Deze aandelen hebben Europese fondsmanagers gekocht

Morningstar biedt elke maand een blik in de aandelen die Europese fondsbeheerders hebben aangekocht. Deze keer is de rotatie van groei naar waarde duidelijk te zien in het aankoopbeleid.

Fernando Luque 03 mei, 2021 | 11:26
Facebook Twitter LinkedIn

Euro in shopping trolley

Morningstar's lijst van beleggingsfondsen waarvan we het aankoopbeleid volgen, heeft enkele wijzigingen ondergaan ten opzichte van de vorige editie van dit maandelijkse overzicht; ten eerste zijn twee fondsen die eerst de beleggingsstijl 'gemengd' volgden, opgeschoven naar de 'groei' stijl.

Dat kan erop duiden dan deze fondsen het aandurven om juist in groei-aandelen, die relatief ondergepresteerd hebben in de afgelopen paar maanden, op zoek te gaan naar koopjes. Deze twee zijn M&G Pan European Select  en TM CRUX European Special Situations.

Verder zien we dat het fonds MFS European Research is opgeschoven van groei naar de beleggingsstijl gemengd. Ook vermeldenswaardig is de naamswijziging van Invesco Pan European Structured Equity Fund dat sinds kort Invesco Sustainable Pan European Structured Equity heet. Behalve de naam is ook het beleggingsdoel aangepast, want voortaan past het fonds een defensieve multi-factor aanpak van aandelenselectie toe. De fondsanalisten van Morningstar hebben hun visie op dit fonds niet gewijzigd.

Large blend fund list

Large Blend

Het Zwitserse Nestlé is duidelijk het favoriete aandeel van onze blend managers, zelfs zozeer dat het vertegenwoordigd is in alle top-10's. Het is de top positie in het fonds MFS European Research en in Robeco QI European Conservative Equities. Nestlé heeft volgens Morningstar analisten een sterk concurrentievoordeel dankzij de sterke banden met zijn distributeurs en wederverkopers en dankzij de kostenvoordelen door de schaalgrootte.

De Fair Value is verhoogd naar 97 Zwitserse francs per aandeel na beter dan verwachte resultaten over het eerste kwartaal. Wel is het aandeel wat aan de dure kant en het heeft nu een Morningstar Rating van 2 sterren.

large blend stock list

Wat de nieuwe posities in de blend fondsen portfolios betreft vallen twee communicatie services sector aandelen op: uitgever Wolters Kluwer staat op de vierde plek in de Invesco Sustainable Pan European Structured Equity portfolio en het Spaanse Telefónica op de vijfde plek.

Large Growth

Bij de fondsen in de beleggingsstijl large growth zijn niet zoveel veranderingen te zien, behalve dan het aandeel DSV Panalpina. De Deense transporteur over de weg, spoor, zee en door de lucht met een enorm wereldomspannd netwerk, maakt nu deel uit van drie portfolios in plaats van twee: bij Allianz Europe Equity Growth, ook BGF European en ook bij M&G Pan European Select, waar het op de eerste plaats staat.

large growth stock list


In de Top 10 van nieuwe aandelen keert het Nederlandse communicatiebedrijf Prosus terug. In november en december 2020 was het ook al de koploper. Een fonds dat flink op de schop is gegaan, is BGF European. Daar verschijnen drie nieuwe aandelen in de top 10: Netcompany Group, Teleperformance en Safran.

Large Value

Farmaciebedrijf GlaxoSmithKline blijft eerste keus bij de waarde-fondsen. Belangrijk is de sterke pijplijn van nieuwe medicijnen die toekomstige winst en omzet verzekeren. Dat leidt tot een Wide Moat rating. Morningstar ziet een opwaarts potentieel van 30% en dat betekent een Morningstar Rating van 4 sterren.

large value stock list

Van de nieuwe aandelen die recentelijk aan de Top 10 van onze geselecteerde fondsen zijn toegevoegd, kijken we in het bijzonder naar ING Group. De Nederlandse grootbank staat op de derde plaats in de portefeuille van het Kempen European High Dividend fonds.

Het aandeel ING is een van Morningstar's top picks in de Europese bankensector en heeft een 4 sterren rating. De fair value voor dit narrow-moat aandeel is onlangs verhoogd naar €14 per aandeel waar dat eerder €13 was. De verhoging weerspiegelt een optimistischere kijk van Morningstar op de voorzieningen voor slechts leningen en een hogere uitkering aan aandeelhouders.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten