Kwaliteit is terug van weggeweest

De stijgende rente drukt de winstgevendheid van bedrijven en daarmee ook hun waardering. In deze veranderende macro-economische omgeving is kwaliteit weer een heel belangrijke factor geworden.  

Fernando Luque 14 april, 2023 | 8:57
Facebook Twitter LinkedIn

Over één ding zijn alle analisten het eens, of ze nu bullish, bearish of neutraal zijn: de macro-economische omgeving gaat er de komende jaren totaal anders uitzien dan die we in de afgelopen jaren hebben meegemaakt, vooral wat de rentes betreft. De tijden van ultra-lage rentes zijn inmiddels voorbij en dat heeft gevolgen voor de winstgevendheid van bedrijven en voor hun waarderingen.

Met andere woorden, de kwaliteit van bedrijven zal een sleutelfactor zijn voor hun gedrag. Morningstar heeft twee verschillende, maar wel verwante manieren om de kwaliteit van bedrijven te meten: de eerste is de Morningstar Economic Moat rating, die kijkt naaar de mate van concurrentievoordeel en de tweede is de factor kwaliteit.

De Morningstar Economic Moat Rating beoordeelt hoe waarschijnlijk het is dat een bedrijf concurrenten gedurende een langere periode op afstand houdt. Een bedrijf dat naar de verwachting van Morningstar's aandelenanalisten zijn concurrentievoordeel meer dan 20 jaar kan vasthouden, krijgt een Wide Moat rating.

Morningstar heeft vijf bronnen van Economic Moats vastgesteld: netwerkeffect, immateriële activa, kostenvoordeel, overstapkosten en efficiënte schaal.

De factor kwaliteit houdt zowel rekening met de winstgevendheid van het bedrijf (rendement op eigen vermogen, ofwel ROE) als met de financiële hefboomwerking (de verhouding schuld/kapitaal).

Op basis van deze twee concepten heeft Morningstar twee indices ontwikkeld die gericht zijn op Amerikaanse bedrijven: de Morningstar Morningstar Wide Moat Focus en de Morningstar US Quality Factor. Beide indices laten betere langetermijn- en kortetermijnrendementen zien dan de markt als geheel, zoals onderstaamde grafiek en tabel laten zien:

fl april 23 1

 

Verschillen in constructie

Deze twee indices bouwen hun portefeuilles ieder op een heel andere manier op. De Morningstar Wide Moat Focus Index biedt blootstelling aan bedrijven met een Wide Moat rating die tegen de laagste prijs/Fair Value verhouding noteren. De Morningstar US Quality Factor Index is ontworpen om een robuuste en efficiënte blootstelling te bieden aan de kwaliteitsfactor, zoals gedefinieerd in het risicomodel van Morningstar.

In de praktijk zien we zowel verschillen in positionering per stijl (de Morningstar US Quality-index neigt meer naar grote bedrijven en de waarde-stijl) als in blootstelling aan specifieke bedrijven.

fl april 23 2

fl april 23 3

 

Het toppunt: Wide Moat én kwaliteit

De vraag voor beleggers die geïnteresseerd zijn in deze twee beleggingsconcepten is of er aandelen zijn te vinden die in beide indexen tegelijk voorkomen. Dat hebben we onderzocht en daar komt dit overzicht uit rollen:

fl april 23 4

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten