Welke aandelen hebben Europese fondsmanagers gekocht?

Morningstar biedt elke maand een blik in de aandelen die Europese fondsbeheerders hebben aangekocht. Deze keer is er veel aandacht voor de sectoren gezondheidszorg en financials, die beide sterk vertegenwoordigd zijn en terrein winnen. 

Fernando Luque 23 juni, 2021 | 9:57
Facebook Twitter LinkedIn

euro in shopping trolley

De lijst met fondsen die Morningstar voor deze rubriek volgt, kent over de maand mei twee wijzigingen: we hebben het Gold-rated TM Crux European Special Situations Fund verplaatst naar het segment Large Blend. En we hebben het Kempen European High Dividend Fund verwijderd van de lijst, omdat de Morningstar Analyst Rating van dit fonds Under Review is geplaatst nadat het fondshuis een reeks veranderingen in zijn management team bekendmaakte die invloed hebben op de dividend strategieën.

Hieronder vindt u de drie lijsten met de beleggingsfondsen die we volgen om te zien welke aandelen de beheerders van deze fondsen hebben aan- of verkocht in de afgelopen maand:

large blend

Large Blend

De Large Blend fondsen hebben twee karakteristieken wat de meest aangehouden aandelen in hun portfolios betreft. Ten eerste de sterke aanwezigheid van farmacie-aandelen. Roche Holding is present in de top 10 van vier van de fondsen op onze lijst, terwijl Novartis en Sanofi in drie van de portfolios voorkomt en AstraZeneca in twee.

Tweede is de sterke vertegenwoordiging van Wide Moat aandelen. Dat hangt samen met het zojuist genoemde eerste punt, want veel grote spelers in de gezondheidszorg sector hebben een significant concurrentievoordeel, zoals Roche, Novartis, AstraZeneca en Sanofi.

Sommige van deze bedrijven verschijnen als nieuwe posities in de top 10 van enkele fondsen op onze lijst. AstraZeneca bijvoorbeeld komt nieuw binnen in de top 10 van het fonds BGF European Equity Income, terwijl Roche nieuw is bij Invesco Sustainable Pan European Structured.

most repeated stocks

Large Growth 

Bij de Europese Large Growth fondsen is het de technologie sector wat de klok slaat: die is het sterkst vertegenwoordigd in de top 10 portfolios. Chipmachinebouwer ASML Holdings prijkt in de top 10 van drie fondsen op onze lijst. Infineon en SAP zijn er in twee te vinden.

Toch is het ook hier een healthcare company, Novo Nordisk dat 3 sterren en een Wide Moat heeft, die in de meeste top 10's te vinden is, en wel in vijf van de zes op onze lijst.

Bij de nieuw binnengekomen aandelen vallen in de top posities twee bierbrouwers op: Heineken en Royal Unibrew, in de portefeuilles van respectievelijk Comgest Growth Europe en BGF European.

most repeated growth stocks

Large Value

De portfolios van de beste Large Value fondsen worden ook gedomineerd door de healthcare sector. Farmagigant GlaxoSmithKline steekt er fier bovenuit: drie van de zes fondsen op onze lijst bezitten dit aandeel.

We zien verder dat de financiële sector terrein wint op zowel de lijst van meest voorkomende fondsen (UBS Group is present bij twee fondsen) en op de lijst van nieuwe aandelen. Daar is trouwens ook Compagnie Financière Richemont aanwezig; het is de op een na grootste holding in de portefeuille van Franklin Mutual European. Verder is Bank of Ireland de zesde positie in de AB Eurozone Equity Portfolio.

most repeated blend stocks

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten