Dit zijn 10 ondergewaardeerde Europese Wide Moat aandelen

De aandelenmarkten hebben recent een stevige rally laten zien en dat heeft de waarderingen opgestuwd. Maar toch zijn er nog volop bedrijven met opwaarts potentieel, ook aandelen van hoge kwaliteit met een Wide Moat. Morningstar zet er 10 voor u op een rij.

Jocelyn Jovene 15 januari, 2024 | 8:29
Facebook Twitter LinkedIn

euro symbol

Voor Europese aandelen was 2023 een goed jaar; de Morningstar Europe index boekte een rendement van 15,5% (inclusief dividenden). Tegelijk kende de Morningstar Developed Markets Europe Moat Focus index, een geconcentreerd lijst van Wide en Narrow Moat  aandelen, een rendement van 15,1%, dus lichtjes onder dat van de brede markt.

Dies underperformance is grotendeels toe te schrijven aan het derde kwartaal van 2023, toen de moat-focused index 3,4% verloor, terwijl de bredere Morningstar Europe Index het verlies beperkt wist te houden tot 0,8%.

Er zijn een aantal aandelen in de moat focus index aan te wijzen die significant underperformden in dat derde kwartaal: Delivery Hero, Worldline, Smith & Nephew, Alstom en BMW toonden koersdalingen van respectievelijk 30,6%, 20,7%, 18,3%, 16,5% en 13,2%. Die bedrijven zijn samen goed voor zo'n 12% van de index.

Wide Moat aandelen voor de lange termijn

Onder de Europese aandelen met een Wide Moat rating hebben we een aantal ondergewaardeerde namen geselecteerd. Deze rating is gebaseerd op de concurrentiepositie van een bedrijf en het potentieel om over een zeer lange periode (20 jaar en meer) de concurrentie te verslaan en tevens een bovengemiddeld rendement op kapitaal te genereren.

De 10 bedrijven zijn gekozen op basis van de volgende criteria: hun moat rating, hun waardering, de onzekerheid rond hun reële waarde (Fair Value) en hun ESG-risicobeoordeling. We hebben bedrijven met een hoog ESG-risico uitgesloten van deze selectie.

Bij Morningstar zijn we van mening dat het kopen van kwaliteitsbedrijven die tegen een aanzienlijke korting op hun reële waarde worden verhandeld, een manier is om op de lange termijn aantrekkelijke rendementen te genereren.

Na de aanzienlijke stijging van de aandelenindices in 2023 kennen de volgende 10 bedrijven nog altijd een gemiddelde korting van 30% ten opzichte van de Fair Value die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze berekenen.

 

10 ondergewaardeerde Wide Moat aandelen

 

Roche

Price/Fair Value: 0,61

Morningstar Analyst Rating: ★★★★★

Capital Allocation: Exemplary

Sector: Healthcare

Ondanks een sterk geneesmiddelenportfolio en een leidende positie in de sector op het gebied van diagnostiek, noteert het aandeel Roche tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van onze geschatte reële waarde. Maar volgens onze analist Karen Andersen bevindt deze Zwitserse zorggigant zich "in een unieke positie om de wereldwijde gezondheidszorg naar een veiliger, meer gepersonaliseerde en kosteneffectievere onderneming te leiden". Roche heeft onlangs de overname aangekondigd van Carmot Therapeutics voor $2,7 miljard plus een extra vergoeding als bepaalde mijlpalen worden bereikt. Carmot heeft drie zwaarlijvigheidsprogramma’s voor patiënten in de klinische fase, die volgens de schattingen van Morningstar in 2027 tot $4 miljard aan omzet zouden kunnen genereren.

 

Elekta

Price/Fair Value: 0,65

Morningstar Analyst Rating: ★★★★★

Capital Allocation: Standard

Sector: Healthcare

Volgens Morningstar-analist Alex Morozov zou de vraag naar radiotherapie de komende tien jaar gezond moeten blijven: "Elekta zal hiervan profiteren, maar het succes ervan hangt af van de voortdurende adoptie van beeldvormingstechnologie Unity en het vermogen om de concurrentie van Siemens Healthineers te weerstaan.” Een groot deel van de toekomstige groei van Elekta zal afkomstig zijn uit opkomende markten, waar de demografie en de modernisering van de gezondheidszorgsystemen het toenemende gebruik van radiotherapie-apparatuur stimuleren. Aangezien Elekta en Siemens Healthineers ongeveer 95% van de nieuwe installaties in handen hebben, moeten hun groeiende klantenbestand en periodiek terugkerende activiteiten helpen een solide winstgevendheid op de lange termijn te bewerkstelligen.

 

Adyen

Price/Fair Value: 0,68

Morningstar Analyst Rating: ★★★★

Capital Allocation: Exemplary

Sector: Technology

Na een volatiel jaar in 2023 voor de aandelenkoers heeft betalingsverwerker Adyen onlangs zijn beleggers gerust kunnen stellen. Morningstar-analist Niklas Kammer schreef onlangs dat de uitverkoop van het aandeel vorig jaar overdreven was. Ondanks de recente tegenslag op de Amerikaanse markt voor digitale betalingen zou Adyen in de nabije toekomst een dubbelcijferige groei moeten kunnen realiseren. “Adyen blijft de concurrentie vóór wat betreft de mogelijkheden en functionaliteiten die het aan zijn commerciële klanten kan bieden. Ook zijn wij van mening dat hun klanten in de toekomst bereid zijn en zullen willen betalen voor de extra functionaliteit en betere prestaties”, aldus Kammer. 

 

Rentokil Initial

Price/Fair Value: 0,69

Morningstar Analyst Rating: ★★★★

Capital Allocation: Exemplary

Sector: Industrials

“De strategie van Rentokil Initial is sterk gericht op het verwerven en behouden van marktleiderschap in de sterk lokaa georiënteerde markten voor ongediertebestrijding en hygiënediensten waarin het concurreert”, zegt Grant Slade, aandelenanalist bij Morningstar. Het bedrijf streeft ernaar te profiteren van verbeterende efficiency dankzij schaalvoordelen in elke regio waar het actief is via organische groei en een actief acquisitiebeleid. Rentokil heeft sinds 2015 meer dan 200 overnames voltooid. “In 2022 is de overname van Terminix een transformerende en versterkende deal, waardoor een nieuwe leider op de Amerikaanse markt ontstaat. Doelstellingen op het gebied van ongediertebestrijding blijven de topprioriteit voor fusies en overnames, maar instapkandidaten voor het hygiënesegment zullen nu ook een aandachtspunt worden. De succesvolle uitvoering van de strategie heeft een duurzaam kostenvoordeel opgeleverd”.

 

Anheuser-Busch Inbev

Price/Fair Value: 0,69

Morningstar Analyst Rating: ★★★★★

Capital Allocation: Exemplary

Sector: Consumer Defensive

Na een reeks belangrijke overnames is Anheuser-Busch Inbev de grootste bierbrouwer ter wereld geworden. “De strategie van het management is om merken te kopen met een veelbelovend groeiplatform, de distributie uit te breiden en meedogenloos in de kosten te snijden”, zegt Philip Gorham van Morningstar. De overnamemachine is volgens hem veranderd in een "kolos met een enorme mondiale schaal en regionale dichtheid”. ABI heeft monopolieposities op markten in Latijns-Amerika en Afrika, waardoor het bedrijf “een aanzienlijke invloed op de vaste kosten en een sterk inkoopprijsbeleid” krijgt. Dit draagt bij aan een overrendement op kapitaal en ‘best-in-class’ operationele en cashcycli. 

 

GSK

Price/Fair Value: 0,70

Morningstar Analyst Rating: ★★★★★

Capital Allocation: Standard

Sector: Healthcare

GSK is een van de grootste farmaceutische en vaccinbedrijven ter wereld en richt zich op het creëren van de volgende generatie zorgbehandelingen. Het beschikt over een geneesmiddelenportfolio dat verschillende therapeutische klassen omvat, waardoor het bedrijf geen problemen meer heeft met één enkel product. Het heeft behandelingen van de volgende generatie ontwikkeld op het gebied van luchtwegen en HIV, die de concurrentie zouden moeten helpen verzachten. “We verwachten dat GSK de komende tien jaar een belangrijke concurrent zal zijn op het gebied van ademhalings-, HIV- en vaccins”, zegt Morningstar-analist Damien Conover. GSK is “overgestapt van zijn historische strategie van het richten op kleine verbeteringen naar echte innovatie. Ook richt het zich meer op oncologie en het immuunsysteem, met genetische gegevens om de volgende generatie medicijnen te helpen ontwikkelen”. 

 

Barry Callebaut

Price/Fair Value: 0,71

Morningstar Analyst Rating: ★★★★★

Sector: Consumer Defensive

Barry Callebaut is een dominante speler in de wereldwijde chocolade-industrie, waardoor het een van de goedkoopste fabrikanten is en een belangrijke outsourcingpartner voor zijn klanten, aldus Morningstar-analist Ioannis Pontikis. Het bedrijf heeft een volumegroei gerealiseerd die hoger is dan die van de sector, geholpen door de stijgende vraag naar outsourcing en de blootstelling van het bedrijf aan opkomende markten. Het bedrijf zou zijn omzet de komende vijf jaar gemiddeld met 3,5% moeten kunnen laten groeien en een operationele marge van 7,9% moeten kunnen realiseren. 

 

Richemont

Price/Fair Value: 0,73

Morningstar Analyst Rating: ★★★★

Capital Allocation: Standard

Sector: Consumer Cyclicals

Richemont is qua omzet het op twee na grootste luxebedrijf ter wereld. Het bedrijf beheert "een portfolio van zeer succesvolle mondiale merken, vooral in het harde luxesegment”, aldus analist Jelena Sokolova. Onder die merken bevinden zich Cartier, Vacheron Constantin, Jaeger-LeCoultre, IWC, Baume & Mercier of Van Cleef & Arpels. “Ondanks de meer uitgesproken cycliciteit profiteren harde luxegoederen waaronder horloges en sieraden van veel langere productcycli en een lager moderisico. Volgens haar schattingen zal de omzet van Richemont de komende tien jaar naar verwachting met ongeveer 6% groeien, vergeleken met onze langetermijnvoorspelling van 5% groei voor de luxe-industrie. 

 

Julius Baer

Price/Fair Value: 0,74

Morningstar Analyst Rating: ★★★★

Capital Allocation: Exemplary

Sector : Financial Services

“Dit is 's werelds grootste pure-play private bank waar beleggers onverdunde blootstelling krijgen aan een bedrijf dat de vermogende en zeer vermogende particulieren ter wereld adviseert”, aldus Morningstar-analist Johann Scholtz van Morningstar. “Puur private banking is een kapitaalarme en cashgenererende activiteit. Baer biedt geen investment banking of andere diensten aan die kapitaalverslindender, volatieler en minder winstgevend zijn." Hoewel het bedrijf de laatste tijd last had van eenmalige kosten voor juridische schikkingen en de integratiekosten van nieuw overgenomen bedrijven, is het een goed gekapitaliseerde bank, die een conservatief uitkeringsbeleid voert met een uitkeringsratio van 40%. “Baer zou in staat moeten zijn om meer kapitaal terug te geven aan de aandeelhouders via speciale dividenden of aandeleninkoop, terwijl het zijn kapitaalbasis organisch blijft opbouwen”, aldus Scholtz.

 

Edenred

Price/Fair Value: 0,79

Morningstar Analyst Rating: ★★★★

Capital Allocation: Standard

Sector: Financial Services

Volgens analist Michael Field is Edenred de wereldleider op het gebied van prepaid bedrijfsdiensten, met als hoofdactiviteit personeelsbeloningen, zoals maaltijdcheques: "Deze markt is zeer geconcentreerd: in Brazilië is Edenred bijvoorbeeld de nummer één speler, gevolgd nauw samen met collega's Sodexo en Alelo. Samen beheersen de drie 90% van de markt. Edenred is aanwezig in 46 landen en is de nummer één of nummer twee in elk van zijn belangrijkste markten." Het bedrijf heeft een sterke positie in de opkomende markten, wat voor volatiliteit in de winsten kan zorgen, maar tegelijk wel hoge winstmarges genereert, “deels als gevolg van het toegenomen gebruik van digitale vouchers”. De strategie van Edenred is gericht op diversificatie naar andere gebieden, zoals onkostenbeheeradministratie, en het toevoegen van nieuwe landen aan de portefeuille, voornamelijk op organische basis.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten