In kaart gebracht: hoogste dividendrendementen in Europa

Morningstar tekent de kaart van Europa aan de hand van de hoogste dividendrendementen. Maar staar u niet blind op de actuele situatie, want een hoog dividend kent gevaren, zoals onze analisten toelichten.

Sunniva Kolostyak 16 mei, 2023 | 10:20
Facebook Twitter LinkedIn

Map of Europe

Voor onze themaweek over income investing hebben we de atlas tevoorschijn gehaald om te ontdekken welke landen en bedrijven de beste kans op een hoog rendement bieden. In een periode van hoge inflatie en stijgende rentetarieven zijn hoge rendementen nog belangrijker voor beleggers. Een paar procentjes extra krijgen op je rendement kan een groot verschil maken.

De balans tussen hoge opbrengsten en consistente inkomsten kan moeilijk te vinden zijn, daarom hebben we niet één, maar twee kaarten gemaakt van de hoogste dividendbetalers in Europa.

Met behulp van ons uitgebreide datasysteem Morningstar Direct selecteren we Europese bedrijven die sinds begin 2022 dividenden hebben betaald en een verwacht dividendrendement hebben. Het dividendrendement is het jaarlijkse dividend per aandeel gedeeld door de huidige beurskoers van het aandeel.

Hoogste rendementen

Op dit moment zijn de best renderende markten Noorwegen, Hongarije, Roemenië en IJsland. Gemiddeld zullen Noorse aandelen die dividend uitkeren naar verwachting 17,83% rendement opleveren, grotendeels dankzij slechts een paar aandelen.

PasientSky levert momenteel bijvoorbeeld 480% op. Het healthtech-bedrijf heeft onlangs twee van zijn dochterondernemingen verkocht en betaalt 2,50 Noorse kroon per aandeel uit, terwijl de aandelenkoers momenteel 0,52 bedraagt. Ook Hunter Group, een olie- en scheepvaartinvesteerder die zojuist zijn laatste olietankers heeft verkocht, keert daarom speciale dividenden uit, waardoor het verwachte rendement op 457% komt.

Ondertussen heeft het Franse Neocom Multimedia de hoogste opbrengst van allemaal, omdat het zijn activiteiten verkocht en wordt geliquideerd. Dat levert een slotdividend van € 2,10 per aandeel op en dat leidt tot een verwachte opbrengst van 700%. Er is slechts één aandeel dat Morningstar volgt in deze lijst en dat is de Deense scheepvaartgigant Moller Maersk. Het dividendrendement is 16,56% en het aandeel is momenteel ondergewaardeerd.

 

Hoe zit het met de langere termijn?

Als we kijken naar het gemiddelde rendement over vijf jaar, is het beeld een stuk somberder, want de opbrengsten zullen over het algemeen lager zijn. Het hoogste gemiddelde voor één land ligt bij Bosnië-Herzegovina, en dat komt vooral omdat we daar maar één aandeel zien met een geschiedenis van vijf jaar dividendbetalingen, zonder andere aandelen om dat te compenseren.

Een hoog dividend kan erop wijzen dat er een verlaging op de loer ligt. Beleggers kunnen de fout maken om simpelweg te kiezen voor bedrijven die het hoogste rendement bieden, maar dat niet kunnen volhouden. Morningstar's recente onderzoek naar aandelen van vastgoedbeleggingsfondsen en huizenbouwersaandelen in het Verenigd Koninkrijk laat een aantal hoge rendementen zien, maar die volgen op een reeks forse koersdalingen in 2022. Immers, een hoog rendement komt ofwel door en hoog dividend, of door een lage aandelenkoers.

Bij het selecteren van bedrijven die dividend uitkeren, is het belangrijk om te weten of het dividend in de loop van de tijd is gestegen. Een Economic Moat kan een indicatie zijn van of een bedrijf dit zal blijven doen.

De onderstaande kaart van de bedrijven met het hoogste gemiddelde dividend over de afgelopen vijf jaar telt slechts één bedrijf dat van Morningstar's analisten een Economic Moat heeft gekregen: de Belgische telecom exploitant Proximus. Die heeft een Narrow Moat en noteert in 5-sterrengebied nadat de aandelenkoers vorig jaar is gehalveerd.

De andere drie aandelen die Mornngstar's analisten volgen zijn: Telefonica, Swiss Re en Persimmon. Bouwer Persimmon is een graadmeter voor de Britse huizenmarkt en de aandelenkoers verloor vorig jaar 57% toen beleggers een huizencrash inprijsden. Ondanks een voorzichtig herstel dit jaar tot dusver, is het aandeel volgens Morningstar momenteel aanzienlijk ondergewaardeerd.

Naast Bosnië en Herzegovina hebben Litouwen en Slovenië het hoogste 5-jaars dividend met respectievelijk 9,29% en 7,49% rendement.

Op de kaart over het verwachte rendement zien we Spanje vertegenwoordigd door alle vastgoedbeleggingsfondsen in de top drie. SOCIMI's, zoals deze vehikels in Spanje heten, keren wettelijk verplicht 100% van de winst uit als dividend en ten minste 50% van de winst uit de overdracht van onroerend goed en belangen in dochterondernemingen. Bovendien moeten ze ook minstens 80% van de rest van de winst uitkeren. Maar zelfs deze aandelen vallen op langere termijn uit de top drie en ze zullen worden vervangen door onder meer media en telecom.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten