Dit zijn 4 ondergewaardeerde Europese windenergie-aandelen

Bedrijven in windenergie kregen hogere kosten en afgeblazen projecten te verduren, maar er zijn interessante ondergewaardeerde windenergie-aandelen te vinden.

Johanna Englundh 17 juni, 2024 | 14:39
Facebook Twitter LinkedIn

wind turbines at sea

Net nu de wereld meer dan ooit schone energie nodig heeft, hebben de stijgende kosten offshore windenergieprojecten doen ontsporen, de inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan bedreigd en de waarderingen van windenergiebedrijven onder druk gezet.

"We zien verschillende uitdagingen voor deelnemers in de windenergiesector. Fabrikanten van windturbines hebben moeite om de winstgevendheid te herstellen na de ongekende kosteninflatie in 2021, en ontwikkelaars van windprojecten hebben miljarden aan afwaarderingen moeten doen als gevolg van hogere materiaalkosten en een stijging van de rente", legt Morningstar-aandelenanalist Matthew Donen uit.

Bovenop de uitdagingen binnen de sector verliest windenergie terrein aan zonne-energie als het gaat om groei en toepassing. Senior aandelenanalist Tancrede Fulop van Morningstar stelt dat onder de Europese nutsbedrijven die Morningstar volgt, zonne-energie goed was voor 37% van de totale installaties in 2022, 50% in 2023 en 84% in het eerste kwartaal van 2024.

"Dit weerspiegelt: 1) de versoepeling van de beperkingen in de toeleveringsketen na de antiontwijkingswet in de VS in 2022; 2) de daling van de polysiliciumprijzen als gevolg van de Chinese overcapaciteit; 3) de strategie van bedrijven om de voorkeur te geven aan zonne-energie die ze kunnen combineren met batterijen", aldus Fulop. 

Europese aandelen in windenergie

 

 

Volgens analist Tancrede Fulop zijn de turbineprijzen licht gedaald in Q4 2023 en Q1 2024. Bovendien zijn de PPA-prijzen voor windenergie ook licht gedaald ten opzichte van hun piek in Q3 2023 in Europa, hoewel ze hoog blijven op € 95/MWh in Q1 2024. "Al met al blijven windenergieprojecten ondanks de hoge rente waarde creëren", aldus de analist.

De belangrijkste kansen voor de toekomst komen volgens de analist voort uit de versnelling van de energietransitie, zoals blijkt uit het doel van de COP28-klimaatconferentie om de hernieuwbare capaciteit tegen 2030 te verdrievoudigen, en uit de grote vraag naar elektriciteit van datacenters.

Het Deense Ørsted nam eind september vorig jaar een duikvlucht na het stopzetten van de ontwikkeling van de projecten Ocean Wind 1 en 2 in de VS, met een totale capaciteit van 2,25 GW, wat leidde tot meer dan €36 miljard Deense kronen (omgerekend €4,8 miljard) aan bijzondere afwaarderingen en annuleringskosten.

"Om de balans te versterken na deze tegenslagen, aangezien het toekomstige projecten zoals het gigantische Hornsea 3 moet financieren, heeft Ørsted zijn dividend over 2023-25 opgeschort en zijn groeiambities teruggeschroefd", legt Fulop uit.

 

Kan Trump een einde maken aan windenergie in de VS?

Windenergieprojecten zijn kwetsbaar voor vergunningsproblemen, dus een tolerant politiek klimaat is cruciaal voor hun succes. De komende verkiezingen in de Verenigde Staten, waar Ørsted de grootste offshore windontwikkelaar is, kunnen daarom een grote impact hebben op de sector. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump beloofde op zijn eerste dag als hij president zou worden, om de ontwikkeling van offshore windenergie te dwarsbomen door middel van een uitvoerend bevel, en vertelde olie-executives in april dat hij "een hekel heeft aan wind".

"Wij denken dat het voor Trump moeilijk zal zijn om het gunstige belastingbeleid voor hernieuwbare energie uit de 2022 Inflation Reduction Act terug te draaien. Een regering-Trump zou de uitvoering van de wet kunnen vertragen, maar dat zal de groei van hernieuwbare energie op de korte termijn waarschijnlijk niet afremmen", aldus Matthew Donen.

Volgens de aandelenanalist zou het Amerikaanse Congres ook terughoudend kunnen zijn om de hernieuwbare-energiekredieten terug te draaien, omdat ze banen en particuliere investeringen hebben gegenereerd. Volgens een analyse van de Financial Times kwam meer dan de helft van de Act-gerelateerde investeringen ten goede aan Republikeinse staten.

 

Ondergewaardeerde aandelen in windenergiesector

Onder de Europese aandelen in de windenergiesector die door de aandelenanalisten van Morningstar worden gevolgd, zijn dit de vier aandelen die op dit moment het meest ondergewaardeerd zijn:

Ørsted ORSTED

Analist: Tancrede Fulop, CFA

Ørsted, pionier op het gebied van offshore windenergie, heeft geprofiteerd van de daling van de bouwkosten en de rentetarieven in het afgelopen decennium en kreeg tegelijkertijd hoge subsidies. Ørsted is de grootste ontwikkelaar van offshore windprojecten in de VS, maar sinds eind 2021 wordt de offshore windindustrie getroffen door twee belangrijke tegenwindfactoren: stijgende bouwkosten en rentetarieven.

Ørsted is volgens Morningstar ondergewaardeerd en noteert tegen een korting van 26% ten opzichte van Fulops schatting van de reële waarde van DKK 540. "Ik zie een beperkt neerwaarts risico voor Ørsted na de enorme tegenvallers van 2023. De recente deals met financiële spelers in offshore windenergie in het VK en de VS weerspiegelen hun sterke interesse, ondanks de problemen waar de sector sinds 2022 mee kampt. Dit is een goed voorteken voor de toekomstige farm-downs van Ørsted. De recente veilingen in New York en de verhoging van het prijsplafond voor de veilingen van Britse offshore windprojecten in 2024 tonen aan dat er steeds meer politieke steun komt. Ørsted zou ook profiteren van dalende rentetarieven", aldus de analist. 

SSE SSE

Analyst: Tancrede Fulop, CFA

De Britse energieholding SSE wordt verhandeld tegen een korting van 19% op de geschatte reële waarde van GBP 22. Haar grootschalige opwekkingseenheid exploiteert ruwweg 10,8 gigawatt, waarvan 4 GW waterkracht- en windcapaciteit.

"Wij verwachten dat elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare energiebronnen de belangrijkste groeimotor zal zijn voor de winst na de ingebruikname van 5 GW aan netto nieuwe capaciteit voor windenergie op land en op zee in het VK in het boekjaar 2028. In de tussentijd zal de bijdrage van duurzame energie aan de EBIT van de groep toenemen van 23% tot 46% op aangepaste basis", aldus de Morningstar-analist. 

Enel ENEL

Analyst: Tancrede Fulop, CFA

Enel is een geïntegreerd nutsbedrijf dat voornamelijk actief is in Italië, Spanje en Latijns-Amerika. De netwerkactiviteiten zijn goed voor 35% van de inkomsten van de groep. De rest komt van opwekking en levering. De elektriciteitsproductiemix wordt gedomineerd door hernieuwbare energiebronnen, met waterkracht voor 35% van de geïnstalleerde capaciteit en zonne- en windenergie voor 32%.

"De energiecrisis van 2021-2023 heeft de betaalbaarheid van energie bovenaan de politieke agenda van Europese landen geplaatst, waardoor het politieke risico is toegenomen. Spanje heeft een energieprijsplafond van meer dan € 67/megawattuur ingevoerd voor waterkracht- en kerncentrales en een heffing op de omzet van energiebedrijven. Italië implementeerde een limiet van meer dan € 60/MWh voor de opwekking van waterkracht en schortte de inning van de systeemkosten voor eindgebruikers op, waardoor het werkkapitaal en de nettoschuld van Enel in 2022 aanzienlijk stegen", aldus Tancrede Fulop, die eraan toevoegt:

"Om de balans te versterken en het dividend te handhaven, heeft Enel in november 2022 een plan bekendgemaakt voor de verkoop van activa ter waarde van € 15,2 miljard, wat ertoe moet leiden dat de groep zich terugtrekt uit Roemenië, Peru en Argentinië om zich te concentreren op Italië, Spanje, Brazilië, Chili en Colombia. In maart 2024 was voor € 10,4 miljard afgestoten of ondertekend tegen aantrekkelijke multiples." 

RWE RWE

Analyst: Tancrede Fulop, CFA

Met de overname van de omvangrijke schone-energieactiviteiten van Consolidated Edison in maart 2023 werd RWE de op drie na grootste onderneming op het gebied van hernieuwbare energie in de VS, een aantrekkelijke markt volgens analist Tancrede Fulop, vooral sinds de goedkeuring van de Inflation Reduction Act.

"Al met al zal bijna 80% van RWE's EBITDA op de middellange termijn afkomstig zijn van wind- en zonne-energie. Dat betekent een risicovrij profiel met meer zichtbaarheid van de winst en vrije kasstroom." Met een aandelenkoers van rond de €33,69 ziet Tancrede Fulop het aandeel als ondergewaardeerd vergeleken met zijn schatting van de reële waarde van €48,00.

"De aandelen gingen in de uitverkoop aan het begin van het jaar door de dalende energieprijzen en productiespreads, wat leidde tot een neerwaartse herziening van de guidance in januari. De energieprijzen zijn met 34% opgeveerd vanaf de dieptepunten in februari en zijn vlak op jaarbasis. Toch is de aandelenkoers van RWE 15% lager dan aan het begin van het jaar. Wij zijn van mening dat de aanhoudend sterke winst, een waarschijnlijke upgrade van de verwachtingen voor 2024 en een aanstaande renteverlaging door de Europese Centrale Bank zouden moeten leiden tot een herwaardering van het aandeel", schreef de analist in een commentaar van 15 mei. 

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
E.ON SE12,40 EUR-0,84
Enel SpA6,75 EUR-0,40Rating
Equinor ASA294,15 NOK-0,36Rating
Iberdrola SA11,19 EUR0,00Rating
Orsted A/S393,70 DKK0,97Rating
RWE AG Class A32,74 EUR-0,18
Schneider Electric SE222,90 EUR3,46
Siemens AG171,70 EUR0,56
SSE PLC1.839,50 GBX-1,31Rating
TotalEnergies SE62,73 EUR-1,21Rating
Vestas Wind Systems A/S158,75 DKK3,49Rating

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten