Marktbarometer december: waarde verslaat groei

Een sterk herstel op de beurzen in december gaf de waarde-stijl de overhand boven groei. Bij het afsluiten van 2021 blijkt dat over het gehele jaar gemeten juist de groei-stijl de grote winnaar was. Dit is de Morningstar Marktbarometer voor december.

Fernando Luque 13 januari, 2022 | 10:14
Facebook Twitter LinkedIn

van De maand december kende een sterk herstel in alle negen segmenten van de Morningstar Style Box die daardoor volledig kerstboomgroen kleurde. Opvallend is dat de waarde-stijl het afgelopen maand veel beter deed dan groei, in alledrie de marktkapitalisatie-segmenten, dus large-, mid- en small-cap. Het segment large-cap waarde bijvoorbeeld won 6,2%, terwijl large-cap groei bleef steken op 2,7% rendement.

mb dec 1

 

Kijken we naar het hele jaar 2021, dan haalt de groei-stijl met afstand een veel hoger rendement: bijna 40% tegen 23% voor de waarde-stijl:

mb dec 2

 

De winst bij large-cap waarde kwam van bedrijven uit uiteenlopende sectoren, zoals TotalEnergies (9,9%), Volkswagen (9,8%) AP Moller Maersk (18,6%), BHP Group (7,8%), Unicredit (26,7%) en BNP Paribas (10,3%). 

Sectoren
Op sectorniveau waren de rendementen in december tamelijk gelijk verdeeld. Defensieve consumentengoederen won 6,5%, grondstoffen 6,6% en industrie 7,7%.

Terugblikkend op heel 2021 springt de technologiesector er als beste uit met 45% rendement. De minst presterende volgt op grote afstand daarvan; dat is de sector communicatie met 10% rendement. 

mb dec 6

 

Waarderingen
Wat waarderingen betreft is het een verrassing dat de waardering van de groei-stijl als geheel, ondanks de sterke winsten, toch gedaald is. De verhouding tussen koers en Fair Value van het segment large-cap groei is per eind december duidelijk gedaald ten opzichte van een maand eerder, zo maakt onderstaande vergelijking duidelijk:

mb dec 4

 

Dat komt deels doordat sommige aandelen zich bevinden op het snijvlak tussen de twee beleggingsstijlen en dat ze soms van stijl wisselen. Bijvoorbeeld AstraZeneca is afgelopen maand overgegaan van de gemengd-stijl naar groei. Dit aandeel heeft een koers/Fair VAlue verhouding van omstreeks 1, veel lager dan de meeste grote groei-aandelen, en dat trekt het gemiddelde van het stijlsegment merkbaar omlaag.

 

Variatie in waarderingen
Tussen de verschillende sectorwaarderingen zit minder verschil dan in eerdere perioden. De sectoren energie en telecom met beide een koers/Fair Value verhouding van 0,89 zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde van dit moment. Daarentegen is de sector cyclische consumentengoederen met een koers/Fair Value verhouding van 1,29 nu de duurste in het Europese landschap.

mb dec 5

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten