'Dit moet de kosten van beleggen omlaag brengen'

VIDEO - Morningstar's Active/Passive Barometer laat opnieuw zien dat actieve fondsbeheerders meestal hun passieve concurrenten niet weten te verslaan. Zijn er desondanks toch segmenten te vinden waar actief won? Morningstar's expert in passief beleggen Monika Calay praat ons bij.

Ollie Smith 29 maart, 2023 | 11:54
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Ollie Smith: Het stof is neergedaald na opnieuw een veelgelezen Active/Passive Barometer van Morningstar, en weer is gebleken dat actieve beheerders er meestal niet in slagen om hun benchmarks te verslaan in 2022. Maar zijn er nog andere verhalen te vertellen? Monika Calay, directeur van passieve strategieën research bij Morningstar, is bij me en gaat me meer vertellen over de details in het rapport.

Monika, bedankt dat je er bent. We hebben het in het rapport gehad over underperformance in actieve fondsen. Zijn er ook segmenten met outperformance?

Monika Calay: Bedankt, Ollie. Dit is dus onze tiende Active/Passive Barometer. We zijn dan ook zeer verheugd hier vandaag te zijn om te praten over enkele van onze belangrijkste bevindingen in het rapport. Vorig jaar was, om maar de toon te zetten, een zeer uitdagende marktomgeving. We zagen de energie- en voedselprijzen stijgen in de nasleep van de Russische invasie in Oekraïne. En naarmate de oorlog escaleerde, zagen we ook druk op de inflatie, die al begon op te lopen in 2021 toen landen na de lockdown begonnen open te gaan.

En tot slot maakten de centrale banken ook een einde aan hun tien jaar durende ultra-soepele monetaire beleid toen ze de rentetarieven begonnen te verhogen. Dit alles leidde dus tot een zeer uitdagende omgeving voor de financiële markten. En conventionele wijsheid schrijft voor dat passieve managers doorgaans beter presteren in stijgende markten en dat actieve managers aantoonbaar waarde kunnen toevoegen of beter neerwaarts kunnen navigeren. Welnu, 2022 testte dit verhaal, en wat we aan het einde van het jaar zagen, was dat slechts ongeveer 30% van de actieve aandelenbeheerders in staat was om te overleven en beter te presteren dan hun passieve benchmarks.

Zoals je al zei, waren er enkele gebieden waar we kansen zagen. De slagingspercentages namen meestal toe naarmate we van large-caps naar small-caps gingen en van aandelen uit ontwikkelde markten naar opkomende markten. Een specifiek gebied waar we hogere succespercentages van actieve managers in de aandelenmarkt zagen, was eigenlijk in het segment Amerikaanse large-cap waarde.

OS: En hoe zit het specifiek met vastrentende waarden, nu beleggers zijn overgestapt vanuit aandelen en de balans tussen outperformance en underperformance? Wat is er gebeurd bij obligaties?

MC: Wat in 2022 dus opviel, was dat de slagingspercentages in vastrentende categorieën hoger waren. In totaal lag het slagingspercentage voor vastrentende managers rond de 50%. En dat is eigenlijk niet alleen in 2022. We zien ook over een langere horizon hogere slagingspercentages bij obligatiebeheerder. En ik denk dat de belangrijkste reden hierachter is dat indexmethodologieën strikt definiëren welke obligaties in aanmerking komen voor opname in de index.

En wat we momenteel zien, is dat veel passieve fondsen eigenlijk hogere looptijdprofielen hebben in vergelijking met hun actieve tegenhangers. Het is dus normaal dat wanneer lange looptijd uit de gratie is en korte looptijd juist wel gewild, de lat voor actieve managers om beter te presteren in feite lager ligt. Ongetwijfeld beschikken actieve beheerders over de flexibiliteit om door uitdagende marktomgevingen te navigeren en in de context van stijgende rentetarieven was het voor hen relatief eenvoudig om de looptijd te verkorten en beter te presteren. 

OS: Over het rapport zelf zei je dat het bijna de 10e verjaardag is van de Active/Passive Barometer. Wat heeft het rapport in de loop van de tijd bereikt en wat voor impact wil je dat het deze keer heeft? 

MC: Wat we zien is dat terugblikken op de korte termijn een rommelig beeld geeft.. Succespercentages kunnen van jaar tot jaar enorm variëren, afhankelijk van wat er in de markt gebeurt. Pas op de langere termijn begint zich een sterker signaal te vormen. En wat we zien is dat het voor actieve managers moeilijk is om in de loop van de tijd consistent beter te presteren. De meeste actieve managers slagen er niet in om zowel hun fonds te laten te overleven als hun passieve collega's te verslaan.

Wij hopen dat onze klanten dit rapport kunnen gebruiken om segmenten in de markt te ontdekken waar hun kansen om een succesvolle actieve beheerder te vinden, groter zijn. En ook, ondanks al deze bevindingen, zien we in onze modelportefeuillegegevens, als we kijken naar onze Britse modelportefeuillegegevens, dat de meeste modelportefeuilles overwegend actief zijn. Hopelijk kunnen we met ons rapport helpen de acceptatie van passieve fondsen te vergroten en daarmee lagere beleggingskosten voor onze klanten bereiken, met name die in het retailsegment.

OS: Dat is het doel. Monika, dank je wel. Voor meer informatie over de Active/Passive Barometer kijkt u op de Morningstar websites. Tot de volgende keer. Ik ben Ollie Smith voor Morningstar.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ollie Smith  is editor van Morningstar UK

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten