Minder vermogen naar ETF’s in tweede kwartaal

Europese beleggers staken afgelopen kwartaal minder geld in ETF’s dan in het eerste kwartaal. Maar kijk je iets verder terug, dan zie je dat er in de eerste jaarhelft al bijna even veel geld in ETF’s is gestoken als in heel 2020. Trackers in kortlopende obligaties waren even opvallend populair.

Rentsje de Gruyter 27 juli, 2021 | 8:57
Facebook Twitter LinkedIn

Op het eerste gezicht vallen de investeringen van Europese beleggers in ETF’s het afgelopen, tweede kwartaal een tikje tegen: die daalden, vergeleken met het eerste kwartaal, van €48,8 naar €43,7 miljard. Maar een kleine relativerende noot is op z’n plaats: in de eerste zes maanden van dit jaar staken beleggers in totaal al €92,6 miljard in ETF’s, terwijl dat in heel 2020 maar liefst €103,4 miljard was.

ETF flows Q2 21 1

Dit betekent dat als de beleggingen in trackers in hetzelfde tempo doorgaan als tot nog toe dit jaar, de totale investeringen in 2021 hoger gaan uitvallen dan vorig jaar. Als er grofweg nog €11 miljard binnenstroomt, is er door beleggers al even veel geld in ETF’s gestoken als in heel 2020, het jaar dat de coronapandemie begon.

Het totaal beheerd vermogen bedraagt inmiddels €1,25 biljoen (1.250 miljard), een stijging van 8% in verhouding tot de stand per einde van het eerste kwartaal van 2021.

ETF flows Q2 21 2

Amerikaanse large caps favoriet
Aandelen bleven favoriet: €30,6 van de €43,7 miljard die mensen afgelopen kwartaal in ETF’s belegden, kwam terecht bij trackers die aandelen volgen. Het totaal beheerd vermogen in aandelen-ETF’s steeg daarmee van €776,1 miljard in het eerste kwartaal naar €852,2 miljard in het tweede. Wel is het zo dat ETF’s in aandelen niet meer bijna 90% van al het kapitaal binnenhaalden dat beleggers in ETF’s staken afgelopen kwartaal, maar ‘slechts’ 70% daarvan.

Vooral trackers die grote bedrijven (de large caps) volgen, bleken populair: maar liefst acht van de tien fondsen uit de Top-10 die Morningstar samenstelde van ETF’s met de hoogste instroom van kapitaal, richtte zich op grote ondernemingen. ETF’s met een wereldwijde spreiding haalden afgelopen kwartaal het meeste geld binnen, gevolgd door partijen die zich op Amerikaanse large caps concentreren. De instroom bij Japanse en Europese large caps lag stukken lager.

Maar ook al is de instroom van kapitaal in aandelen-ETF’s nog altijd ruim drie keer zo groot als die in obligaties, Europese beleggers staken afgelopen kwartaal wel beduidend meer geld in die laatste beleggingscategorie. In totaal investeerden zij €10,1 miljard in obligatie-ETF’s. In het eerste kwartaal was dat nog €4,3 miljard. Het totaal beheerd vermogen in obligatie-ETF’s steeg daarmee naar €282,6 miljard. Overigens was de instroom totaal niet gelijkmatig: de helft van die €10,1 miljard kwam binnen in één maand tijd: in maart, zo wijst onderzoek van Morningstar uit.

Obligatie-ETF’s ter bescherming
Vooral trackers die zich richten op kortlopende obligaties waren het tweede kwartaal populair bij beleggers. Logisch: zo trachten zij hun beleggingsportefeuille te beschermen voor het geval de rentes gaan stijgen onder druk van een hogere inflatie. Niemand verwacht volgens analist Jose Garcia-Zarate van Morningstar dat de rente op de korte termijn hard omhoog zal gaan. Maar veel beleggers vrezen wel dat de centrale banken sneller dan verwacht gedwongen zullen worden om hun huidige beleid van rentes kunstmatig omlaag drukken te laten varen, gezien de oplevende economie.

Beleggers in Europa waren afgelopen kwartaal minder geneigd om hun geld in duurzame ETF’s te steken: trackers met een ESG-stempel, wat zoals bekend staat voor Environment, Social en Government, ofwel investeringen in bedrijven of overheden (in het geval van staatsobligaties) die staan voor een respectvolle omgang met milieu, sociaal beleid en een fatsoenlijk ondernemingsbestuur. Het afgelopen kwartaal halveerden de investeringen in duurzame ETF’s van €28 naar €13,2 miljard.

Werd in het eerste kwartaal meer dan de helft van alle kapitaal in duurzame ETF’s gestoken, nu was dat nog circa 30%. Daarmee nam het belegd vermogen in deze categorie natuurlijk nog steeds toe, naar in totaal €140,4 miljard. Daarmee zit in Europa nu ruim 11% van al het geld dat in ETF’s is geïnvesteerd in duurzame trackers.

Tegenvallers
Welke ETF’s het het beroerdst deden afgelopen kwartaal? Ook voor de tien beleggingscategorieën die het slechtst presteerden, stelde Morningstar een Top-10 samen. Daarin figureren onder andere ETF’s gericht op kleine bedrijven, en op Franse, Australische, Aziatische en Nieuw-Zeelandse aandelen. Ook trackers die de filosofie van sectorbeleggen volgen, belandden op deze Bottom 10-lijst.

Best presterende aanbieder: iShares
iShares, het bekende ETF-merk van BlackRock, slaagde erin om het meeste geld binnen te halen afgelopen kwartaal. In totaal stond het met maar liefst zes ETF’s in de Aandelen Top-10, met bovenaan de lijst twee wereldwijde fondsen gebaseerd op de MSCI-index. De iShares Global Clean Energy ETF trok wederom het meeste geld aan: €595 miljoen.

Op de derde en vierde plaats staan Vanguard en Invesco, met ETF’s die zich richten op de S&P500. Ook in de Top-10 van obligatie-ETF’s stond iShares afgelopen kwartaal bovenaan, met een fonds gericht op Chinees schuldpapier.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten