Zo maak je een pick list met Morningstar

Morningstar biedt tools en research om de beleggingen te selecteren die bij uw beleggingsdoelen passen. We maken u wegwijs.

Francesco Lavecchia 02 december, 2021 | 11:28
Facebook Twitter LinkedIn

apple

Wie gaat beleggen doet zijn huiswerk in de vorm van financiële doelen stellen, informatie vergaren, valkuilen leren zien enzo meer. Na al die tips & tricks tot je genomen te hebben, is het tijd om al die kennis ten uitvoer te brengen. Ook daar kan Morningstar de helpende hand bieden, want Morningstar biedt alle data over beleggingsproducten die u nodig heeft, om de keuze te kunnen maken voor de beleggingsproducten die het beste bij u passen.

Onze website Morningstar.nl biedt voor u als particuliere belegger toegang tot de data van alle in Nederland verkrijgbare open-end fondsen, indexfondsen en ETF’s en informatie over alle aandelen die genoteerd staan aan de wereldwijde aandelenbeurzen. Bovendien heeft Morningstar allerhande tools die u helpen bij uw keuzeproces. Dus; aan de slag!

In veel gevallen is het een goed idee om uw beleggingen te diversifiëren in een gebalanceerde 60/40 portefeuille met aandelen en obligaties. We beginnen met het 60% deel. Wees je er om te beginnen van bewust dat je heel veel mogelijkheden hebt om in aandelen te Beleggen: dat kan in individuele aandelen, maar ook in open-end aandelenfondsen of aandelen-ETF’s.

Morningstar Fund Screener

Laten we als voorbeeld nemen dat je posities wil nemen in Europese large cap aandelen door een open-end fonds te kopen. Begin met de Morningstar Fund Screener. Die bevat bij de eerste blik 8 datapunten die elk een uitklapbaar rolmenu hebben met verdere verfijning. Als u klikt op de button “Toon meer” dan komen er nog een 12 datapunten bij.

Een van de 8 datapunten die u als eerste ziet is de Morningstar Analyst Rating. Dat is een belangrijke beordelingsmethodiek voor beleggingsfondsen. Morningstar onderwerpt een deel van het fondsenuniversum aan een vooruitkijkende kwalitatieve analyse en die resulteert in een Morningstar Analyst Rating. Die weerspiegelt de overtuiging van de analist of het fonds de concurrenten in zijn categorie en de benchmark kan verslaan op voor risico gecorrigeerde basis. De Morningstar Analyst Rating kent de gradaties Gold, Silver, Bronze, Neutral of Negative, ook wel de medals genoemd.

Als u uw keuzes hebt gemaakt, dan komt er een lijst fondsen uit rollen die voldoet aan uw criteria. Vervolgens kunt u die individueel verder uitdiepen of ze vergelijken. Dat kan onder meer via de button “Overzicht”, waaronder bijvoorbeeld de vergelijking van korte- en lange-termijnrendementen schuilgaat.

Via de button “Meer mogelijkheden” kunt u onder andere uw eigen lijst met fondsen samenstellen om daar mee informatie uit te halen en ze te vergelijken. Deze persoonlijke lijst kunt u naar believen blijven aanpassen. De informatie betreft tal van parameters zoals de rendementen, kosten, dienstverband van de beheerder, alpha, volatiliteit en nog veel meer.

Als u nog een stap dieper wil gaan in de vergelijking dan is daarvoor de tool Investment Compare. Daar kunt u fondsen met naam of ISIN-code invullen en gedetailleerdere informatie over de fondsportefeuille vinden.

ETF Screener

Als u uw aandelenbeleggingen wil diversifiëren door niet-kern posities in te nemen in specifieke thema’s of regio’s, dan zijn ETF’s een mogelijkheid. Naast een deel actieve beleggingen die misschien wel en misschien niet de markt weten te verslaan, kunnen een of meerdere ETF’s een zinvolle aanvulling zijn.

Morningstar’s ETF Screener stelt u in staat om producten op categorie te filteren, zodat u alle producten die in een specifieke markt, sector of thema beleggen, kunt vinden. Vervolgens kunt u die rangschikken op bijvoorbeeld de Morningstar Rating om een beeld te krijgen van hun historische koersprestaties, of op lopende-kosten niveau om te zien welke het goedkoopste is.

Zelf stock picking doen

De derde mogelijkheid om in aandelen te Beleggen is om zelf aan stock picking te doen. Om daar bij te helpen is er de Morningstar Stock Selector. Eerst selecteert u een aandelenbeurs, en vervolgens kunt u filteren op sector of op stijl en marktkapitalisatie, aan de hand van de Morningstar Style Box.

De waardering van een aandeel is aft e leiden uit de koers/winst verhouding. Hoe hoger die verhouding is, hoe duurder het aandeel. Morningstar zet daar zijn eigen waarderingsmethode naast; de Fair Value. De actuele beurskoers van een aandeel afzetten tegen de Fair Value laat zien of een aandeel onder- of overgewaardeerd is.

Beleggers die op zoek zijn naar dividendrendement kunnen filteren dividendrendement en zien wie er als hoogste uit komt. Wees u daarbij wel bewust van het risico dat een heel hoog dividendrendement kan duiden op mogelijke probelmen bij het betreffende bedrijf. Het is immers een verhouding, en niet alleen een hoog dividend, maar ook een lage aandelenkoers kan de verhouding opstuwen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Francesco Lavecchia

Francesco Lavecchia  è Research Editor di Morningstar in Italia

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings