Stevige winstdaling bij Ahold Delhaize door hoge kosten

Hogere kosten hebben de winst van Ahold Delhaize omlaag gedrukt in het vierde kwartaal. Amerikaanse klanten hielden de hand op de knip, maar in Europa was het beeld juist positief, want daar stijgt het omzetvolume weer.

Robert van den Oever 14 februari, 2024 | 0:53
Facebook Twitter LinkedIn

Albert Heijn

De hoge inflatie heeft een groot rechtstreeks effect op Koninklijke Ahold Delhaize (AD) want bij het boodschappen doen beknibbelen klanten op hun uitgaven en maken ze andere keuzes, bijvoorbeeld voor goedkopere huismerken. De inflatie joeg ook de kosten voor het supermarktbedrijf op, zodat in het vierde kwartaal van 2023 de winst onder de streep is gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

De omzet steeg in het vierde kwartaal met 1,9%, maar de operationele winst daalde met 40% naar 675 miljoen euro. Daarbij speelt een afwaardering van 250 miljoen euro op bezorgdienst FreshDirect mee.

De twee regio's die de kern vormen van het supermarktbedrijf, de Verenigde Staten en Europa, laten ieder een eigen beeld zien. De onderliggende operationele marge ligt in de VS doorgaans iets hoger dan in Europa; in het vierde kwartaal zijn die marges respectievelijk 5,2% en 3,7%, wat volgens Morningstar-analist Ioannis Pontikis aantoont dat de focus van Ahold op efficiencyverbetering en kostenbesparing zich uitbetaalt, met name in de VS.

In Europa valt de analist op dat de vergelijkbare omzetgroei 6,5% bedraagt en dat betekent in het kwartaal weer een positieve volumetrend. Dat is voor het eerst in twee jaar en is positief volgens de analist. Ahold-CEO Frans Muller zegt in zijn toelichting dat prijsverlagingen en uitbreiding van het assortiment huismerkproducten hebben bijgedragen aan de ommekeer in de volumetrend.

Ook beleggers zijn positief over dat signaal en zetten het aandeel Ahold Delhaize op de Amsterdamse beurs 3,4% hoger op €26,80.

Hogere kasstroom verwacht

Voor 2024 verwacht het supermarktconcern een onderliggende operationele marge van ten minste 4% en een winst per aandeel die ongeveer gelijk zal zijn aan de €2,54 van 2023. De vrije kasstroom zal naar verwachting uitkomen op €2,3 miljard en de netto-investeringen op €2,2 miljard.

Analist Pontikis vindt de operationele resultaten beter dan verwacht en de indicatie voor de verwachte kasstroom is hoger dan zijn eigen calculatie. Hij handhaaft na de cijfers zijn Fair Value voor Ahold Delhaize op €31,00, zodat het aandeel nu vier Morningstar sterren heeft, dus ondergewaardeerd is.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten