Ørsted onderuit door afwaardering windparken VS

Het aandeel Ørsted gaat onderuit door hoger dan verwachte afschrijvingen op projecten voor windparken die in aanbouw zijn in de VS. De Deense energiereus heeft te lijden onder hogere kosten en de gestegen rente. Door de afwaardering van zo'n 4 miljard euro dreigt een claimemissie noodzakelijk te worden.

Johanna Englundh 01 november, 2023 | 11:49
Facebook Twitter LinkedIn

Orsted wind farms

Het aandeel Ørsted (ORSTED) gaat onderuit op hoger dan verwachte afschrijvingn op windparken. De aandelenkoers van het Deense energiebedrijf daalde woensdagochtend met 20% op de beurs van Kopenhagen nadat het voor 28,4 miljard Deense kronen (omgerekend zo'n €4 miljard) afboekt op zijn Amerikaanse windenergieprojecten en aankondigde dat het uit twee Amerikaanse offshore-projecten stapt. Ørsted heeft besloten de ontwikkeling van de Ocean Wind 1- en 2-projecten in de VS op te schorten, als onderdeel van de voortdurende evaluatie van de Amerikaanse offshore windportfolio.

Ook doet het mededelingen over het Revolution Wind project, waarvan Ørsted de helft in handen heeft. Daarvan is de bouw op land begonnen en de bouw op zee zal in 2024 beginnen. De verwachte voltooiing van het project zal naar verwachting in 2025 plaatsvinden. Naast de afschrijving van 3,3 miljard die Ørsted in het derde kwartaal doet,  betekent Revolution Wind een aantrekkelijke waardecreatie  voor de toekomst, schrijft Ørsted in zijn kwartaalbericht.

 

Teleurstellende afwaarderingen

Het bedrijf had eerder gezegd dat de afschrijvingen op zijn Amerikaanse projectportefeuille  “in totaal tot 16 miljard Deense kronen” zouden kunnen belopen. Maar sindsdien hebben de Amerikaanse offshore-windenergieprojecten “verdere negatieve ontwikkelingen ervaren als gevolg van negatieve gevolgen in verband met de toeleveringsketen, hogere rentetarieven en het ontbreken van een OREC-aanpassing voor Sunrise Wind.”

Mads Nipper, president en CEO van Ørsted licht verder toe: “Vanwege negatieve gevolgen met betrekking tot de toeleveringsketen, vooruitgang in de richtlijnen voor investeringsbelastingkredieten (ITC), hogere rentetarieven en het uitblijven van een OREC-aanpassing op Sunrise Wind, hebben we bijzondere waardeverminderingsverliezen van 28,4 miljard kronen geboekt in de eerste negen maanden van 2023. Hiervan heeft 19,9 miljard kronen betrekking op ons Amerikaanse offshore-project Ocean Wind 1."

Maar daar blijft het niet bij, want Nipper voegt toe: "Naast de bijzondere waardeverminderingsverliezen zal een voorziening van ongeveer 8 tot 11 miljard kronen in verband met het stopzetten van de ontwikkeling van Ocean Wind 1 een negatieve impact hebben op onze EBITDA in het vierde kwartaal van 2023.” Deze extra voorziening houdt rekening met eventuele kosten voor contractannulering die nog niet zijn gedekt door de waardeverminderingen en sluit potentiële hergebruikwaarde van bestaande gecontracteerde apparatuur uit.

Omdat de afschrijving de kapitaalstructuur beïnvloedt, neemt Ørsted maatregelen voor het verlagen van de kosten, het verbeteren van het rendement op geïnvesteerd kapitaal, het financieren van de toeleveringsketen, het prioriteren van nieuwe ontwikkelingsactiviteiten en het rationaliseren van de projectportefeuilles. “Als onderdeel van de voortdurende evaluatie van onze Amerikaanse portefeuille zullen we de potentiële implicaties voor onze huidige strategische uitbouwambitie en financiële doelstellingen op de lange termijn beoordelen”, aldus Ørsted. Het verwacht de markt uiterlijk bij de publicatie van de jaarcijfers over 2023 te kunnen updaten.

 

Kwartaalresultaten

De bedrijfswinst (EBITDA) bedroeg in de eerste negen maanden van dit jaar 19,4 miljard kronen (omgerekend €2,5 miljard), een daling met 6,0 miljard (omgerekend €800 miljoen)vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De EBITDA exclusief nieuwe partnerschappen steeg met 1,0 miljard tot 15,4 miljard kronen (omgerekend zo'n €2 miljard).

Ørsted's EBITDA-verwachting van 20-23 miljard kronen voor 2023 blijft gehandhaafd, exclusief de eerder genoemde voorziening van 8-11 miljard kronen voor Ocean Wind 1. Vanwege langere tijdsbestekken in de projectportfolio en de voltooiing van Ocean Wind 1 zal de bruto capex in 2023 naar verwachting uitkomen op 40 tot 44 miljard Deense kronen, 4 miljard minder dan eerder voorspeld.

 

Claimemissie dreigt

Morningstar-analist Tancrede Fulop schat dat de afwaardering van 28 miljard kronen overeenkomt met het totale bedrag dat Ørsted  aan zijn Amerikaanse offshore windprojecten heeft uitgegeven. Het bedrag ligt ruim boven de 16 miljard aan bijzondere waardeverminderingen die eind augustus werden aangekondigd. De verhoging is volgens de analist is te wijten aan de beslissing van het bedrijf om de Ocean Wind 1&2-projecten te schrappen vanwege extra vertragingen vanwege leveranciers, minder belastinginkomsten en de recente stijging van de Amerikaanse langetermijnrente. De voorziening in het vierde kwartaal van tussen de 8 en 11 miljard kronen is voor contractannuleringskosten in verband met de stopzetting van de ontwikkeling van Ocean Wind 1.

Ørsted benadrukt dat zijn kapitaalstructuur aanzienlijk wordt bedreigd door deze ongunstige ontwikkelingen. Dat kan volgens de analist een toekomstige claimemissie impliceren en hij ziet dat gegeven als belangrijkste verklaring voor de forse koersdaling. Hij beschouwt het aandeel als aanzienlijk ondergewaardeerd, maar in afwachting van meer duidelijkheid over maatregelen om de balans te versterken, zal het aandeel in Fulops ogen niet herstellen.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten