Goud blinkt nog steeds

VIDEO - Imaru Casanova (VanEck) ziet het einde van de monetaire verkrapping en dat is positief nieuws voor goud dat binnenkort een nieuw all-time high zou kunnen neerzetten. Ook mijnbouwaandelen hebben veel groeipotentieel.

Valerio Baselli 01 augustus, 2023 | 11:09
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Valerio Baselli: Hallo en welkom bij Morningstar. Na een dip in mei en juni heeft de goudprijs afgelopen week het hoogste niveau in zo'n twee maanden bereikt, aangejaagd door een zwakke dollar en de stijgende verwachting dat de Federal Reserve een einde gaat maken aan de reeks rentestijgingen. Om de perspectieven voor goud en andere edelmetalen te verkennen heb ik vandaag gezelschap van Imaru Casanova, portfolio manager van VanEck.

Imaru, we hebben een bullish goudmarkt gezien tussen november 2022 en april 2023, omdat beleggers een veilige haven zochten tegen inflatie en een mogelijke recessie in de VS. Laten we daar beginnen. Wat zijn je voorspellingen over de inflatie, het monetair beleid van de Fed en een mogelijke vertraging van de economie.

Imaru Casanova: Ja, al deze factoren ondersteunden goud eerder dit jaar en ze blijven goud ondersteunen. We hadden gisteren een bijeenkomst waar de Fed nog eens 25 basispunten aankondigde, waardoor de rente hier in de VS zelfs nog hoger werd. De verwachting is duidelijk dat de Fed het einde van haar verkrappingscyclus nadert. En ik denk dat dat positief zou moeten zijn voor goud. Of het in de volgende vergadering nog eens 25 basispunten zijn, valt nog te bezien. Maar het is vrij duidelijk dat de Fed het einde nadert. En de opmerkingen van voorzitter Powell leken daar gisteren ook op te wijzen.

Wat de inflatie betreft, is het duidelijk dat deze de afgelopen maanden behoorlijk is gedaald. We blijven nog steeds bezorgd dat het langer zal duren dan de markten misschien verwachten en dat de inflatie boven het Fed-doel zal blijven. Het lijkt erop dat voorzitter Powell zich ook zorgen maakt over inflatie en daarom aarzelt hij om al te vastberaden te zijn over wat het pad van de Fed zal zijn. Wat betreft economische vertraging of recessie, denk ik dat de kans groot is dat we op zijn minst een wereldwijde vertraging zullen zien, en het is waarschijnlijk dat de economie hier in de VS en in andere delen van de wereld in een recessie terechtkomt. En dit is natuurlijk ook positief voor goud.

Baselli: Juist. Dus, in het licht van dit alles, wat zijn je vooruitzichten voor edelmetalen en goud in het bijzonder?

Casanova: We denken dat dit een heel constructieve omgeving is voor goud. We zijn dit jaar al in de buurt van de oude hoogtepunten van $ 2.075 geweest en komen er weer aardig in de buurt. We zien dat het oude record ruim binnen bereik ligt en we zien voor de langere termijn factoren die goud ondersteunen een hogere trend inzetten. Natuurlijk is er veel financiële instabiliteit in het systeem, veroorzaakt door gestegen rentetarieven die waarschijnlijk nog enige tijd hoog zullen blijven.

Voorzitter Powell was ook duidelijk door te zeggen dat ze geen renteverlagingen verwachten in 2023. We hebben ook nog steeds een oorlog die voor veel instabiliteit zorgt en goud ondersteunt. En we hebben nog steeds centrale banken die kopen. Centrale banken kopen al 13 jaar goud. Ze kochten goud tegen recordprijzen in 2022. En we blijven die kracht zien bij het kopen in 2023. Dus dat geeft ook veel steun aan de goudprijs.

Maar op de langere termijn zien we dat al deze factoren, uiteraard potentieel, door de Fed zijn aangenomen als ondersteuning van de toekomstige goudprijzen en de terugkeer van de vraag vanuit beleggers. Dit is belangrijk om te onthouden. Dit niveau van goudprijzen dat we hier zien, heeft de beleggersvraag nog niet doen aantrekken. Als beleggers weer op volle kracht terugkomen, zou dat zeer positief moeten zijn voor de goudprijs.

Baselli: Juist. Ten slotte hebben de aandelen van gouddelvers het de laatste tijd slechter gedaan dan de spotprijs van goud. Wat zijn de redenen hiervoor? En wat zou je beleggers die geïnteresseerd zijn in goud aanraden tussen deze twee opties, dus enerzijds aandelen van mijnbouwbedrijven en anderzijds inspelen op de spotprijs van grondstoffen?

Casanova: Dat is een geweldige vraag, en een die ons vaak wordt gesteld. Als je eenmaal besloten hebt dat je een allocatie aan goud wil, en we raden aan dat elke portefeuille enige blootstelling aan goud heeft, dan is de volgende vraag: investeert u in de gouddelvers of investeert u in goud? Je hebt gelijk. Gouddelvers lopen al enkele jaren achter op goud. En dat is een belangrijke reden om, wanneer je allocatie aan de goudsector overweegt, goed naar deze aandelen te kijken. We verwachten dat dat gat kleiner zal worden, wat ertoe zou moeten leiden dat de aandelen het beter gaan doen dan goud. Er is meestal een omgeving met een stijgende goudprijs voor nodig.

En je vroeg: waarom presteren mijnbouwers slechter dan goud? Het lijkt erop dat de markt gefixeerd is op goudprijzen die all-time highs opzoeken voordat ze echt hun aandacht verleggen naar de gouddelvers. Maar in feite zijn de gouddelvers fundamenteel in hun beste vorm ooit. Ze verdienen veel geld, niet alleen door de goudprijs van $ 1.950 of $ 2.000, maar ook al tegen veel lagere goudprijzen, gezien het feit dat all-in kosten, het kostencijfer dat we gebruiken om de productiekosten te meten, gemiddeld ongeveer $ 1.300 bedragen. Deze mijnbouwers zijn dus fundamenteel in goede conditie met goede balansen, egnereren veel cash, betalen dividenden en lopen historisch gezien achter ten opzichte van deze sector en ten opzichte van goud. We zien hier dus een goede kans voor een herwaardering.

Baselli: Heel interessant. Veel dank aan Imaru Casanova. Voor Morningstar ben ik Valerio Baselli. Bedankt voor het kijken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten