Marktbarometer augustus: waarde weet verlies te beperken

De sterke prestaties van de oliesector in augustus verzachtten de verliezen in het Europese waardesegment. Dit is de Morningstar Marktbarometer over augustus.

Fernando Luque 11 september, 2023 | 10:21
Facebook Twitter LinkedIn

Barometer

De Morningstar Europe NR Index verloor in augustus 2,5% in euro's. In het large-cap segment had de groeistijl meer te lijden dan de waardestijl: eerstgenoemde daalde met 2,8% tegenover 1,1% voor laatstgenoemde.

De slechte prestaties van de grote groeibedrijven waren grotendeels te wijten aan de zware verliezen van de twee Nederlandse technologieaandelen: ASML Holding dat 6,6% daalde en Adyen dat maar liefst 54% verloor. De betalingsverwerker maakte halfjaarresultaten bekend die beneden de verwachtingen lagen vanwege een scherper dan verwachte vertraging van de omzetgroei in de Verenigde Staten.

Over het geheel genomen was de technologiesector een van de grootste dalers in augustus met -5,4% na de cyclische consumentensector met -5,5%. Binnen deze laatste sector leverden de twee grote Franse luxe-aandelen LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE en Hermes International met respectievelijk -7,8% en -5,7% de grootste bijdrage aan de negatieve performance.

barometer 2023-08 1

De grote Duitse autofabrikanten deden het evenmin goed. De drie industrie-aanvoerders Bayerische Motoren Werke, Mercedes-Benz Group en Volkswagen daalden met respectievelijk -12,3%, -7,0% en -6,2%.

Op het gebied van large-cap waarde waren het oliegiganten die de prestatie van dit beleggingsstijl segment in augustus minder negatief maakten. Door de koerswinsten van TotalEnergies (+5,1%) en Shell (+3,1%) bleef het verlies beperkt in vergelijking tot het stijlsegment large-cap groei.

 

Sectoren

In feite waren de energiesector (+3,4%) samen met de gezondheidszorg (+1,4%) de enige twee sectoren die erin slaagden de maand positief af te sluiten. Laatstgenoemde sector, de gezondheidszorg, sloot augustus af met een positief rendement dankzij één enkel bedrijf, Novo Nordisk, dat erin slaagde een aanzienlijke winst van 17,2% in euro te behalen, terwijl de andere grote farmaceutische bedrijven, zoals Roche Holding AG (-4,1% ), AstraZeneca PLC (-4,0%) en Novartis AG (-2,2%) boekten aanzienlijke verliezen.

barometer 2023-08 2

 

Waarderingen

Wat de waarderingen betreft, blijkt uit het beeld over augustus dat de waarderingen in veel segmenten nog steeds aantrekkelijk zijn. Dat zit hem meer aan de waarde-kant dan aan de groei-kant, en dan vooral in het segment van de small-caps. Dat segment is in de afgelopen jaren ver achtergebleven bij de large-caps.

barometer 2023-08 3

 

barometer 2023-08 4

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten