Forse koersdaling Ørsted door risico op grote afschrijvingen

Het aandeel Ørsted duikt flink in de min nadat de Deense gigant op het gebied van schone energie aangeeft dat er mogelijk miljarden moeten worden afgeschreven op projecten in de Verenigde Staten.

Johanna Englundh 30 augustus, 2023 | 13:13
Facebook Twitter LinkedIn

Orsted

Het aandeel Ørsted is woensdag fors gedaald nadat de Deense energiegigant bekendmaakte dat het mogelijk tot 16 miljard Deense kronen (omgerekend €2,2 miljard) op zijn Amerikaanse portefeuille moet afschrijven als gevolg van problemen met de toeleveringsketen, belastingen en rente.

In een verklaring dinsdagavond zei het bedrijf dat er een verhoogd risico bestaat dat sommige van zijn leveranciers hun verplichtingen en het overeengekomen schema voor de projecten Ocean Wind 1, Sunrise Wind en Revolution Wind in de Verenigde Staten niet zullen kunnen nakomen. De kosten zullen daardoor stijgen en de inkomsten vertragen. "Deze effecten zullen leiden tot afschrijvingen van maximaal 5 miljard Deense kronen (omgerekend zo'n €700 miljoen) en dit veronderstelt dat er geen nog negatievere ontwikkeling zal plaatsvinden in de toeleveringsketen van deze projecten", aldus het bedrijf.

Woensdag stond het aandeel op de beurs van Kopenhagen ongeveer 20% in de min doordat beleggers vanwege de update het aandeel van de hand deden.

 

Problemen bij Amerikaanse projecten

Bovendien meldde Ørsted dat gesprekken met Amerikaanse belanghebbenden over zijn aanvragen voor extra verlaging van de investeringsbelasting voor Ocean Wind 1 en Sunrise Wind nog niet zo ver zijn gevorderd als eerder verwacht. Dat zou kunnen leiden tot extra afschrijvingen van maximaal 6 miljard Deense kronen (omgekerend zo'n €800 miljoen) als het bedrijf niet in aanmerking komt voor extra verlaging, aldus het persbericht.

Ørsted wil verlaging van de investeringsbelasting met 40%, terwijl die momenteel volgens de huidige inschattingen omtrent de projectenportefeuille 30% bedraagt.

De stijgende rentetarieven in de VS hebben ook gevolgen gehad voor de Amerikaanse offshore-projecten van Ørsted en sommige onshore-activiteiten. Als de rente aan het einde van het derde kwartaal op het huidige niveau blijft, zal dit leiden tot afschrijvingen van ongeveer 5 miljard Deense kronen. Bijzondere waardeverminderingen voor getroffen Amerikaanse projecten zullen in het rapport voor het derde kwartaal van 2023 worden geboekt.

"De Amerikaanse offshore windmarkt blijft op de lange termijn aantrekkelijk. We zullen met onze belanghebbenden blijven samenwerken om alle opties te verkennen om onze kortetermijnprojecten te verbeteren", aldus David Hardy, CEO van Ørsted Americas. 

Volgens Ørsted zullen de afschrijvingen geen invloed hebben op de eigen EBITDA-verwachting die uitgaat van een range van 12,6 - 14,4 miljard Deense kroon, of het verwachte bruto investeringsniveau in de range van 27,6 - 30,2 miljard Deense kroon.

De problemen zijn voor Morningstar-analist Tancrede Fulop reden om zijn Fair Value calculatie te verlagen met 70 Deense kronen naar 670 Deense kroon per aandeel. De analist tekent aan dat als Ørsted de probleemprojecten helemaal zou schrappen, dit een waardevermindering van 90 Deense kroon per aandeel zou betekenen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten