Invesco Balanced-Risk Allocation Fund is beste Euro-Allocatiefonds

De Morningstar Award Nederland 2022 voor beste Euro-Allocatiefonds gaat naar Invesco Balanced-Risk Allocation Fund. Morningstar's Lukas Strobl bespreekt met Scott Wolle, chief investment officer van Invesco, hoe deze allocatiestrategie zich onderscheidt van de concurrentie.

Thomas De Fauw 29 maart, 2022 | 11:49
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

 

Invesco Balanced-Risk Allocation Fund

Morningstar Analyst Rating: Bronze
People Pillar Score: Above Average
Process Pillar Score: Above Average

Deze risk parity strategie volgt een sterk risico gewogen benadering en wordt beheerd door de ervaren Scott Wolle. Het Global Asset Allocation team die toezicht houdt op assetallocatie alsook op factoren gebaseerde strategieën wordt geleid door Scott Wolle en bestaat uit zes portefeuillebeheerders, twee onderzoekers en negen ondersteunende leden. Vijf managers volgen de strategie sinds het begin in 2009 en die stabiliteit heeft bijgedragen aan een uitstekende onderzoeksomgeving voor het team.

Het proces begint met een blootstelling van ongeveer hetzelfde gewicht (op risicobasis) aan groei-, defensieve en reële rendementsactiva. Die laatste is voornamelijk belegd in grondstoffen, terwijl de groei component bestaat uit aandelen. Het is het defensieve gedeelte waar het team recent verder diversifieerde door putopties en aandelenfactoren te introduceren als aanvulling op obligaties toen bleek dat vastrentende effecten in een laagrentende omgeving minder effectief zijn in het beperken van neerwaarts risico binnen een portefeuille. Eerder sloot het team al negatief renderende obligaties uit.

In tegenstelling tot een traditioneel 50/50 gebalanceerd fonds, waar aandelen een groot deel van de prestaties bepalen, zullen de prestaties bij risk parity strategieën net zo goed afhangen van grondstoffen en vastrentende waarden als aandelen en sinds de start van dit fonds in 2008 is het risico min of meer gelijk verdeeld over de drie activaklassen. Sinds de lancering van de Z EUR Acc fondsklasse in oktober 2009 tot eind december 2021, presteerde het fonds op jaarbasis 3,2 procentpunten beter dan de flexibele EUR allocatie Morningstar categorie, maar bleef het jaarlijks wel 1 procentpunt achter op de Morningstar EU Moderate Global Target Allocation index.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten