Deze aandelen zijn nu ondergewaardeerd - deel 2

Bestaan er na de grote koersstijgingen van 2021 nog wel ondergewaardeerde aandelen? Volgens Morningstar-analisten wél. In het slotdeel van deze tweedelige serie laten zij de juweeltjes zien in de sectoren gezondheidszorg, industrie en financiële dienstverlening, zoals Roche, Safran en Worldline.

Rentsje de Gruyter 31 januari, 2022 | 15:24
Facebook Twitter LinkedIn

Safran engine

Terugblikkend was 2021 het jaar waarin de koersen omhoog vlógen en zelfs banken na lange tijd weer een beetje salonfähig werden, met dank aan het vooruitzicht van stijgende rentes. Maar hoe zit dat in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar? Volgens de aandelenanalisten van Morningstar die de financiële sector volgen, is vooral bij bedrijven die diensten op het gebied van betalingsverkeer aanbieden, aardig wat moois te halen.

Geen wonder: de coronapandemie heeft de Europese fintech-industrie natuurlijk geen windeieren gelegd. Dat komt doordat steeds meer mensen spullen en diensten online kopen. En als ze wél in een bakstenen winkel staan, betalen ze veel minder dan voorheen met contant geld. Wel hadden bedrijven die vooral bakstenen winkels als klant hebben het moeitlijk, want zoals we weten mochten die in Nederland soms maanden achter elkaar niet open.

Halvering biedt kansen: Worldline
Binnen dit segment valt vooral het aandeel Worldline (WLN) op. Deze Europese specialist op het gebied van betalingsverkeer is onder andere leverancier van pinautomaten en biedt online betaaloplossingen aan, zoals online-kassa’s waarmee bedrijven betalingen van klanten via bijvoorbeeld iDeal, Visa en Mastercard kunnen innen.

Omdat achtereenvolgens de Delta- en Omikron-variant van het coronavirus ervoor zorgden dat fysieke winkels gesloten moesten blijven, heeft Wordline het de afgelopen tijd zwaar gehad. Dat is te zien aan de koers, die sinds juli ruim gehalveerd is: van ruim €84 naar rond de €41 eind januari. En het zou best kunnen dat de koers van Worldline voorlopig blijft kwakkelen – afhankelijk van de lockdown-ontwikkelingen in de rest van deze winter.

Voor de lange termijn ziet het er echter rooskleurig uit voor Wordline, denkt Morningstar. De overgang van contant naar digitaal betalen zet immers hard door en in Wordlines huidige lage koers zijn de risico’s op korte termijn al verdisconteerd. En als je het hebt over onderwaardering: er zit een groot gat tussen de huidige waardering van iets boven de €40 en wat het aandeel volgens Morningstar waard is – de toegekende Fair Value is €91.

Veel overwaardering in de zorgsector
Ook in de sector gezondheidszorg, ofwel healthcare, vallen nog interessante aandelen te detecteren. Over het algemeen zijn de aandelen in de gezondheidszorg die Morningstar momenteel volgt licht overgewaardeerd, maar dat geldt niet voor sommige medicijnfabrikanten.

Zulke farmaciebedrijven brengen vaak een hoog risico met zich mee, vanwege de impact die politieke beslissingen over vergoedingen kunnen hebben. Dat geldt zeker in de Verenigde Staten, waar de regering Biden de hoge geneesmiddelenprijzen wil aanpakken. Daar staan echter positieve vooruitzichten tegenover, zoals de lancering van verschillende innovatieve geneesmiddelen door farmaceuten.

Deze optimistische blik geldt overigens niet voor bedrijven die actief zijn in de diagnostische hoek – die bijvoorbeeld (corona)testen verkopen. Daar dreigen juist overdreven hoge waarderingen, omdat beleggers denken dat de goede resultaten die zij in recente tijden behaalden onverkort herhaald zullen worden, aldus Morningstar-analisten Alex Morozov en Damien Conover. Morningstar verwacht dat de markt op dit deelgebied de komende twee jaar in de meeste ontwikkelde landen naar een lager niveau zal terugvallen.

Gunstige positie Roche
Het Zwitserse aandeel Roche (ROG) is wat analisten Morozov en Conover betreft wél zwaar ondergewaardeerd. Zij vinden dat beleggers onvoldoende oog hebben voor de gouden combinatie van diens geneesmiddelenportfolio en zijn vooraanstaande diagnostiektak. Tezamen zorgt dat in hun ogen voor blijvende concurrentievoordelen.

Daar komt nog bij dat de resultaten van Roche niet zo afhankelijk zijn van het verloop van de coronapandemie. Op de korte termijn worden er weliswaar minder patiënten in ziekenhuizen behandeld voor bijvoorbeeld kanker, maar die patiëntenstroom wordt uiteindelijk weer even groot als vóór maart 2020 naarmate de vaccinatiegraad van de bevolking hoger wordt en de groepsimmuniteit toeneemt.

De koers van Roche op de Zwitserse beurs is afgelopen jaar bovendien aardig gedaald: van omgerekend €369,71 (383,60 Zwitserse francs) op 28 december vorig jaar naar €340,85 (353,65 Zwitserse francs) precies een jaar later. Als je dat vergelijkt met wat het farmacieconcern volgens Morningstar waard is, namelijk een Fair Value van omgerekend €443,34 (460.00 Zwitserse francs), dan zit er een flink gat tussen de huidige beurswaardering en Morningstars reële waarde van het aandeel.

Luchtvaartaandeel Safran blijft goede vangst
Een derde aandeel dat momenteel volgens Morningstar de moeite van het kopen waard is, is Safran (SAF). Het is niet voor het eerst dat analisten van Morningstar dit Franse aandeel uit de industriële sector aanprijzen: onlangs prijkte het op de lijst van aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen. Zelfs op het dieptepunt van de malaise, toen er door de coronapandemie bijna niet meer gevlogen werd, bleef Morningstar-analist Joachim Kotze positief over de vooruitzichten voor Safran op lange termijn.

Een van de redenen waarom Safran zo stabiel is, is omdat het niet op één paard wedt, maar actief is op verschillende deelgebieden binnen de lucht- en ruimtevaartindustrie, zoals defensie. Dus ja, het concern heeft absoluut een ijzersterke positie waar het motoren voor zogeheten narrow body-vliegtuigen betreft, ofwel kleine vliegtuigen met één gangpad en twee rijen stoelen. Dat zijn de toestellen die de toekomst hebben: verwacht wordt dat straks het gros van de vliegtuigen uit dit type toestellen bestaat.

Maar daarnaast is het ook sterk in het leveren van reserve-onderdelen en verdient het veel geld met onderhoud en service die tot lang nadat er een motor is verkocht plaatsvindt. Op dat soort werk valt een hoge marge te halen, en het betekent ook dat klanten niet snel zullen overstappen: ze zijn met handen en voeten gebonden aan Safran. En dan hebben we het nog niet eens gehad over andere activiteiten waar Safran geld mee verdient, zoals het leveren van vliegtuiginterieurs en landingsapparatuu

Het aandeel Safran heeft volgens Morningstar opwaarts potentieel, want het is zeker nog niet hersteld van de koersval gedurende de coronacrisis. Afgelopen jaar is er per saldo weinig veranderd in de waardering: stond het aandeel op 28 januari jongsleden rond de €103, precies een jaar eerder was dit circa €106. De Fair Value, de waarde die het aandeel volgens analist Kotze waard is, ligt beduidend hoger op €150.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten