Genomineerden Morningstar Awards in categorie Aandelen Wereldwijd

Morningstar maakt de genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence 2022 bekend. Dit zijn de kanshebbers in de categorie Aandelen Wereldwijd.

Jeffrey Schumacher, CFA 07 maart, 2022 | 12:14
Facebook Twitter LinkedIn

 Awards logo 2022

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces wat deze strategieën het vermogen geeft om ook in de toekomst superieure rendementen versus hun categoriebenchmark te realiseren.

De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief en vooruitkijkend, waarbij de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating een cruciale rol speelt. Dat maakt de Morningstar Awards for Investing Excellence uniek in zijn soort.

De Morningstar Awards for Investing Excellence categorie awards worden uitgereikt in vier disciplines: Beste Aandelenfonds Europa, Beste Aandelenfonds Wereldwijd, Beste Euro Obligatiefonds en Beste Euro-Allocatie fonds.

De kwalitatieve, door fondsanalisten toegekende Morningstar Analyst Rating speelt een centrale rol in het selectieproces voor de Morningstar Awards for Investing Excellence. Om te kwalificeren als gegadigde voor een award dient een beleggingsfonds geclassificeerd te zijn in een van de Morningstar categorieën die in aanmerking komen voor de betreffende categorie award. Om voor de longlist in aanmerking te komen dient het fonds een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze te hebben voor de in Nederland relevante fondsklasse die toegankelijk is voor retailbeleggers.

Daarna wordt op basis van historische voor risico gecorrigeerde prestaties en nominaties van fondsanalisten een shortlist samengesteld. Vervolgens brengen de fondsanalisten hun stem uit en rangschikken ze alle genomineerde beleggingsfondsen die op de shortlist staan. Het winnende beleggingsfonds is het fonds met de meeste voorkeurstemmen dat in de lokale markt bij banken en brokers verkrijgbaar is.

Dit zijn de drie genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence in de categorie Aandelen Wereldwijd (op alfabetische volgorde):

 

Fidelity Emerging Markets Fund

 

Morningstar Analyst Rating: Silver

People Pillar Score: Above Average

Process Pillar Score: High

De sterke samenwerking binnen het team en een robuuste aanpak maken Fidelity Emerging Markets Fund een sterke optie voor blootstelling aan de belangrijkste opkomende markten.

Nick Price leidt deze strategie sinds juli 2009 en heeft 16 jaar ervaring in opkomende markten. Hij wordt sinds 2019 ondersteund door comanager Amit Goel, maar Price blijft de belangrijkste beslisser. Daarnaast zijn er drie regionale managers die hun beste aandelenideeën in hun eigen regio's (Azië, EMEA en Latijns Amerika) delen. Verder ondersteunen 47 analisten toegewijd aan opkomende markten de regionale managers en Price bij het genereren van ideeën voor de strategieën.

De robuustheid van het proces, geworteld in diepgravend onderzoek, en effectieve implementatie maken dit een zeer sterk proces voor het beleggen in opkomende markten. Price en het team zijn vooral op zoek naar kwaliteitsbedrijven met een solide en duurzaam rendement op eigen vermogen en een sterke balans, die bestuurd worden door aandeelhoudersvriendelijke managementteams en redelijk gewaardeerd zijn. Price is nauw betrokken bij iedere stap in het onderzoek en bediscussieert de veronderstellingen in de modellen met analisten en past deze naar eigen inzicht aan om zijn eigen visie in de koersdoelen te reflecteren. De uiteindelijke portefeuille bevat 50-70 posities, waarbij ongeveer de helft van het fondsvermogen in de top-10 aandelen is geïnvesteerd.

De conservatieve en gebalanceerde aanpak met een focus op kwaliteit zou de strategie moeten helpen om over een volledige marktcyclus outperformance te genereren. Dat heeft het onder leiding van Price ook laten zien. 

 

Fundsmith Equity

 

Morningstar Analyst Rating: Gold

People Pillar Score: High

Process Pillar Score: High

Een zeer gestructureerde en gedisciplineerde beleggingsaanpak onder toezicht van een manager met een lange staat van dienst behoren tot Fundsmith Equity's vele sterke punten.

Terry Smith, die ervaring in de beleggingswereld heeft die teruggaat tot 1974, was in 2010 medeoprichter van Fundsmith LLP en lanceerde deze strategie op basis van het succes dat hij behaalde als beleggingsadviseur van het pensioenfonds Tullett Prebon. Hij geeft blijk van een originele kijk op beleggen en hij durft tegen de stroom in te gaan. Smith wordt bijgestaan door Julian Robins, een medeoprichter van het bedrijf die al meer dan twee decennia met hem samenwerkt, en drie analisten, van wie de meest recente in 2020 is aangenomen.

Het beleggingsproces rust op een gedisciplineerde en consistente implementatie van een goed opgebouwde en gestructureerde strategie. De aanpak is bottom-up, met een combinatie van kwantitatieve screenings en diepgaande fundamentele analyse door het team. De beheerder heeft als doel om aandelen in kwaliteitsbedrijven aan te kopen en vast te houden, desnoods voor altijd, om ze geleidelijk en continu in waarde te zien stijgen.

Bedrijven van hoge kwaliteit zijn de bedrijven die een bovengemiddeld cash rendement op het operationeel kapitaal hebben en tevens in staat zijn om duurzaam te groeien met behoud van dat rendementspercentage. Om aan die twee criteria te kunnen voldoen, mikt het fonds op bedrijven met een sterk concurrentievoordeel (doorgaans gebaseerd op significante immateriële activa) en een beperkte financiële leverage. De hieruit resulterende portefeuille van 20-30 aandelen is sterk geconcentreerd, wat ook kan leiden tot sectorconcentratie.

De prestaties die Smith en het team hebben neergezet met deze strategie zijn uitstekend en het fonds behoort dan ook over diverse perioden tot de best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen wereldwijd large-cap groei. 

 

GuardCap Global Equity

 

Morningstar Analyst Rating: Gold

People Pillar Score: High

Process Pillar Score: High

GuardCap Global Equity’s getalenteerde en nauw samenwerkende team gecombineerd met een indrukwekkend en rigoureus bottom-up proces geven dit fonds een sterk voordeel.

Het fonds wordt geleid door Michael Boyd en Giles Warren, twee ervaren kwaliteitsgroei-beleggers die al meer dan 20 jaar samenwerken. Ze beheerden met succes Seilern World Growth, dat in 1996 door Boyd werd gelanceerd. Sinds 2014 staan ze samen aan het roer van GuardCap Global Equity, dat is gestoeld op dezelfde aanpak. Samen met Orlaith O'Connor en Bojana Bidovec vormen ze een compact en toegewijd team dat als gevolg van een sterke focus en intensieve samenwerking diepgaande kennis heeft ontwikkeld over de bedrijven waarin ze beleggen.

Een van de sterkste punten van de strategie is het rigoureuze, geduldige en goed gestructureerde proces. De diepgang van het onderzoek in combinatie met de uitgebreide uitwisseling van kennis tussen de teamleden maken dit proces tot een voorbeeld voor de fondssector. De filosofie rust op strikte kwaliteits en groei-criteria, maar heeft ook oog voor waardering. Een zeer beperkt aantal bedrijven komt door de kwantitatieve screening heen, waarna het team de bedrijven geduldig en nauwgezet analyseert. De intensiteit van het onderzoek neemt toe naarmate een bedrijf de verschillende fasen van het proces doorloopt. Het onderzoek wordt gedocumenteerd in gedetailleerde rapporten, die de teamleden doorlopend bediscussiëren. Alle vier de beheerders hebben een stem in het promoveren van een bedrijf naar de volgende researchfase.

Boyd en Warren selecteren uiteindelijk 20 tot 25 aandelen die de sterkste overtuigingen van de beheerders weerspiegelen. De portefeuille is duidelijk gericht op groeiaandelen van hoge kwaliteit, maar is ook relatief gediversifieerd over sectoren in vergelijking met categoriegenoten die een vergelijkbare strategie hanteren. Het track record van de strategie is sterk, mede dankzij een effectieve bescherming van het kapitaal tijdens dalende markten.

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op dinsdag 29 maart bekend gemaakt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten