Fonds van de Week: JP Morgan Emerging Markets Equity Fund

Een zeer ervaren team en een goed doordacht beleggingsproces met de focus op kwaliteitsgroei hebben het JP Morgan Emerging Markets Equity Fund een sterk track record bezorgd. De Morningstar Analyst Rating blijft gehandhaafd op Silver.

Robert van den Oever 21 april, 2022 | 10:22
Facebook Twitter LinkedIn

JP Morgan Emerging Markets Equity Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: High
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: Above Average

 

JP Morgan Emerging Markets Equity Fund

Dit fonds heeft een zeer ervaren beheerteam dat binnen JP Morgan uitgebreide middelen ter beschikking heeft. Het goed opgebouwde beleggingsproces dat is gericht op kwaliteitsgroei ondersteunt Morningstar's positieve visie op het fonds. De Morningstar Analyst Rating blijft gehandhaafd op Silver.

Uitgebreide toelichting

JPM EM equity graph

 

Beheerteam
De People Pillar rating wordt gehandhaafd op High, wat de expertise van beheerder Leon Eidelman en de consistente uitvoering van het proces weerspiegelt, evenals de kracht van het ondersteunende EMAP-team. Leadmanager Leon Eidelman werd in juli 2016 officieel aangesteld, maar was al de voornaamste beslisser sinds januari 2015, toen hij werd gepromoveerd tot co-manager naast Austin Forey.

Eidelman krijgt nog steeds steun van voormalig hoofdmanager Forey, die nu hoofd van het fundamentelle team voor wereldwijde opkomende markten is en tevens hoofdmanager op de closed-end variant en op institutionele mandaten. Ook is hij nog altijd co-manager op deze strategie.

Eidelman en Forey werken nauw samen met elkaar en met de andere managers in het fundamentele opkomende markten team, Amit Mehta en John Citron. Junior manager Weiying Dong werd in januari 2022 toegevoegd aan het portefeuillebeheerteam, hoewel zij nog geen specifieke portefeuillebeheer verantwoordelijkheden heeft. Ze is binnen het team de China-specialist, mede omdat ze Mandarijn spreekt, en zal intensief communiceren met de analisten in het China team.

De twee worden goed ondersteund door het bredere EMAP-team dat bestaat uit 92 analisten en portefeuillebeheerders. Die groep omvat 37 sector-/productanalisten die bedrijfsspecifiek en sectoraal onderzoek uitvoeren, evenals 28 land specialisten. Over het algemeen is het EMAP-team diepgaand, ervaren en stabiel.

Fondshuis
De sterke beleggingscultuur van J.P. Morgan Asset Management, die tot uiting komt in de langdurige dienstverbanden van zijn goed op elkaar ingespeelde portfoliomanagers en diepgaande analytische middelen, ondersteunt handhaving van de Above Average beoordeling op de Parent Pillar.

In de diverse activaklassen en regio's bevat de gevarieerde line-up van het fondshuis veel fondsen die een Morningstar medal dragen, zoals de hoog aangeschreven Amerikaanse aandeleninkomstenstrategie die wereldwijd beschikbaar is. Er is de laatste tijd wat verloop geweest in het multi-asset team, maar het blijft zeer goed toegerust en ervaren. Het behoud van managers en de mate van afstemming voor Amerikaanse beleggingsfondsen steken gunstig af bij de concurrentie. De beloning van managers legt de nadruk op fondsbezit boven aandelenbezit, wat kenmerkend is voor een beursgenoteerd bedrijf.

Het bedrijf blijft zijn assortiment stroomlijnen en zijn middelen verder integreren. Zo werd eind 2019 de divisie multi-asset solutions gecombineerd met de passieve capaciteiten. Het bedrijf heeft geen trendy aanbiedingen gelanceerd, omdat het zijn passieve activiteiten de laatste tijd grotendeels heeft uitgebreid, maar overlap in het fondsenaanbod als gevolg van een overname en ongunstige fondslanceringen in het verleden drukken op op de succesratio, die het percentage fondsen meet dat overleeft en tevens beter heeft gepresteerd dan concurrenten.

De kostenniveaus worden regelmatig wereldwijd naar beneden bijgesteld; ze zijn relatief goedkoper in de Verenigde Staten dan daarbuiten. Het bedrijf bouwt ook aan zijn ESG-capaciteiten en ondersteunt onderscheidende initiatieven op het gebied van diversiteit.

Proces
Wij zijn van menint dat dit fonds een hoogwaardige beleggingsaanpak toepast die veel sterke punten heeft als het gaat om structuur, discipline en consistentie, waardoor de beoordeling van de Process Pillar uitkomt op Above Average.

De aanpak is in het voordeel van kwaliteits-groeibedrijven. Het team zoekt bedrijven van hoge kwaliteit met consistente inkomstenstromen en solide rendementen op het eigen vermogen. Om de aanpak uit te voeren, maken de managers gebruik van de landenspecialisten en de sector- en productanalisten van het team. Deze analisten voeren diepgaand fundamenteel onderzoek uit naar toekomstgerichte ideeën en kennen daar vijfjarige verwachte rendementsdoelstellingen aan toe.

De analisten classificeren de aandelen die ze volgen als premium, kwaliteit of handel, volgens het strategische classificatiekader van het fondshuis, dat is gebaseerd op een vragenlijst van 98 punten. Premium- en kwaliteitsnamen zijn actief in aantrekkelijke industrieën met beperkte externe risico's en beschikken over sterke balansen, goede managementteams en solide vooruitzichten voor het genereren van cashflow, terwijl handelsnamen geen duurzame concurrentievoordelen hebben.

De overgrote meerderheid van de activa in portefeuille wordt toegewezen aan premium- en kwaliteitsnamen, waarbij handelsnamen slechts een klein deel omvatten. Het waarderingskader van het team helpt ervoor te zorgen dat managers de juiste prijs betalen voor de kansen, hoewel ze bereid zijn te betalen voor kwaliteit en groei.

Prestaties
Het trackrecord van deze strategie sinds Leon Eidelman de beleggingsbeslissingen neemt, ofwel de periode van januari 2015 tot en met 31 maart 2022, laat voor de aandelenklasse C Acc een gemiddeld rendement zien van 8,9% per jaar, vergeleken met respectievelijk 7,3% en 8,7% voor de MSCI Emerging Markets Index en de MSCI Emerging Markets Growth Index.

Gezien de focus op kwaliteitsgroei bij deze strategie verwachten we dat deze goed zal presteren in markten die worden aangejaagd door winsten en fundamentals, en ook beter standhouden dan concurrenten tijdens neergaande markten.

In 2020 presteerde het fonds opnieuw uitstekend met een rendement van 29,8% en dat was aanzienlijk beter dan de 14,7% van de MSCI Emerging Markets Index en de 27,3% van de MSCI Emerging Markets Growth Index. De focus van de portefeuille op kwaliteitsbedrijven werkte positief, vooral in de sectoren communicatiediensten en duurzame consumentengoederen, terwijl de langdurige onderweging in energie ook gunstig was.

In 2021 liep het fonds achter op de index en zijn concurrenten, dankzij een sterk herstel van waarde-sectoren zoals grondstoffen waar de strategie onderwogen is. Daarnaast had een aantal Chinese aandelen te lijden onder de verscherping van de regelgeving, zoals New Oriental Education, Bilibili en KE Holdings. Elders belemmerde de aandelenselectie in financiële dienstverlening de resultaten, waarbij Aziatische banken zoals AIA Group, HDFC Bank en Kotak Mahindra Bank negatief werden beïnvloed door de omikron-variant van het coronavirus en vertragingen bij het weer opengaan van de economie.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse C laten het fonds uitkomen in het middellste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van JP Morgan Funds - Emerging Markets Equity Fund C Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

jpm em equity table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Kempen Global Small-Cap Fund

L&G ESG Emerging Markets Government Bond Index Fund

JP Morgan Global Macro Sustainable Fund

T. Rowe Price Global Equity Growth Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten