Deze fondsen hebben de grootste exposure aan Rusland

Beleggingsfondsen die groot in Russische aandelen zitten, hebben het zwaar nu de oorlog in Oekraine gaande is. Morningstar onderzoekt welke beleggingsfondsen de grootste blootstelling hebben naar Rusland. Daarbij kijken we naar brede op Oost-Europa gerichte fondsen.

Robert van den Oever 28 februari, 2022 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn

De beleggingsfondsen met zonder twijfel de grootste blootstelling aan Rusland zijn de fondsen in de Morningstar Categorie Russia Equity. Die zijn volledig gericht op Russische aandelen en hebben portefeuilles die niet zelden voor ruim 90% bestaan uit Russische aandelen, bijvoorbeeld Sberbank, Lukoil en Gazprom.

Omdat die categorie zo vanzelfsprekend is, kijken we juist naar een bredere categorie, die van Emerging Europe Equity. In de beleggingsfondsen in die categorie speelt Rusland uiteraard een belangrijke rol, maar beleggers gaan mogelijk niet automatisch uit van een heel groot gedeelte beleggingen in Rusland in de portefeuille.

Maar dat kan er wel zijn, zo laat onderstaande tabel zien. Fondsportefeuilles lopen uiteen van iets meer dan de helft tot bijna 70% Russische aandelen. Deze beleggingsfondsen zijn gerangschikt op hoogste percentage blootstelling aan Rusland:

Russia exposure NL table

 

Met bijna 68% heeft het Templeton Eastern Europe Fund de grootste blootstelling. Het fonds heeft €210 miljoen aan beheerd vermogen. De fondsklasse I heeft een Neutral Morningstar Analyst Rating.

Het grootste fonds in absolute zin is Schroder ISF Emerging Europe (eveneens Neutral rated), dat €740 miljoen aan vermogen onder beheer heeft. Het heeft net geen 60% exposure aan Rusland met de aandelen Gazprom, Sberbank en Lukoil als de drie grootste posities in de portefeuille. 

Het fonds JPMorgan Emerging Europe Equity, dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft, zit daar tussenin met €740 miljoen euro beheerd vermogen en krap 65% exposure.

In de afgelopen jaren keken dividendbeleggers in het bijzonder naar Rusland, omdat Russische bedrijven die goed bij kas zaten, genereus waren met het uitkeren van dividend. Dat leidde er tevens toe dat dividend-focused ETF's ook blootstelling aan Rusland hebben. Bijvoorbeeld de iShares Emerging Markets Dividend Focus ETF kent een exposure van 14% naar het land.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten