Fund flows juni: alweer een record

De instroom van nieuw vermogen in Europese beleggingsfondsen in juni zorgde voor een nieuw record als het gaat om beheerd vermogen. Met name large-cap aandeenfondsen waren zeer in trek. Dit is het overzicht van de fondsstromen over juni.

Valerio Baselli 28 juli, 2021 | 8:35
Facebook Twitter LinkedIn

flows june 2021 1

Fondsbeleggers hadden er in juni weer zin in, nadat ze in mei een klein stapje terug hadden gedaan ten opzichte van april. De instroom in Europese beleggingsfondsen bedroeg 73,5 miljard euro, vergeleken met 65,7 miljard euro in mei, zo blijkt uit de flow data van Morningstar.

Dat kwam vooral door wereldwijde large-cap aandelenfondsen, die 36 miljard euro binnenhaalden en dat was maar liefst 14 miljard méér dan een maand eerder. De stijlen waarde en gemengd deden het goed, net als de sectoren ecologie en gezondheidszorg.

Obligatiefondsen boekten bijna 23 miljard euro aan instroom en dat was in lijn met de niveaus van de voorbije maanden. Het meeste geld ging naar de meer risicovolle categorieën, zoals global high-yield, flexible bond en global emerging markets corporate bond. Dat illustreert dat de risicobereidheid bij fondsbeleggers weer iets toenam.

Het beheerd vermogen van Europese beleggingsfondsen bereikte alweer een nieuw record: 11.570 miljard euro ten opzichte van 11.163 miljard euro per eind mei.

flows june 2021 2

Actief versus passief
De instroom in actieve fondsen overtrof wederom de hoeveelheid vermogen richting passieve fondsen; 55 miljard euro tegen 18,2 miljard.

Aan de actieve kant trokken aandelenfondsen de kar met 22,3 miljard euro. De instroom in actieve obligatiefondsen bleef hoog op 17,8 miljard euro na de 15,5 miljard en 21,1 miljard euro van de voorgaande twee maanden.

Het marktaandeel van passief blijft verder stijgen: 21,1% per ultimo juni 2021 ten opzichte van 19,9% in dezelfde maand een jaar eerder.

flows june 2021 2b

 

Groen in opmars
De regels van de Europese Unie omtrent publicatie van duurzame beleggingen, ook wel SFDR genoemd, zijn sinds 10 maart 2021 van kracht. Fondshuizen moeten informatie geven over de ESG-risico's en de negatieve impact van hun beleggingen op mens en maatschappij. Morningstar heeft onderzocht hoe SFDR tot dusver is geïmplementeerd.

Er zijn 30 fondshuizen in de regio EMEA doorgelicht waarbij Frankrijk, Nederland en de Nordics bovengemiddeld veel groene fondsen hebben. Groen wil zeggen Artikel 8 of 9 volgens het Morningstar ESG Commitment Level. Alles bij elkaar beschouwen 23-24% van de Europese fondsen zich als groen.

flows june 2021 2s

Instroom op fondscategorie-niveau
Wereldwijde aandelen waren opnieuw de meest gewilde categorieën. Met 10,3 miljard euro instroom gaat de categorie wereldwijde large-cap gemengd fondsen voor de vierde maand op rij aan kop.

EUR moderate allocation fondsen met een wereldwijd mandaat kenden een gezonde instroom van 4,3 miljard euro. Dat is het hoogste maandcijfer sinds mei 2015.

Op de derde plek staat de categorie US large-cap blend equity met 3,1 miljard instroom. Deze markt is bijzonder lastig te verslaan, dus daarom mag het geen verrassing zijn dat de drie best presterende fondsen in deze categorie passieve producten zijn.

flows june 2021 3

Uitstroom op fondscategorie-niveau
Fondsbeleggers keerden zich af van de categorie other allocation die 1,1 miljard euro moesten prijsgeven. Daarmee is het de grootste uitstroom in één maand sinds mei 2020.

De categorie USD corporate bond was de op twee na minst populaire categorie in de afgelopen maand.

flows june 2021 4

 

Instroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt BlackRock boven aan de lijst dankzij 4,1 miljard instroom in zijn aandelen- en allocatiefondsen die samen bijna 3,4 miljard binnenbrachten.

Aan passieve zijde gaat iShares voor de tweede maand op rij aan kop dankzij 5,6 miljard euro instroom. Daarmee was mei de 15e maand op rij van netto-instroom.

De tweede plek bij passief is voor Xtrackers met 2,5 miljard euro. Daarvan ging 1,6 miljard naar de aandelenproducten van deze aanbieder.

flows june 2021 5

fund flows may 2021 5b

Uitstroom per fondshuis
De meeste uitstroom onder actief was te noteren bij Russell Investments dat 1 miljard verloor. Dat was te wijten aan de obligatiefondsen waar 601 miljoen uit verdween. Het is voor het eerst sinds febrauri 2019 dat Russell Investments te kampen heeft met uitstroom. 

Aan de passieve kant leed InsingerGilissen voor de tweede maand op rij het grootste verlies. Het in Nederland verkrijgbare Sustainable North Europe Index Fund moest 468 miljoen euro prijsgeven. Een maand eerder zag het duurzame North America indexfonds een vergelijkbaar bedrag wegstromen.

flows june 2021 6

Instroom per fonds

Morningstar's flow data laten zien welke beleggingsfondsen de hoogste instroom en welke de hoogste uitstroom kenden over juni. Topper wat instroom betreft is Hermes Universal Moderate met 1,6 miljard. Dit fonds is in maart 2021 geïntroduceerd en behoort tot de categorie EUR moderate allocation global. Onderstaande tabel de beleggingsfondsen me de hoogste instroom van nieuw vermogen in juni:

flows june 2021 8

Uitstroom per fonds

Het fonds met de meeste uitstroom is Eastspring Investments US Corporate Bond. Dat verloor 1,1 niljard euro en dat betekent voor juni de hoogste uitstroom in één maand sinds juni 2020. Onderstaande tabel geeft een zeer divers beeld:

flows june 2021 9 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten