Top-5 EUR Inflation-linked obligatiefondsen: CapitalatWork aan kop

In de korte periode tussen het loslaten van de meeste coronamaatregelen en de start van de oorlog in Oekraïne was het allemaal inflatie wat de klok sloeg. En hoewel we vandaag leven in een complexere en zichtbaar minder globale wereld, lijkt inflatie voor de financiële markten nog steeds onderwerp nummer één.

Thomas De Fauw 04 april, 2022 | 8:20
Facebook Twitter LinkedIn

Begin vorige week eiste Jay Powell alle aandacht op door te zeggen dat de Federal Reserve snel moet overgaan tot een strakker monetair beleid en bereid moet zijn om indien nodig nog agressiever op te treden om buitensporige inflatie aan te pakken. De Fed-voorzitter pleitte voor een reeks renteverhogingen dit jaar en om stappen te nemen om de balans van de centrale bank te verkleinen. Deze opmerking kwam slechts enkele dagen nadat de centrale bank de beleidsrente optrok met 25 basispunten.

Verwacht wordt dat dit de eerste van een reeks renteverhogingen is en dat de volgende in mei misschien wel eens 50 basispunten zou kunnen bedragen. De meeste Fed functionarissen voorspellen dat de rente in 2023 zou kunnen stijgen tot 2,8 procent. Zo lijken de centrale bankiers zich niet te laten afleiden door de oorlog in Oekraïne en gerelateerde recessiezorgen. Of misschien hebben ze helemaal geen keuze want de oorlog zorgt op de korte termijn voor verdere opwaartse druk op energie, voedsel en grondstoffenprijzen terwijl de inflatie al hoog was. Inflatie in de VS wordt door The Economist Intelligence Unit voor 2022 verwacht op 5,2 procent.

Veel onrust
Ondertussen is er veel onrust op de obligatiemarkt over hoe ver de Fed precies zal gaan en in hoeverre de centrale bank de inflatie kan intomen. Bovendien zijn het vooral kortlopende obligatierentes die stegen, wat de vorm van de rentecurve afvlakt. Een omgekeerde rentecurve is van oudsher een vrij nauwkeurige voorspeller van een recessie. Bill Gross, de oprichter van PIMCO en voormalig “Bond King” ziet het allemaal somber in en waarschuwde dat de Fed slechts beperkte ruimte heeft voor renteverhogingen zonder de economie en huizenmarkt daarbij ernstige schade toe te brengen.

In tijden van stijgende inflatie grijpen sommige beleggers niet enkel naar aandelen en/of grondstoffen, maar soms ook naar obligaties die bescherming bieden tegen inflatie. Ook in Europa waar de verwachte inflatie in de eurozone 3,7 procent bedraagt en zelfs 6,4 procent in Nederland blijkt deze obligatiecategorie populair met een instroom van ongeveer 15% van de totale activa onder beheer over de laatste 12 maanden volgens Morningstar data.

De Bloomberg Euro Inflation Linked index steeg over diezelfde periode tot eind februari 2022 met 6,7% gemeten in euro versus een verlies van 4% voor de Bloomberg Euro Government Bond index. Over de voorbije vijf jaar presteerden deze obligaties met inflatiebescherming ook beter dan conventionele Europese staatsobligaties, maar de index bleef wel achter over langere periodes.

De Top-5
Onze lijst van best presterende fondsen binnen de Morningstar categorie EUR Inflation-Linked Bonds over de laatste 12 maanden (waarvan een distributievergoedingsvrije fondsklasse beschikbaar is in Nederland) wordt aangevoerd door het Inflation at Work fonds van CapitalatWork, een onafhankelijke vermogensbeheerder onder de Luxemburgse Foyer Group.

Het fonds wordt al vanaf de lancering in 2003 beheerd door Erwin Deseyn. Paul Smets vervoegde Deseyn op deze strategie in 2009 en samen beheren ze ook de Corporate Bond, Short Duration en Government Bond fondsen. Beide heren zijn al meer dan 20 jaar actief bij CapitalatWork. Hoewel het fonds in het eerste deciel van haar EUR Inflation-Linked Bond categorie eindigde over de voorbije 12 maanden, landde het in het midden van het pak over de voorbije 15 jaar.

Verder in ons lijstje vinden we een fonds met een Morningstar Analyst Rating van Gold, namelijk Vanguard’s Eurozone Inflation-Linked Bond Index Fund. Het indexfonds dat beheerd wordt door het Londense indexingsteam onder leiding van Rachel Baxter heeft als doel om de prestaties van de Bloomberg Global inflation-Linked: Eurozone – Euro CPI Index te repliceren.

Volgens Morningstar's fondsanalisten is dit een aantrekkelijk voorstel voor beleggers die op zoek zijn naar een kernpositie in inflatiegekoppelde staatsobligaties van de eurozone. Echter, door de gemiddelde looptijd van deze obligatiemarkt kan het fonds in tijden van stijgende rente een beetje benadeeld worden ten opzichte van actieve fondsen die de looptijd kunnen aanpassen. Toch is de lage beheersvergoeding van dit fonds, zoals wel vaker bij Vanguard een groot pluspunt.

Top-5 EUR Inflation-linked obligatiefondsen

top-5 inflation linked NL

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten