Genomineerden Morningstar Awards 2023 – Asset Manager Award

De Asset Manager Award van Morningstar bekroont het beste fondshuis bij de Morningstar Awards for Investing Excellence Nederland 2023. Dit zijn de genomineerde fondshuizen.

Ronald van Genderen 08 maart, 2023 | 8:44
Facebook Twitter LinkedIn

Awards 2023 banner

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan fondshuizen die zich niet alleen onderscheiden op basis van hun uitstekende prestaties van de door hun beheerde beleggingsfondsen, maar die ook naar de mening van de fondsanalisten van Morningstar beschikken over een uitmuntende beleggingscultuur en de belangen van beleggers voorop stellen. De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief van aard, waarbij de fondshuis analyse die onderdeel is van de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating, een cruciale rol speelt.

Om te kwalificeren als gegadigde voor de fondshuis award dient een fondshuis door de fondsanalisten van Morningstar te zijn beloond met een Parent Pillar rating van Above Average of High. Daarnaast moeten ze verantwoordelijk zijn voor het beheer van minstens tien fondsen die beschikbaar zijn in de lokale markt. De longlist wordt vervolgens door middel van een kwantitatieve screening teruggebracht tot een shortlist waarbij gekeken wordt naar de historische voor risico gecorrigeerde prestaties van de aangeboden beleggingsfondsen in de lokale markt, aangevuld met nominaties van fondsanalisten. Na een debat over de geselecteerde kandidaten brengen fondsanalisten hun stem uit om zo de eindrangschikking te bepalen. Het winnende fondshuis is de vermogensbeheerder met de meeste voorkeurstemmen.

Hieronder volgen de drie genomineerde fondshuizen voor de Morningstar Asset Manager Award (op alfabetische volgorde):

 

Capital Group

Parent Pillar Score: High

Het bewezen vermogen van Capital Group om zwakke punten aan te pakken en te investeren in verstandige groeimogelijkheden blijft een Parent Pillar score van High verdienen.

Het uitstapje van het bedrijf naar exchange-traded funds betekent een verandering in vorm, maar niet in stijl. Bekend om zijn in de VS gevestigde beleggingsfondsen van American Funds, lanceerde de onderneming in februari 2022 zes ETF's, waarvan vijf aandelen- en één obligatietracker. De nieuwe strategieën onderscheiden zich van het oude aanbod en vallen onder de paraplu van Capital Group.

De nieuwe fondsen maken gebruik van de beproefde beleggingsfilosofie van Capital Group. Ze worden actief beheerd, hanteren het kenmerkende multimanager-systeem van het bedrijf en putten uit de enorme pool van doorgewinterde investeerders. Deze structuur, gecombineerd met diepgaande door analisten geleide research portefeuilles, neemt enige capaciteitsproblemen weg bij zowel de oude fondsen als nieuwere ETF's, die niet kunnen worden gesloten voor nieuwe investeerders. Toch zou Capital Group de capaciteitslimieten van zijn strategieën nog meer kunnen verduidelijken.

Capital Group levert al lange tijd sterke resultaten met zijn aandelenfondsen, maar de investeringen in eerste de obligatiefondsen en vervolgens de mixfondsen hebben tastbare, gunstige resultaten opgeleverd. Eerstgenoemde heeft de aanpak sinds de kredietcrisis van 2008 aangescherpt dankzij een instroom van vers talent en hulpmiddelen. Met robuustere modelleringsmogelijkheden en een hechter team heeft de onlangs gevormde Capital Solutions Group ook het fund-of-funds-aanbod van het bedrijf bewuster en nauwgezetter gemaakt.

 

Robeco

Parent Pillar Score: Above Average

Robeco laat een sterke beleggingscultuur zien en gedraagt zich als een goede rentmeester van het kapitaal van beleggers. Dit levert een Parent Pillar score op van Above Average.
Het Japanse financiële conglomeraat Orix verwierf in 2013 een belang van 90% in Robeco en is sinds 2016 volledig eigenaar van het bedrijf. Het reorganiseerde de groep, die bestaat uit verschillende autonome vermogensbeheerders. Deze reorganisatie leidde tot verloop binnen de hogere echelons van het bedrijf, wat doorging toen RobecoSAM in 2020 werd geïntegreerd in Robeco.

Gelukkig had de instabiliteit aan de top geen invloed op de beleggingsteams van Robeco. Robeco is er over het algemeen in geslaagd om getalenteerde beleggers aan te trekken en te behouden, hoewel we de afgelopen jaren enkele vooraanstaande portefeuillemanagers hebben zien vertrekken.

Het bedrijf blijft profiteren van zijn bewezen expertise, waaronder kwantitatieve aandelen, thematische aandelen en bedrijfsobligatie strategieën. Andere fondsen die buiten zijn kerncompetenties vallen, worden gerationaliseerd. Duurzaamheid is in verschillende mate geïntegreerd in alle activaklassen en strategieën, waarbij voor impact strategieën nog steeds het RobecoSAM-label wordt gebruikt.

Het bedrijf biedt strategieën aan die gemiddeld goed scoren op zowel kwantitatieve als kwalitatieve Morningstar-ratings. Het beloningsbeleid van Robeco is afgestemd op de belangen van beleggers door de nadruk te leggen op lange termijn rendementen gecorrigeerd voor risico en het bedrijf hanteert een prudent capaciteitsbeheerproces.

 

Polar Capital

Parent Pillar Score: Above Average

Polar Capital is een gespecialiseerde vermogensbeheerder die een aantal geografische en sectorstrategieën aanbiedt die worden beheerd door een aantal sterke portefeuillebeheerders. Het werd in 2001 opgericht door de voormalige Henderson-managers Tim Woolley en Brian Ashford-Russell en het fondshuis is in de loop van de tijd uitgebouwd door de toevoeging van nieuwe teams en de interne ontwikkeling van nieuwe strategieën.

Teams binnen Polar opereren als afzonderlijke eenheden. Er is een winstdelingsregeling gekoppeld aan beheer- en prestatievergoedingen, en fondsbeheerders krijgen de autonomie om hun eigen investeringsprocessen toe te passen. Ze profiteren van gecentraliseerde risicobewaking, compliance en juridische en distributiediensten. Het behoud van talent is over het algemeen sterk geweest en de opvolgingsplanning is op een zorgvuldige en ordelijke manier beheerd. Dit alles draagt bij aan een Parent Pillar Score van Above Average.

Het bedrijf heeft de afgelopen jaren ook discipline getoond op het gebied van capaciteitslimieten voor zijn aanbod. Het technologieteam van Polar is goed voor een aanzienlijk deel van de totale activa van het bedrijf (meer dan 40% vanaf juni 2021), wat concentratierisico's met zich meebrengt, maar de groep erkent dit en is zich bewust van de voldoende toerusting en de stabiliteit op lange termijn van dat team.

Polar blijft ook zijn activabasis diversifiëren door nieuwe strategieën te ontwikkelen binnen zijn bestaande competenties en door ervaren externe teams aan te werven die zich aangetrokken voelen tot de cultuur en het model van het bedrijf. Recente voorbeelden zijn het Global Value-team van First Pacific Advisors, dat een joint venture oprichtte met de naam Phaeacian Partners, en de aanwerving van RobecoSAM's Clean Energy-team, dat in oktober 2021 toetrad.

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op woensdag 29 maart tijdens een live evenement in Amsterdam bekend gemaakt. Wilt u erbij zijn? Meld u dan hier aan: benelux.events@morningstar.com

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings