Deze aandelen hebben Europese fondsmanagers aangekocht

Morningstar onderzoekt maandelijks welke aandelen Europese fondsbeheerders hebben aangekocht. Deze keer is de wisselingen van de maand augustus. Aandelen in de sector financials nemen nu een grotere positie in bij de waarde-fondsen.

Fernando Luque 07 september, 2021 | 15:58
Facebook Twitter LinkedIn

euro in shopping trolley

LARGE VALUE

We hebben het fonds Schroder European Recovery toegevoegd aan de lijst met Europese Large Value fondsen. Het is een relatief klein fonds in vergelijking met andere fondsen op de lijst en hoort in de Morningstar Categorie ex-UK Equity. Het fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Beheerders Andrew Lyddon en Andrew Evans van Schroders' waarde-beleggingsstijl team hebben deze strategie sinds mei 2018 onder hun hoede. Hun diepe-waarde aanpak is gericht op het ontdekken van aandelen die een significante korting ten opzichte van hun fair value kennen. Het beleggingsproces begint met een reeks waarderingsfilters. De verhouding tussen aandelenkoers en de gemiddelde winst over 10 jaar (voor de cyclus aangepaste koers/winstverhouding) is het sleutelcriterium, maar de beheerders kijken ook naar andere parameters, zoals koers/vaste activa.

large growth fund table

De financiële sector blijft de grootste speler in dit fondsensegment. De weging ervan is flink vergroot sinds de vorige update, namelijk van 19,9% naar 21,3%. De aanwezigheid van financiële bedrijven in de top 10 is ook substantieel vergroot in vergelijking met vorige maand. We treffen nu 3 financiële bedrijven aan: BNP Paribas, ASR Nederland en ING Groep.

De top 3 posities zijn echter nog altijd in handen van farmaciebedrijven: Sanofi, GlaxoSmithKline en Novartis.

LARGE BLEND

Er zijn geen grote wijzigingen geweest in de categorie Large Blend. Drie sectoren blijven domineren: defensieve consumentengoederen, gezondheidszorg en financials, ieder met een weging van omstreeks 15%. In de top 10 is het aantal gezondheidszorg bedrijven gestegen van 4 naar 5. Roche Holding, Sanofi, Novo Nordisk en Novartis kregen afgelopen maand gezelschap van AstraZeneca. De eerste plek blijft in handen van Nestlé, waarbij de gemiddelde weging in de portefeuilles stijgt van 2,89% naar 2,99%.

large blend funds table

LARGE GROWTH

Deze maand is het fonds Schroder European Special Situations toegevoegd aan de lijst met Large Growth fondsen. Het beleggingsproces is vooral gericht op het ontdekken van bedrijven met potentieel op de lange termijn dat langer houdbaar is dan de markt verwacht. De beheerders Leon Howard-Spink en Paul Griffin zoeken naar kwaliteit; bedrijven met sterke posities in niche markten, prijszettingsmacht, lage kapitaalintensiteit of een focus op innovatie, hetgeen bedrijven helpt om kapitaalrendement meerdere jaren achtereen te kunnen laten stijgen. Tot 10% kan belegd worden in bedrijven die in een herstructurering of een turnaround scenario zitten. Nu hebben die een laag rendement, maar wel een gezonde kern die potentieel biedt tot verbetering en groei in de toekomst.

De Large Growth portfolio heeft misschien wel de meeste veranderingen ondergaan sinds de vorige upddate. Niet zozeer in termen van sector wegingen, maar wel als het gaat om aantal aandelen dat we hebben zien voorbijkomen in de top 10. Deze maand komen we 3 nieuwe namen bij en verdwijnen er ook 3. RELX, Infineon Technologies en Adidas zijn nieuw; SAP, Prosus en Dassault Systemes gaan eruit.

large growth fund table

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten