Genomineerden Morningstar Awards - Aandelen Wereldwijd

De Morningstar Awards for Investing Excellence staan weer voor de deur en het is tijd om de genomineerden bekend te maken. Dit zijn de kanshebbers in de categorie Aandelen Wereldwijd.

Jeffrey Schumacher, CFA 08 maart, 2023 | 8:40
Facebook Twitter LinkedIn

Awards 2023 banner

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces, wat deze strategieën naar verwachting het vermogen geeft om ook in de toekomst superieure rendementen versus hun categoriebenchmark te realiseren.

e Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief en vooruitkijkend, waarbij de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating een cruciale rol speelt. Dat maakt de Morningstar Awards for Investing Excellence uniek in hun soort.

De Morningstar Awards for Investing Excellence categorie awards worden uitgereikt in vier disciplines: Beste Aandelenfonds Europa, Beste Aandelenfonds Wereldwijd, Beste Euro Obligatiefonds en Beste Euro-Allocatie fonds.

De kwalitatieve, door fondsanalisten toegekende Morningstar Analyst Rating speelt een centrale rol in het selectieproces voor de Morningstar Awards for Investing Excellence. Om te kwalificeren als gegadigde voor een award dient een beleggingsfonds geclassificeerd te zijn in een van de Morningstar categorieën die in aanmerking komen voor de betreffende categorie award. Om voor de longlist in aanmerking te komen dient het fonds een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze te hebben voor de in Nederland relevante fondsklasse die toegankelijk is voor retailbeleggers.

Daarna wordt op basis van historische voor risico gecorrigeerde prestaties, met nadruk op de prestaties in 2022, en nominaties van fondsanalisten een shortlist samengesteld. Na een debat over de geselecteerde kandidaten brengen fondsanalisten hun stem uit om zo de eindrangschikking te bepalen. Het winnende beleggingsfonds is het fonds met de meeste voorkeurstemmen dat in de lokale markt bij banken en brokers verkrijgbaar is.

Dit zijn de drie genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence in de categorie Aandelen Wereldwijd (op alfabetische volgorde):

 

GuardCap Global Equity

Morningstar Analyst Rating: Gold
People Pillar Score: High
Process Pillar Score: High

GuardCap Global Equity’s getalenteerde en nauw samenwerkende team gecombineerd met een indrukwekkend en rigoureus bottom-up proces geven dit fonds een sterk voordeel.

Het fonds wordt geleid door Michael Boyd en Giles Warren, twee ervaren kwaliteitsgroei-beleggers die al meer dan 20 jaar samenwerken. Ze beheerden met succes Seilern World Growth, dat in 1996 door Boyd werd gelanceerd. Sinds 2014 staan ze samen aan het roer van GuardCap Global Equity, dat is gestoeld op dezelfde aanpak. Samen met Orlaith O'Connor en Bojana Bidovec vormen ze een compact en toegewijd team dat als gevolg van een sterke focus en intensieve samenwerking diepgaande kennis heeft ontwikkeld over de bedrijven waarin ze beleggen.

Een van de sterkste punten van de strategie is het rigoureuze, geduldige en goed gestructureerde proces. De diepgang van het onderzoek in combinatie met de uitgebreide uitwisseling van kennis tussen de teamleden maken dit proces tot een voorbeeld voor de fondssector. De filosofie rust op strikte kwaliteits en groei-criteria, maar heeft ook oog voor waardering. Een zeer beperkt aantal bedrijven komt door de kwantitatieve screening heen, waarna het team de bedrijven geduldig en nauwgezet analyseert. De intensiteit van het onderzoek neemt toe naarmate een bedrijf de verschillende fasen van het proces doorloopt. Het onderzoek wordt gedocumenteerd in gedetailleerde rapporten, die de teamleden doorlopend bediscussiëren. Alle vier de beheerders hebben een stem in het promoveren van een bedrijf naar de volgende researchfase.

Boyd en Warren selecteren uiteindelijk 20 tot 25 aandelen die de sterkste overtuigingen van de beheerders weerspiegelen. De portefeuille is duidelijk gericht op groeiaandelen van hoge kwaliteit, maar is ook relatief gediversifieerd over sectoren in vergelijking met categoriegenoten die een vergelijkbare strategie hanteren. Het track record van de strategie is sterk, mede dankzij een effectieve bescherming van het kapitaal tijdens dalende markten.

 

Robeco QI Emerging Conservative Equities

Morningstar Analyst Rating: Bronze
People Pillar Score: Above Average
Process Pillar Score: Above Average

Robeco’s kwantitatief-gedreven conservative equities range wordt beheerd door een stabiel en ervaren zeskoppig team onder leiding van Pim van Vliet. Zij worden ondersteund door een groep van 14 kwantitatieve onderzoekers, onder leiding van David Blitz en Weili Zhou, en een even grote groep datawetenschappers. Dit gekwalificeerde team is van vitaal belang voor het succes van het fonds omdat het de modellen die in de fondsen worden gebruikt voortdurend verfijnt. Het is ook geruststellend dat het bredere kwantitatieve team van Robeco met succes kwantitatieve onderzoekers in zijn talentenpool heeft opgeleid, waardoor ze mensen met aanvullende vaardigheden aan de teams kunnen toevoegen.

De academische basis, herhaalbaarheid, discipline en consistente uitvoering van de strategie geven ons vertrouwen. Het op regels gebaseerde, systematische proces is gebaseerd op een eigen aandelenselectiemodel, dat zelf is gebaseerd op empirisch onderzoek dat aantoont dat beleggen in aandelen met een laag risico leidt tot superieure, voor risico gecorrigeerde rendementen. De strategie gaat echter verder dan het traditionele beleggen in lage volatiliteit, doordat waarde, kwaliteit, sentiment en momentum worden gecombineerd om het totale risico-rendementsprofiel te verbeteren. De voortdurende inspanningen van de groep op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van nieuwe signalen en systemen hebben in de loop der jaren geleid tot verschillende incrementele verbeteringen van het model.

Deze defensieve strategie heeft over het algemeen bescherming geboden tijdens turbulente markten, terwijl ze tijdens brede rally's achterbleef bij de bredere markt. De strategie maakte een sterke comeback in 2021 en 2022 en overtrof meer dan 90% van de sectorgenoten in beide kalenderjaren - en overtrof het rendement van de MSCI Emerging Markets Index.

 

Schroder ISF Global Sustainable Growth

Morningstar Analyst Rating: Silver
People Pillar Score: Above Average
Process Pillar Score: Above Average

Deze strategie wordt beheerd door de comanagers Charles Somers en Scott MacLennan. MacLennan heeft voormalig comanager Katherine Davidson opgevolgd, die de firma per juli 2022 verliet. Hoewel wij haar vertrek als een verlies beschouwen, voelen wij ons goed bij MacLennan als nieuwe comanager naast de hoog aangeschreven Somers. Zij maken deel uit van Schroders' ervaren zeskoppige Global and International Equity-team en kunnen gebruik maken van de uitgebreide analytische middelen van het bedrijf, wat de strategie een voorsprong geeft. Het bredere wereldwijde analistenteam van Schroders, met meer dan 100 analisten in 11 landen over de hele wereld, biedt aanzienlijke ondersteuning voor fundamenteel aandelenonderzoek.

De beheerders maken efficiënt gebruik van deze uitgebreide ondersteuning via een team van 10 sectorspecialisten die verantwoordelijk zijn voor het identificeren van de beste ideeën van de analisten. Een ander sterk punt is de Sustainable Growth Investor Group, die wordt gevormd door het management duo, de gerenommeerde portefeuillebeheerder Simon Webber van het Global and International Equity team, en verschillende (senior) leden van de duurzaamheidsteams van het bedrijf.

De huidige aanpak is sinds november 2017 geïmplementeerd. Het gevestigde en gestructureerde proces is gericht op het identificeren van bedrijven worden gemanaged met een langetermijnvisie en hun verantwoordelijkheden tegenover een brede groep stakeholders erkennen. Hoewel ze zich normaliter richten op het identificeren van gevestigde bedrijven met ondergewaardeerde groeivooruitzichten, overwegen ze ook opportunistische kansen op kortere termijn, die in meer cyclische bedrijven kunnen zitten. Elk idee dat door de sectorspecialisten wordt aangedragen, wordt door de Sustainable Growth Investor Group onderzocht op ESG-gronden voordat het kan worden opgenomen in een watchlist waaruit de comanagers hun aandelenselecties kunnen maken. Dit proces is bewezen en wij waarderen de gelaagde structuur van het proces.

De huidige aanpak blijft aan de korte kant gezien de start in november 2017, maar heeft tot nu toe indrukwekkende resultaten opgeleverd. De solide waarderingsdiscipline van de strategie en de speelruimte om te beleggen in meer cyclische groei kunnen de portefeuille duidelijk minder groeigericht maken dan veel van de op hoge groei gerichte concurrenten in de wereldwijde large-cap groeicategorie. Dit heeft het fonds geholpen goed te presteren in 2022, toen snelgroeiende aandelen onder druk stonden.

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op woensdag 29 maart tijdens een live evenement in Amsterdam bekend gemaakt. Wilt u erbij zijn? Meld u dan hier aan: benelux.events@morningstar.com

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten