Fors méér orders voor ASML na recordjaar

ASML heeft in het vierde kwartaal fors méér nieuwe orders binnengesleept dan in de voorafgaande maanden. Wel blijft de chipmachinebouwer voorzichtig voor 2024, want het handhaaft de uitspraak dat de omzet dit jaar vergelijkbaar zal zijn aan 2023.

Robert van den Oever 24 januari, 2024 | 9:19
Facebook Twitter LinkedIn

asml cleanroom

Chipmachinefabrikant ASML (ASML) heeft een recordjaar achter de rug, maar blijft voorzichtig voor de toekomst. 

De omzet over 2023 kwam 30% hoger uit op €25,5 miljard, conform de eerder afgegeven verwachting, bij een brutowinstmarge van 51,3% en een nettowinst van €7,8 miljard.

Voor het vierde kwartaal bedraagt de omzet €7,2 miljard bij een marge van 51,4% en €2 miljard winst, iets hoger dan ASML's eigen verwachting.

Opvallend is dat het aantal nieuwe orders in het vierde kwartaal flink is gestegen. Het cijfer voor de net bookings in het kwartaal is €9,2 miljard, waarvan €5,6 miljard voor extreme ultra violet (EUV) machines, de nieuwste en duurste generatie chipmachines. In het derde kwartaal werd er voor €2,6 miljard aan nieuwe orders ingelegd en dat was destijds een flinke tegenvaller voor beleggers, waardoor het aandeel toen fors onderuit ging. 

Beleggers lijken nu opgelucht, want op woensdagochtend gaat het aandeel op de Amsterdamse beurs met 6,2% omhoog naar €751.

 

Voorzichtige outlook gehandhaafd

De markt keek in het bijzonder uit naar een concrete verwachting voor 2024, maar ASML handhaaft de eerdere uitspraak dat de omzet in 2024 "vergelijkbaar zal zijn aan die van 2023".  Het jaar 2024 is een belangrijk jaar voor ASML om zich "voor te bereiden op de significante groei die we verwachten voor 2025", aldus CEO Peter Wennink in zijn toelichting.

Zoals gebruikelijk geeft ASML wel een verwachting voor het lopende kwartaal. Voor het eerste kwartaal van 2024 verwacht het een omzet tussen €5 en 5,5 miljard en een brutowinstmarge van 48-49%. De kosten voor research & development zullen in het kwartaal uitkomen op €1,070 miljard.

De chipindustrie gaat momenteel door de bodem van de cyclus, maar er zijn positieve signalen dat eindgebruikers hun voorraden aan het afbouwen zijn en de benuttingsgraad van de machines bij de chipfabrikanten aan het stijgen is, aldus ASML.

Recent bleek uit de cijfers en outlook van chipfabrikant TSMC, een belangrijke afnemer van ASML, al dat het marktsentiment in de chipindustrie positiever wordt. De koers van het aandeel ASML profiteerde daar de afgelopen dagen al van.

 

Wissel aan de top

Op de aandeelhoudersvergadering in april dit jaar treedt CEO Wennink terug om na 10 jaar aan het roer met pensioen te gaan. Zijn opvolger komt uit eigen huis; Christophe Fouquet, al 15 jaar bij ASML, sinds 2018 lid van de Raad van Bestuur en momenteel Chief Business Officer.

Op hetzelfde moment zal ook CTO Martin van den Brink met pensioen gaan. Hij was een van de eerste mensen bij ASML in 1984 toen het van Philips werd afgesplitst. VAn den Brink geldt als het technische breidn van ASML en is naar verluidt de enige persoon die de werking een complexe ASML machine helemaal begrijpt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten