Morningstar Awards for Investing Excellence: categorie Euro-Allocatie fondsen

Morningstar maakt de genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence 2022 bekend. In de categorie Euro-Allocatie fondsen ligt dat net even anders dan bij de andere categorieën. We leggen u uit waarom.

Thomas De Fauw 07 maart, 2022 | 13:31
Facebook Twitter LinkedIn

Awards logo 2022

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces wat deze strategieën het vermogen geeft om ook in de toekomst superieure rendementen versus hun categoriebenchmark te realiseren.

De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief en vooruitkijkend, waarbij de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating een cruciale rol speelt. Dat maakt de Morningstar Awards for Investing Excellence uniek in zijn soort.

De Morningstar Awards for Investing Excellence categorie awards worden uitgereikt in vier disciplines: Beste Aandelenfonds Europa, Beste Aandelenfonds Wereldwijd, Beste Euro Obligatiefonds en Beste Euro-Allocatie fonds.

De kwalitatieve, door fondsanalisten toegekende Morningstar Analyst Rating speelt een centrale rol in het selectieproces voor de Morningstar Awards for Investing Excellence. Om te kwalificeren als gegadigde voor een award dient een beleggingsfonds geclassificeerd te zijn in een van de Morningstar categorieën die in aanmerking komen voor de betreffende categorie award. Om voor de longlist in aanmerking te komen dient het fonds een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze te hebben voor de in Nederland relevante fondsklasse die toegankelijk is voor retailbeleggers.

Daarna wordt op basis van historische voor risico gecorrigeerde prestaties en nominaties van fondsanalisten een shortlist samengesteld. Vervolgens brengen de fondsanalisten hun stem uit en rangschikken ze alle genomineerde beleggingsfondsen die op de shortlist staan. Het winnende beleggingsfonds is het fonds met de meeste voorkeurstemmen dat in de lokale markt bij banken en brokers verkrijgbaar is.

Beperkt aantal
Allocatiefondsen zijn een lastige categorie. Ondanks dat deze fondsen vaak door grote teams worden beheerd die een breed arsenaal aan beleggingsmogelijkheden kunnen toepassen, zijn de Morningstar analisten zelden overtuigd van de potentie van deze strategieën om hun Morningstar categorie index te verslaan.

Hierdoor blijft het aantal allocatiefondsen met een positieve Morningstar Analyst Rating relatief beperkt. Bijkomende factor is dat veel van de fondsen die de analisten van Morningstar wel kunnen bekoren lokaal of in slechts enkele landen gedistribueerd worden. Hierdoor hebben we in Nederland slechts één gegadigde voor deze award. 

Bekendmaking winnaars
De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op dinsdag 29 maart bekend gemaakt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten