Fund flows februari: instroom verder gedaald

De instroom van nieuw vermogen in Europese beleggingsfondsen is in februari wederom gedaald. Dat kwam voornamelijk doordat fondsbeleggers hun geld weghaalden uit obligatiefondsen. Dit is het overzicht van de fondsstromen over februari.

Valerio Baselli 04 april, 2022 | 11:18
Facebook Twitter LinkedIn

flows 22-2 1

Fondsbeleggers hebben in februari opnieuw een flinke stap terug gezet, net als een maand eerder. De instroom van vermogen in Europese fondsen is teruggelopen en bovendien is het beheerd vermogen verder gedaald. Het sentiment wordt beheerst door zorgen over toenemende inflatie, verkrappend monetair beleid en de oorlog in Oekraine.

De instroom kwam per saldo uit op 3,9 miljard euro en dat is fors minder dan de 41,5 miljard euro van januari. Reden is dat de saldering van in- en uitstroom tot een laag cijfer leidt: bij aandelenfondsen kwam er 11,2 miljard euro bij en obligatiefondsen zagen 18 miljard wegstromen. De andere categorieën kenden kleinere instroomcijfers, zoals allocatiefondsen met 7,9 miljard euro erbij.

Het beheerd vermogen is verder gedaald: per eind februari 11.639 miljard euro na 11.951 miljard in januari en 12.006 miljard in december 2021.

flows 22-2 2

 

Actief versus passief
Actieve fondsen kenden in februari per saldo uitstroom van 6,5 miljard euro tegen een instroom van 9,8 miljard voor passieve fondsen. Dat zijn saldo's van categorieën die wel en die geen instroom kenden. Aan de actieve kant bijvoorbeeld kenden allocatiefondsen 7,9 miljard euro instroom en aandelenfondsen 4,6 miljard. Maar 19,8 miljard eraf voor obligatiefondsen laat de balans naar de negatieve kant uitslaan.

Het marktaandeel van passief blijft geleidelijk aan verder stijgen: het staat nu op 22,26%, vergeleken met 20,24% per ultimo februari 2021.

flows 22-2 3

 

Groen in opmars
De regels van de Europese Unie omtrent publicatie van duurzame beleggingen, ook wel SFDR genoemd, zijn sinds 10 maart 2021 van kracht. Fondshuizen moeten informatie geven over de ESG-risico's en de negatieve impact van hun beleggingen op mens en maatschappij. Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat SFDR duidelijk invloed heeft op het fondsenlandschap en de keuzes die beleggers én aanbieders maken. Sindsdien hebben fondshuizen veel van hun strategieën geüpgraded en nieuwe fondsen geïntroduceerd die voldoen aan de vereisten van Artikel 8 of 9 volgens het Morningstar ESG Commitment Level.

De 'donkergroene' fondsen van Artikel 9 trokken ook in februari nieuw geld aan, maar Artikel 8 fondsen zagen per saldo 4,4 miljard euro aan vermogen wegstromen.

flows 22-2 4

flows 22-2 5 

Instroom op fondscategorie-niveau
De meest gewilde categorie was net als in januari wereldwijde large-cap blend aandelen en die boekte 7,2 miljard euro aan instroom. Dat ging bijna allemaal naar actief beheerde fondsen.

Ook fondsen in wereldwijde opkomende markten aandelen waren opnieuw in trek. Met 3 miljard euro instroom was het de op twee na beste maand ooit voor deze categorie.

flows 22-2 6

Uitstroom op fondscategorie-niveau
De minst populaire categorie in februari was EUR corporate bond die 5,7 miljard euro moest prijsgeen. Het was de grootste uitstroom in een maand sinds maart 2020 en de op een na slechtste maand ooit voor deze categorie.

Ook de categorie Japan large-cap equity deed het slecht met een recorduitstroom van 3,3 miljard euro.

flows 22-2 7

 

Instroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt UBS boven aan de lijst dankzij 3,8 miljard instroom in zijn Amerikaanse obligatiefondsen en Europese large-cap aandelenfondsen.

Aan passieve zijde zakt iShares naar de tweede plaats met 2,46 miljard euro instroom. Het leeuwendeel daarvan, 1,5 miljard, ging naar de iShares Core S&P 500 ETF van BlackRock-dochter iShares.

22-2 8

 

Uitstroom per fondshuis
De meeste uitstroom onder actief was te noteren bij Pimco dat 2,3 miljard euro de deur uit zag stromen. Dat was merendeels te wijten aan wereldwijde flexibele-obligatieproducten waar 1,2 miljard uit verdween.

KBC was tweede 2,2 miljard euro aan uitstroom, de hoogste uitstroom in een maand sinds maart 2020. Het meeste vermogen ging uit het KBC Bonds Corporates Euro Fund waar 977 miljoen euro uit wegstroomde.

22-2 8b

 

Instroom per fonds
Morningstar's flow data laten zien welke beleggingsfondsen de hoogste instroom en welke de hoogste uitstroom kenden over januari. De SPDR Bloomberg SASB US Corporate ESG UCITS ETF was het bestverkochte fonds in februari. Onderstaande tabel toont de top-10:

flows 22-2 9

Uitstroom per fonds
Het fonds met de meeste uitstroom over februari is UBS FS MSCI ACWI SF, gevolgd door iShares Core EUR Corp Bond ETF, hetgeen illustreert dat de categorie bedrijfobligaties een slechte maand beleefde. Onderstaande tabel met de top-10 geeft een zeer divers beeld aan namen van fondshuizen en beleggingscategorieën:

flows 22-2 9b

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten