Marktbarometer juni: waarde-stijl onderuit

De Morningstar Marktbarometer over de maand juni laat zien dat de waarde-stijl onder druk stond. Dat was met name te wijten aan magere prestaties van aandelen in de financiële sector.

Fernando Luque 07 juli, 2021 | 9:54
Facebook Twitter LinkedIn

De maand juni betekende een fikse ommekeer in de prestaties van de diverse segmenten van Morningstar Style Box. De waarde-stijl deed het beduidend minder dan in de voorbije maanden, zodat er een flinke spagaat optrad tussen groei en waarde.

Want de groei-stijl deed het goed met 4,0% rendement voor het segment large-cap groei. Daartegenover deed large-cap waarde het slecht met een min van 0,5%. Het verschil tussen beide segmenten over dit jaar tot dusver wordt daardoor groter; large-cap groei boekt over die periode een rendement van 23,9% tegen 19% voor large-cap waarde.

mb june 1

Het herstel van de groei-stijl is vooral te danken aan de sterke prestaties van vier bedrijven met grote marktkapitalisaties in het groei-segment: Novo Nordisk (9,2%), ASML Holding (5,9%), AstraZeneca (8,1%) en Hermes International (6,6%). 

De technologiesector presteerde positief in juni met 4,3% rendement. Daarmee was het nog niet de best presterende, want dat was gezondheidszorg met 7,1% rendement. 

mb june 2

De magere prestaties van large-cap waarde zijn te wijten aan de verliezen in de financiële sector. Die verloor afgelopen maand 1,7%, vanwege bedrijven als BNP Paribas (-5,3%) en Santander (-6,0%). Maar ook andere bedrijven in dit segment gingen in de min, en fors ook; Volkswagen noteerde -7,5% en Iberdrola -6,5%.

Waarderingen
Wat waardering betreft zijn large-cap waarde aandelen aantrekkelijker geworden. De koers/Fair Value verhouding is gedaald van 0,92 eind mei naar 0,89. Tegelijk zien we een sterke stijging van de waardering bij gezondheidszorg-bedrijven. Daar is de koers/Fair Value verhouding gestegen van 1,03 naar 1,10.

mb june 3

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten