Welke aandelen hebben Europese fondsmanagers gekocht?

Morningstar biedt regelmatig een blik in de aandelen die Europese fondsbeheerders hebben aangekocht. Deze keer is er veel aandacht voor de sectoren gezondheidszorg en financials, die beide sterk vertegenwoordigd zijn en terrein winnen.

Fernando Luque 03 augustus, 2021 | 9:13
Facebook Twitter LinkedIn

euro in shopping trolley

De lijst met fondsen die Morningstar voor deze rubriek volgt, kent twee wijzigingen voor de situatie ultimo juni: het Gold-rated TM Crux European Special Situations Fund is teruggekeerd in het segment Large Growth. Dit fonds bevindt zich op het snijvlak van growth en blend en daarom kan het heen en weer hoppen tussen beide stijlen.

Daarnaast starten we met het volgen van Liontrust Sustainable Future Pan European Growth dat een Morningstar Analyst Rating van Bronze heeft.

Om de portefeuilles van de geselecteerde fondsen te kunnen analyseren, hebben we een waarde, een groei en een gemengd portefeuille geconstrueerd waarin elk fonds dezelfde weging heeft. Om in aanmerking te komen voor opname in een van de drie, moet een fonds een positieve Morningstar Analyst Rating hebben en een recente portefeuille.

 

Large Blend

In de Large Blend portefeuille bevinden zich drie sectoren die ongeveer gelijk gewogen zijn: defensieve consumentengoederen, gezondheidszorg en financials. Maar de top-10 posities in de portefeuille worden gedomineerd door farmaciebedrijven, vijf stuks maar liefst: Roche Holding, Novartis, AstraZeneca, Novo Nordisk en Sanofi.

Maar intussen is Nestlé nog altijd de duidelijke leider binnen de large blend fondsen. Het is de nummer 1 positie in 3 van de 5 fondsen op onze lijst, te weten Robeco QI European Conservative Equities, Invesco Sus Pan European Structured en MFS European Research.

bestlargeblendmanagersjul21

 

Large Growth 

Bij de Europese Large Growth fondsen heeft de sector industrie de grootste weging met 20,3%, gevolgd door technologie nmet 18,9%. Bij de industrie-aandelen springt de Deense transporteur DSV Panalpina eruit.

In de technologiesector is ASML de grote winnaar. Het is het top-aandeel in de portefeuilles van de groei-fondsen, met een eerste plek bij onder meer Allianz Europe Equity Growth, BGF European, Comgest Growth Europe and Liontrust Sustainable Future Pan European Growth.

bestlargegrowthmanagersjul21

 

Large Value

De top-10 posities in de portefeuilles van de beste Large Value fondsen worden gedomineerd door de healthcare sector. Farmagiganten GlaxoSmithKline, Sanofi en Novartis zijn de drie aandelen met de hoogste weging in de vijf fondsen tezamen. Maar als sector heeft de financiële sector de hoogste weging: 19,9% tegen 11,2% voor gezondheidszorg.

Er zijn echter maar weinig aandelen uit de financiële sector vertegenwoordigd in de top-10. Alleen UBS Group, en dat aandeel staat op de tiende positie. Het zwaartst wegende aandeel in de waarde-portfolio is GlaxoSmithKline. Dit aandeel is de top-positie in de portefeuilles van Franklin Mutual European en Brandes European Value, en de op een na grootste bij M&G European Strategic Value.

bestlargeblendmanagersjul21

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten