Marktbarometer oktober: groot verlies bij small-caps

De Morningstar Marktbarometer kleurt rood in alle segmenten, maar bij de small-caps is dat rood dieper dan bij de large-caps. Dit is de Morningstar Marktbarometer over oktober.

Fernando Luque 06 november, 2023 | 14:03
Facebook Twitter LinkedIn

Barometer

De Europese aandelenmarkten werden in oktober gekenmerkt door het conflict in het Midden-Oosten en werd daardoor een moeilijke maand. De Morningstar Europe NR-index verloor 3,8%, gemeten in euro's, maar dit overall cijfer weerspiegelt niet volledig de verschillen tussen de beleggingsstijlen.

De Morningstar Style Box maakt met zijn negen segmenten die verschillen inzichtelijk. In oktober was er een duidelijk verschil in prestatie tussen waarde- en groeibedrijven. Het segment large-cap value daalde met 3% vergeleken met een verlies van 2,1% voor het large-cap groei segment.

Bij de small-caps laten zowel waarde als groei grotere procentuele verliezen zien dan bij de large-cap segmenten van beide beleggingssstijlen.

barometer okt 23 1

Afgelopen maand leden de Europese large-cap bedrijven een gemiddeld verlies van 2,9% vergeleken met 4,6% verlies voor de small-caps. Dat is geen gelegenheidskwestie, want dit patroon zien we ook als we kijken naar langere periodes van 1 en 3 jaar; large-caps blijven ook dan de small-caps significant outperformen.

barometer okt 23 2

 

Sectoren

Zoals zo vaak zijn de prestatieverschillen van de stijlsegmenten te koppelen aan de verschillen in performance tussen de diverse sectoren. In oktober was bij alle sectoren sprake van verlies, op twee na: de energiesector presteerde vlak en de sector nutsbedrijven noteerde een minieme winst van 0,3%.

Barometer okt 23 3

In de cyclische consumentensector werden twee sectorenin het  bijzonder getroffen door de dalingen: de luxegoederenindustrie, waar LVMH in oktober 5,8% verloor en Kering 11,3%, en de Duitse auto-industrie waar Mercedes-Benz Group en BMW respectievelijk 15,9% en 9,1% verloren.

In de gezondheidszorgsector konden de goede prestaties van Novo Nordisk (+5,0%), het aandeel met de grootste marktkapitalisatie in het Europese universum, de scherpe dalingen van aandelen zoals Sanofi (-15,6%) of AstraZeneca (-8,1%) niet compenseren.

 

Waarderingen

Ten slotte zijn er ook qua waarderingen grote verschillen tussen grote en kleine bedrijven. Eind oktober bedroeg de verhouding tussen actuele koers en Fair Value voor large-caps 0,88, vergeleken met 0,73 voor small-caps. De bijgevoegde grafiek laat ook zien dat veruit het goedkoopste segment het small-cap value segment is met een koers/Fair Value van 0,68, terwijl het minst aantrekkelijke qua waardering large-cap groei blijft met een koers/Fair Value verhouding van 0,99.

Barometer okt 23 4

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten