Kijk naar je doelen, niet naar de markt: MIM's Outlook 2023

VIDEO - Volgend jaar, in 2023, is het belangrijker dan ooit om als belegger meer naar je eigen plannen en doelen te kijken dan naar de markt. We willen graag de markt voorspellen, maar dat is onmogelijk. Laat dat daarom los en ga uit van je eigen situatie, zegt Dan Kemp, CIO van Morningstar Investment Management in gesprek met Morningstar's Johanna Englundh. Bekijk de video.

Johanna Englundh 16 december, 2022 | 10:01
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Johanna Englundh: Morningstar heeft een investment outlook voor 2023 bekendgemaakt. En Morningstar's Global Chief Investment Officer, Dan Kemp, is hier om ons bij te praten over waar we op moeten letten bij het navigeren door de markt in het nieuwe jaar.

Dan, in deze 2023 outlook, is er iets dat opvalt in vergelijking met voorgaande jaren?

Dan Kemp: Wel, Johanna, ik denk dat het eerste dat opvalt, is dat we een beetje anders over vooruitzichten denken dan andere mensen. Wij geloven dat de toekomst onzeker en daarom onvoorspelbaar is. En dus besteden we onze tijd niet aan het voorspellen van wat er het komende jaar gaat gebeuren. In plaats daarvan denken we aan de belegger en hoe die navigeert door wat 2023 voor ons in petto heeft. En dus beginnen we altijd na te denken over beleggen vanuit het perspectief van de belegger. We hebben dat ook gedaan met deze vooruitzichten, die zijn afgestemd op de uitdagingen waarmee beleggers worden geconfronteerd als ze nadenken over 2023, de uitdagingen van markten en zelfs de uitdagingen van verschillende levensfasen in termen van hun beleggingen. Dit is dus veel meer een vooruitzicht voor de belegger dan een vooruitzicht voor de markten. Het andere dat natuurlijk is veranderd, is dat het beleggingslandschap bij het betreden van 2023 anders is dan dat van 2022. En dus markeert dat ook een verandering.

JE: Oké. Het is dus meer aan de belegger om de toekomst niet te voorspellen, maar om een solide portefeuille samen te stellen om te helpen onze langetermijndoelen te bereiken. Maar ik denk dat veel beleggers misschien een beetje teleurgesteld zijn over sommige klassieke portefeuillestructuren in 2022, zoals de 60-40. Denk je dat deze oudere theorieën over diversificatie in de toekomst nog steeds gelden?

DK: Dat is een heel goede vraag. En als we aan 2022 denken, heb je helemaal gelijk dat het voor veel mensen een echte verrassing was, want niet alleen daalden de aandelenkoersen - en dat gebeurt vaak, vooral wanneer we grote wereldwijde macro-economische schokken hebben, zoals de oorlog in Oekraïne – maar ook de obligatiekoersen daalden. En mensen vertrouwen meestal op de prijsbewegingen van obligaties om die van aandelen te compenseren, omdat ze normaal gesproken in tegengestelde richtingen bewegen. En dus, als u zowel aandelen als obligaties in uw portefeuille houdt, dan is de ene ontworpen om de andere te compenseren, en dat kan u als belegger een vlottere rit bezorgen. Dat gebeurde niet in 2022. Maar meestal gebeurt het wel. Als u obligaties van hoge kwaliteit bezit, is dat meestal de beste verzekeringspolis als u de portefeuille wilt beschermen tegen deze periodes van marktvolatiliteit.

 In het verleden is het wel vaker gebeurd. Er was een gebeurtenis die taper tantrum werd genoemd in 2013, er was zo'n periode in 1994, en er was een periode in de vroege jaren 70 toen we eveneens deze gesynchroniseerde neergang in aandelen en obligaties hadden. Maar het feit dat we die drie gebieden in de afgelopen 50 jaar kunnen belichten, herinnert ons er echt aan dat obligaties normaal gesproken hun werk doen. En er is geen reden om te verwachten dat obligaties in de toekomst hun werk niet meer zullen doen. De sleutel is dus om de waarde van deze activa te begrijpen: wanneer de prijzen erg hoog zijn, is het minder waarschijnlijk dat ze toekomstige rendementen ondersteunen. Het voordeel voor beleggers bij het betreden van 2023 is dat de prijzen lager zijn dan bij het betreden van 2022. 

JE: Oké. Diversificatie is dus niet uit de mode. Maar voor die beleggers die zich nog steeds een beetje zorgen maken over deze razendsnelle markt en al deze veranderingen, welk advies zou je hen willen geven?

DK: Ja. Dus, het eerste dat je moet onthouden, en zoals ik al zei aan het begin van ons gesprek, is dat de toekomst onzeker is. En de definitie van onzekerheid is dat we niet alleen niet weten wat de uitkomst zal zijn, maar ook niet weten hoeveel mogelijke uitkomsten er zijn. Onzekerheid is dus iets anders dan risico. Als we aan risico denken, kunnen we dat zien als het gooien van de dobbelstenen. Je weet niet welk getal er zal verschijnen als je de dobbelstenen gooit, maar je weet dat het ergens tussen één en zes zal zijn, en je kunt de kans berekenen. Terwijl als we aan de toekomst denken, als we aan beleggen denken, de toekomst onzeker is.

En we voelen ons allemaal erg ongemakkelijk bij die onzekerheid. En dus is het gevaar dat we die onzekerheid omzetten in verhalen, in verhalen die vervolgens ons gedrag sturen. En wanneer we verhalen over de toekomst proberen te creëren, maken we normaal gesproken fouten. We zouden dus te agressief kunnen worden in ons beleggen wanneer de prijzen hoog en te defensief zijn, en te somber over de omstandigheden wanneer de prijzen erg laag zijn, en dat wordt meestal ondersteund door de nieuwsstroom die we om ons heen zien en de berichtgeving en de positieve en negatieve sentimenten van andere beleggers. Dus het belangrijkste als belegger is om te proberen jezelf te beschermen, jezelf te isoleren van al dat nieuws en lawaai om ons heen en te onthouden dat wanneer de prijzen laag zijn, dat een beter moment is om te beleggen.

JE: Duidelijk. Dank je wel, Dan voor het delen van je inzichten. Tot de volgende keer, ik ben Johanna Englundh voor Morningstar.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten