Fonds van de Week: iShares MSCI Europe SRI ETF

De iShares MSCI Europe SRI ETF past geoptimaliseerde replicatie toe waarbij niet de hele index wordt gevolgd, maar een doorsnee daarvan de portefeuille vormt. Die aanpak werkt, gezien het sterke track record. De Morningstar Analyst Rating van deze ETF is Silver.

Robert van den Oever 02 september, 2021 | 8:56
Facebook Twitter LinkedIn

iShares MSCI Europe SRI ETF in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: Above Average

 

iShares MSCI Europe SRI ETF

Deze ETF past een geoptimaliseerde replicatie van de gevolgde index toe door te kiezen voor een doorsnee van de index-holdings. Dat kan leiden tot tracking error, maar beperkt wel de transactiekosten. Die aanpak werkt, aangezien deze ETF 90% van zijn concurrenten weet te verslaan. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

Uitgebreide toelichting

iShares MSCI Europe SRI graph

 

Beheerteam
Aanbieder iShares heeft een ervaren beheerteam voor passieve producten. Het goed toegeruste EMEA ETF en indexbeleggingsteam bestaat uit 29 portefeuillebeheerders en 5 index research analisten. Het team kent een laag personeel verloop en kan toonaangevende technologie toepassen bij het fondsbeheer.

Het Londense ETF portefeuillebeheerteam van iShares staat onder leiding van Jonathan van Ginneken die al 7 jaar bij het fondshuis is. Het team kan een beroep doen op ervaren mensen uit eigen stal, zoals senior portfolio manager Mark Stephenson die al zijn hele carrière bij iShares is.

Zoals standaard is in deze industrie worden de fondsen beheerd door het hele team. Dat verzekert continuiteit en zorgt ervoor dat personele wisselingen geen invloed hebben op het dagelijks beheer.

Fondshuis
De voordelen van BlackRock wegen op tegen de nadelen; het verdient een een Above Average Parent rating. BlackRock belegt in totaal 6,4 biljoen dollar voor haar cliënten en is daarmee ongeëvenaard in grootte maar ook in invloed. Het fondshuis is marktleider en zet de standaard voor passieve beleggers met iShares. Het heeft een diep en getalenteerd vastrentende-waarden team.

De Aladdin-software is een essentieel hulpmiddel voor risicoanalyse en portefeuillebeheer voor de industrie. BlackRock Financial Markets Advisory heeft het vertrouwen en de mandaten van veel overheden veiliggesteld, waaronder het op pandemieën geïnspireerde schuldopkoopprogramma van de Federal Reserve. BlackRock biedt ook oplossingen op het gebied van alternatives, factor- en private equity-beleggingen en is voornemens zijn beursgenoteerde ESG-fondsen te verdubbelen en ESG in al haar strategieën op te nemen. De kosten voor haar producten zijn ook verbeterd.

De opgang van BlackRock heeft echter tegenslagen gekend. Meerdere pogingen om de line-up van actieve aandelenfondsen te vernieuwen, hebben nog niet geleid tot hetzelfde succes als bij de obligatiefondsen. Het bedrijf heeft tot nu toe slechts een aantal strategieën gelanceerd en die onder de aandacht gebracht bij haar investeerders.

In 2019 en 2020 heeft het fondshuis twee executives en een closed-end fondsmanager ontslagen wegens schending van de gedragscode van BlackRock, wat aantoont hoe moeilijk het kan zijn om bij zo'n kolos een ethische cultuur te koesteren en te handhaven. Hoewel het fondshuis de deugd van ESG predikt, heeft het vaak de kant van het management van een bedrijf gekozen bij het volmachtstemmen over ESG onderwerpen. BlackRock is niet de beste in alles wat het doet, maar weet wat de beste manier is om haar eindbeleggers te bedienen.

Proces
Aanbieder iShares gebruikt fysieke geoptimaliseerde replicatie om de prestaties van de MSCI Europe SRI Select Reduced Fossil Fuel Total Net Return Index te volgen. In plaats van alle index-holdings aan te houden in dezelfde weging, houdt het fonds een doorsnee daarvan aan in de vorm van een mandje aandelen dat de rendements- en risicokenmerken van de index weerspiegelt. 

Hoewel deze replicatiemethode helpt om de transactiekosten te minimaliseren, kan deze tracking error veroorzaken, ofwel afwijking van de index. Daarom gebruikt het fonds futures voor cash managment doeleinden. Dat is een standaardprocedure en helpt om de tracking error te beperken. Dit fonds doet niet aan securities lending.

De MSCI SRI indexen zijn marktkapitalisatie-gewogen en bestaan uit de aandelen met de hoogste MSCI ESG ratings die 25% van de marktkapitalisatie in iedere sector en regio van de moerder-indexen uitmaken. De index sluit aandelen uit die actief zijn in controversiële businesses, zoals wapens, tabak, alcohol en gokken.

Prestaties
Het fonds heeft over de afgelopen vijf jaar solide prestaties laten zien in vergelijking met zijn actieve en passieve concurrenten. Het versloeg ruim 90% van de fondsen in de categorie Europese large-cap gemengd aandelen, waaronder ook fondsen die de moederindex, de MSCI Europe Index, volgen.

Deze outperformance is aangejaagd door gunstige blootstelling aan aandelen in de sectoren financials, gezondheidszorg, energie en technologie. Vanuit risicoperspectief is vast te stellen dat de SRI index variant lagere risico's van daadwerkelijk gerealiseerd risico kent dan de moederindex.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse laten het fonds uitkomen in het goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van iShares MSCI Europe SRI ETF EUR Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large Cap Gemengd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

iShares MSCI Europe SRI table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- BlackRock World Technology Fund

Fidelity Emerging Markets Fund

Pimco Dynamic Multi Asset Fund

BlackRock European Special Situations Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten