Genomineerde obligatiefondsen voor de Morningstar Awards 2023

Dit zijn de genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence 2023 Nederland in de categorie Euro Obligaties. Kijk snel welke obligatiefondsen kans maken op de felbegeerde trofee.

Thomas De Fauw 08 maart, 2023 | 8:42
Facebook Twitter LinkedIn

Awards 2023 banner

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces, wat deze strategieën naar verwachting het vermogen geeft om ook in de toekomst superieure rendementen versus hun categoriebenchmark te realiseren.

e Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief en vooruitkijkend, waarbij de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating een cruciale rol speelt. Dat maakt de Morningstar Awards for Investing Excellence uniek in hun soort.

De Morningstar Awards for Investing Excellence categorie awards worden uitgereikt in vier disciplines: Beste Aandelenfonds Europa, Beste Aandelenfonds Wereldwijd, Beste Euro Obligatiefonds en Beste Euro-Allocatie fonds.

De kwalitatieve, door fondsanalisten toegekende Morningstar Analyst Rating speelt een centrale rol in het selectieproces voor de Morningstar Awards for Investing Excellence. Om te kwalificeren als gegadigde voor een award dient een beleggingsfonds geclassificeerd te zijn in een van de Morningstar categorieën die in aanmerking komen voor de betreffende categorie award. Om voor de longlist in aanmerking te komen dient het fonds een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze te hebben voor de in Nederland relevante fondsklasse die toegankelijk is voor retailbeleggers.

Daarna wordt op basis van historische voor risico gecorrigeerde prestaties, met nadruk op de prestaties in 2022, en nominaties van fondsanalisten een shortlist samengesteld. Na een debat over de geselecteerde kandidaten brengen fondsanalisten hun stem uit om zo de eindrangschikking te bepalen. Het winnende beleggingsfonds is het fonds met de meeste voorkeurstemmen dat in de lokale markt bij banken en brokers verkrijgbaar is.

Dit zijn de drie genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence in de categorie Euro Obligaties (op alfabetische volgorde):

 

Candriam Bds Euro High Yld R EUR Cap

Morningstar Analyst Rating: Silver
People Pillar Score: High
Process Pillar Score: Above Average

Nicolas Jullien nam in januari 2020 het roer van dit fonds over van het voormalige hoofd hoogrentende obligaties Philippe Noyard, die werd gepromoveerd tot hoofd global credit bij Candriam. Deze overgang was minder moeizaam gezien Jullien de afgelopen 13 jaar samenwerkte met Noyard bij het beheer van deze strategie. Terwijl Jullien nu verantwoordelijk is voor de dagelijkse besluitvorming, blijft Noyard een belangrijke schakel door zijn rol als voorzitter van het krediet comité van de groep, waar alle emittenten uitgebreid worden doorgelicht door managers en analisten. Jullien wordt verder ondersteund door comanager Thomas Joret, die zich voornamelijk richt op de wereldwijde high-yield mandaten en een ervaren team van zes high-yield analisten.

Jullien heeft hier niets veranderd aan het beleggingsproces, dat voornamelijk berust op kredietselectie ondersteund door grondige fundamentele analyse in combinatie met relatieve waarde overwegingen. De beheerder maakt ook met mate gebruik van derivaten om de gevoeligheid van de portefeuille aan de kredietmarkt aan te passen of om tegen lagere kosten blootstelling te verkrijgen aan bepaalde veel verhandelde emittenten. In tegenstelling tot veel concurrenten belegt de strategie minder in de financiële sector. Deze beperktere opportuniteiten hebben de strategie er echter niet van weerhouden haar categorie te verslaan over de laatste vijf en 10 jaar.

 

Robeco European High Yield Bonds FH €

Morningstar Analyst Rating: Gold
People Pillar Score: High
Process Pillar Score: High

Roeland Moraal beheert dit fonds al sinds de start in 2005 en Sander Bus, die in 2017 formeel werd aangesteld als medebeheerder heeft hem hier vanaf het begin in bijgestaan. Hoewel Bus sinds april 2007 co-hoofd van het kredietteam van Robeco is en hij dus niet al zijn tijd aan deze portefeuille kon besteden, neemt hij met ingang van februari 2023 afstand van die rol om zo meer tijd te besteden aan het beheren van fondsen. Beiden zijn risicobewuste investeerders met een rentmeesterschapsmentaliteit en ook het ondersteunende analisten team wekt vertrouwen. Bus en Moraal worden sinds 2016 ondersteund door junior portefeuillebeheerder Christiaan Lever en een ervaren team van 23 kredietanalisten.

Deze strategie is voornamelijk gebaseerd op bottom-up effectenselectie, waarbij het top-down beheer van bèta een kleinere rol speelt. De beheerders vermijden geconcentreerde belangen in afzonderlijke emittenten en spreiden hun inzet meestal over een gediversifieerde portefeuille van ongeveer 100 emittenten. Hun voorkeur voor bedrijven met solide fundamentals, resulteert meestal in een iets hogere gemiddelde kredietrating dan hun benchmark. Dit verklaart ook deels waarom het fonds beter stand heeft gehouden dan zijn concurrenten tijdens volatiele periodes. Verder heeft dit team oog voor de capaciteit van deze strategie. In september 2020 werden de hoogrentende strategieën gesloten voor beleggers toen het fonds zijn capaciteitslimiet van 12 miljard euro bereikte. Na een daling van de activa werd het fonds vervolgens heropend.

 

Schroder ISF Sust Euro Crdt IZ Acc EUR

Morningstar Analyst Rating: Bronze
People Pillar Score: Above Average
Process Pillar Score: Above Average

Saida Eggersted is de hoofdbeheerder van dit fonds sinds de lancering in december 2019. Ze werd destijds aangeworven door Patrick Vogel, de ervaren manager van Schroders’ toonaangevende Europese bedrijfsobligatiestrategie, om een duurzame versie van zijn fonds te ontwikkelen. Terwijl Eggerstedt nauw samenwerkt met Vogel en profiteert van zijn inzichten, behoudt ze haar onafhankelijkheid bij het nemen van beslissingen. Als hoofd duurzaam krediet is ze ook verantwoordelijk voor het toezicht op het duurzame vastrentende productassortiment van Schroders. Eggerstedt kan hierbij terugvallen op de ervaring die ze opgebouwd heeft bij Deka Investments en Standard Life.

Het beleggingsproces van dit fonds heeft veel gemeen met het vlaggenschip euro-kredietfonds, met enkele unieke eigen kenmerken. Het maakt gebruik van de thematische emittentenselectie van Schroders en streeft naar een hogere algehele duurzaamheidsscore in vergelijking met de ICE Bank of America Euro Corporate Bond benchmark zoals gemeten door het eigen beoordelingssysteem van Schroders, SustainEx. Het bereikt dit door een combinatie van sectoruitsluitingen; een focus op bedrijven met sterke of verbeterende ESG kenmerken en een forse blootstelling aan groene, sociale en duurzame obligaties.

Effectenselectie is de belangrijkste drijfveer voor de prestaties van dit fonds. Tevens wordt verwacht dat deze strategie een profiel zal volgen vergelijkbaar met dat van het Schroders Euro Corporate Bond fonds, die doorgaans een grotere blootstelling aan kredietmarktrisico’s heeft dan zijn benchmark en vergelijkbare fondsen. Dit heeft als gevolg dat het fonds mogelijk beter zal presteren dan zijn concurrenten tijdens grote rally’s en achterblijft tijdens dalende markten.

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op woensdag 29 maart tijdens een live evenement in Amsterdam bekend gemaakt. Wilt u erbij zijn? Meld u dan hier aan: benelux.events@morningstar.com

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten