5 tips om kinderen te leren omgaan met geld

Of je kinderen nu op de basisischool zitten, of al bijna het huis uit gaan om te gaan studeren, het is nooit te laat om ze te leren omgaan met geld. Morningstar geeft 5 tips om je kinderen te leren over budgetteren, beleggen, sparen, het belang van de lange termijn en verstandige keuzes maken.

Antje Schiffler 07 juli, 2022 | 10:47
Facebook Twitter LinkedIn

Children

 

Kinderen onthouden eenvoudige, herhalende instructies. Poets je tanden twee keer per dag, steek de weg niet over bij een rood licht, eet je groenten op - er is een reden waarom deze uitspraken werken, maar ze werken alleen als u het ook doet. Met geld is het net zo; als u wilt dat uw kinderen goed omgaan met geld, moeten ze zien dat u slimme keuzes maakt. Hoe u met uw financiën omgaat als u bij uw kinderen bent, is misschien nog wel belangrijker dan wat u hen over geld leert.

Met andere woorden: practice what you preach. Als u wilt dat uw kinderen verstandige uitgaven-, spaar- en budgetgewoonten ontwikkelen, moet u ervoor zorgen dat ze zien en ervaren hoe u zelf verstandige financiële keuzes maakt. Maar let op: dit kost tijd.

Desalniettemin, als u de moeite neemt en consequent een duidelijke boodschap overbrengt, zult u goede gewoonten bijbrengen waardoor uw kinderen financieel onderlegd worden. Dit zijn vijf tips om u daarbij te helpen:

 

1. Besteed uw inkomsten verstandig, ofwel: wat te doen met het verjaardagscadeau van oma

Het kan zenuwslopend zijn om te proberen uw kinderen ervan te weerhouden om het geld dat ze voor hun verjaardag hebben gekregen, te verspillen. Wees gerust, u bent niet de enige. "Weet je zeker dat je het geld hieraan wilt uitgeven?" is waarschijnlijk een zin die alle ouders ooit zullen uitspreken.

Herinner uw kinderen eraan dat alleen het feit dat ze het speelgoed, de tennisracket of de Tesla kunnen kopen, niet meteen betekent dat ze het ook moeten kopen.

Laat uw kinderen zien dat het in bedwang houden van zulke kleine impulsen zich later kan vertalen in grotere dingen. En steek moeite in het modelleren van het afwijzen van impulsen en het afwegen van keuzes. Na verloop van tijd zullen ze hun geld zien groeien in plaats van verdwijnen - en vertraagde bevrediging ervaren.

 

2. Je hebt een inkomen nodig, ofwel: waarom zakgeld belangrijk is

Zakgeld leert kinderen de waarde van geld. Kinderen leren door op zeer jonge leeftijd ervaring op te doen met financiële successen en missers, goed omgaan met hun zakgeld. De kinderen een budget geven waar ze zich aan kunnen houden, kan slimme besluitvorming stimuleren en ze leren hoe ze hun eigen kosten-batenbeslissingen kunnen nemen.

Dit betekent ook dat u uw kinderen moet leren binnen hun mogelijkheden te leven. Als ze hun maandelijkse zakgeld al in de eerste week helemaal hebben uitgegeven, moet u ze niet méér geven als ze meer willen. Dat zal hen helpen vertraagde bevrediging te ervaren.

 

3. School kost geld, ofwel: heb een plan voor de lange termijn

Bij Morningstar draait alles om beleggen voor de lange termijn. Dat is misschien moeilijk te verkopen aan je tiener, die waarschijnlijk denkt dat 10 dagen al "langdurig" is. Maar als ze zich realiseren dat vooruit plannen helpt om geld te laten groeien, zullen ze luisteren. Stel voor dat ze hun eigen portfolio's gaan modelleren als ze ouder zijn. Dan is het de moeite waard om te leren over beleggen en financieren - en over de voordelen om die strategieën voor hen te laten werken.

Maar leer hen ook om realistische verwachtingen te hebben en een strategie te vinden die ook werkt tijdens marktvolatiliteit. En kijk niet elke dag naar uw portefeuille, want voor de lange termijn is het beter om de dagelijkse hectiek te negeren.

"Als u uw portefeuille op iets meer afstand zet, is de kans kleiner dat u wijzigingen aanbrengt waar u later spijt van zou kunnen krijgen, zoals aandelen verkopen op het dieptepunt van een berenmarkt", zegt Christine Benz, Director of Personal Finance bij Morningstar. En onthoud: in het 152 jaar durende record van Amerikaanse marktrendementen is het bezaaid met bearmarkten. In beide gevallen herstelde de markt zich uiteindelijk en bereikte nieuwe hoogten.

 

4. Vergelijk jezelf niet met anderen, maar vergelijk jezelf wel met jezelf

Christine Benz raadt dit ook aan voor kinderen en tieners. Niet iedereen heeft dezelfde middelen tot zijn beschikking. En zelfs als leeftijdsgenoten een beter financieel uitgangspunt hebben, betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat ze altijd voorop zullen blijven lopen. Toegegeven, zulke ongelijkheid is lastig te verteren voor kinderen, en social media helpt daar ook niet bij. Snapchat, Instagram of TikTok zitten vol met influencers die hun uitbundige levensstijl posten - of onbetrouwbaar beleggingsadvies geven.

Vergelijk jezelf echter met jezelf - meet je voortgang van je financiële situatie en je beleggingsportefeuille (of die van je kind) en zie de verbeteringen die je hebt gemaakt. En vergeet niet om de kleine overwinningen tijdens dit proces te vieren!

 

5. Denk aan de minder fortuinlijken, ofwel: benadruk het belang van geven

Als kinderen eenmaal oud genoeg zijn om hun eigen geld te verdienen, zorg er dan voor dat je ze leert over geven. Ze kunnen zelf een goed doel of organisatie kiezen die ze willen steunen. Zo ervaren ze hoe geven niet alleen de ontvanger raakt, maar ook de gever. Benz moedigt oudere kinderen aan om aandacht te besteden aan wat zij 'tijd-op-aarde-toewijzing' noemt. Vind een balans met hoe je je tijd en geld besteedt, zodat het je vreugde brengt en je iets goeds doet, zegt ze.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Antje Schiffler  is editor voor Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten