Genomineerde obligatiefondsen voor Morningstar Awards for Investing Excellence

Morningstar maakt de genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence 2022 bekend. Deze drie obligatiefondsen hebben een nominatie in de categorie Euro Obligatiefondsen in de wacht gesleept.

Thomas De Fauw 07 maart, 2022 | 13:05
Facebook Twitter LinkedIn

Awards logo 2022

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces wat deze strategieën het vermogen geeft om ook in de toekomst superieure rendementen versus hun categoriebenchmark te realiseren.

De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief en vooruitkijkend, waarbij de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating een cruciale rol speelt. Dat maakt de Morningstar Awards for Investing Excellence uniek in zijn soort.

De Morningstar Awards for Investing Excellence categorie awards worden uitgereikt in vier disciplines: Beste Aandelenfonds Europa, Beste Aandelenfonds Wereldwijd, Beste Euro Obligatiefonds en Beste Euro-Allocatie fonds.

De kwalitatieve, door fondsanalisten toegekende Morningstar Analyst Rating speelt een centrale rol in het selectieproces voor de Morningstar Awards for Investing Excellence. Om te kwalificeren als gegadigde voor een award dient een beleggingsfonds geclassificeerd te zijn in een van de Morningstar categorieën die in aanmerking komen voor de betreffende categorie award. Om voor de longlist in aanmerking te komen dient het fonds een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze te hebben voor de in Nederland relevante fondsklasse die toegankelijk is voor retailbeleggers.

Daarna wordt op basis van historische voor risico gecorrigeerde prestaties en nominaties van fondsanalisten een shortlist samengesteld. Vervolgens brengen de fondsanalisten hun stem uit en rangschikken ze alle genomineerde beleggingsfondsen die op de shortlist staan. Het winnende beleggingsfonds is het fonds met de meeste voorkeurstemmen dat in de lokale markt bij banken en brokers verkrijgbaar is.

Dit zijn de drie genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence in de categorie Euro Obligatiefondsen (op alfabetische volgorde):

 

BlueBay Investment Grade Bond Fund

 

Morningstar Analyst Rating: Bronze

People Pillar Score: Above Average

Process Pillar Score: High

 

Beleggers in BlueBay’s Investment Grade Bond fonds profiteren van een consistente beleggingsaanpak en een ervaren beheerteam.

De leiding van deze strategie is in handen van Marc Stacey en Tom Moulds terwijl de derde beheerder Andrzej Skiba sinds 2008 betrokken is bij de bottom-up en top-down calls in de VS. Stacey kwam in 2004 bij BlueBay en werd comanager in augustus 2013, terwijl Moulds erbij kwam in 2005 en in 2016 medebeheerder werd. Het drietal maakt deel uit van het 13-koppige beheerteam van BlueBay en wordt ondersteund door zes kredietanalisten met gemiddeld bijna 19 jaar ervaring. Verder profiteren ze ook van de ondersteuning van zeven macrospecialisten.

Bottom-up kredietselectie is de belangrijkste drijfveer voor rendement, terwijl duration binnen een jaar van die van de benchmark wordt gehouden en de blootstelling aan obligaties met een lage kredietwaardigheid beperkt wordt tot 15% van de totale activa. Overigens houden de beheerders gewoonlijk ongeveer 10% tot 20% van de activa in liquide staatsobligaties en gebruiken ze vervolgens credit default swaps om een extra overlay van de kredietmarktblootstelling toe te voegen.

Sinds februari 2013, toen twee van de drie portefeuillebeheerders het roer overnamen, presteerde de strategie zowel in absolute als voor risico gecorrigeerde termen beter dan zijn concurrenten in de EUR corporate bond Morningstar categorie.

 

Schroder ISF Euro Corporate Bond

 

Morningstar Analyst Rating: Bronze

People Pillar Score: Above Average

Process Pillar Score: Above Average

 

Schroder ISF Euro Corporate Bond volgt een gedifferentieerde en thematische benadering van kredietanalyse en kan profiteren van de jaren ervaring van de hoofdbeheerder Patrick Vogel.

Patrick Vogel kwam in 2012 over van Legal & General Investment Managers om het Europese kredietteam van Schroder te leiden. Desondanks het personeelsverloop in 2018 hebben we een gestage groei gezien van het team dat de sleutel is tot het succes van deze strategie.

Een thematische benadering drijft het fundamentele kredietonderzoek aan. Deze eerder unieke aanpak laat analisten toe hun aannames en opvatting vanuit een aantal verschillende invalshoeken te kunnen bevragen tijdens wekelijkse vergaderingen. Dit betekent dat kredietanalisten nauw betrokken zijn bij het beleggingsproces en sterk bijdragen aan investeringsbeslissingen. De portefeuille is behoorlijk gediversifieerd en zal doorgaans 200 tot 300 individuele emittenten bezitten, terwijl de over-en onderweging van individuele emittenten over het algemeen maximaal rond de 2% zal bedragen.

Het fonds werd gesloten voor nieuwe beleggers nadat de strategie, een van de grootste binnen zijn categorie, een omvang van 10 miljard euro had bereikt. Dit is naar onze mening positief omdat het blijk geeft van betrokkenheid bij het handhaven van de kwaliteit van deze bottom-up benadering.

De resultanten zijn indrukwekkend, want het fonds presteerde consequent beter dan zijn ICE BofAML Euro Corporate Index-benchmark en de EUR corporate bond Morningstar categorie, zowel in absolute als voor risico gecorrigeerde termen sinds Patrick Vogel het roer overnam in september 2012. De strategie boekte sterke rendementen tijdens rally’s zoals in 2016, 2017 en 2019, maar lijdt onder de doorgaans hogere credit-bèta positie tijdens marktcorrecties.

 

Vanguard Euro Government Bond Index

 

Morningstar Analyst Rating: Gold

People Pillar Score: Above Average

Process Pillar Score: High

 

De markt voor staatsobligaties in de eurozone is zeer liquide en de mogelijkheden om waarde toe te voegen ten opzichte van een standaardbenchmark zijn op de lange termijn eerder beperkt. Dit maakt dit indexfonds van Vanguard een soort standaardoptie voor beleggers die op zoek gaan naar een kernpositie voor deze marktblootstelling. De lage lopende kosten bieden een ruggenwind voor het rendement.

De strategie volgt de Bloomberg Barclays Euro Government Float-Adjusted Bond index die een brede weergave van de onderliggende markt biedt, inclusief een aantal obligaties van agentschappen en lokale overheden. Gezien de index een groot aantal componenten heeft, maken de fondsbeheerders gebruik van steekproeftechnieken om het risico-rendementsprofiel van het fonds in overeenstemming te houden met de index.

Zo is de index onderverdeeld in secties, die elk belangrijke risicofactoren vertegenwoordigen zoals duration, valuta, landen, kredietrating en sector. De beheerders kiezen vervolgens obligaties die in de index zijn opgenomen en die het risicoprofiel van elke sectie nabootsten. Het finale resultaat is een portefeuille die het algemene risicoprofiel van de index vertegenwoordigt.

Het beheerproces is sterk geautomatiseerd en het team van Vanguard is expert in het beheer van strategieën voor het volgen van indices. De beheerders zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van orders, maar leunen hierbij op een globaal trading team. Dit indexfonds wordt beheerd door het in London gevestigde obligatie-indexteam onder leiding van Christopher Wrazen.

Over het algemeen zal een goedkope passieve benadering van beleggen in deze categorie hoogstwaarschijnlijk een rendement opleveren dat boven het Morningstar-categoriegemiddelde ligt over de volledig marktcyclus. In vergelijking met andere passieve concurrenten was het niet het best presterende fonds, maar dat kan deels worden toegeschreven aan de impact van de hogere vergoedingen die tot oktober 2019 in rekening werden gebracht. Voor de verlaging bedroegen de lopende kosten voor de particuliere fondsklasse 0,25% en nu 0,12%.

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op dinsdag 29 maart bekend gemaakt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten