Belangrijkste opmerkingen
• Na een decennium van kracht is de Amerikaanse dollar sinds het begin van 2025 met 7,5% gedaald.
• Beleggers maken zich zorgen over het handelsbeleid, de veerkracht van de Amerikaanse economie en de algemene veiligheid van Amerikaanse activa.
• Verdere dalingen zijn mogelijk, maar de US-dollar zou zijn cruciale rol als reservevaluta voor wereldwijde centrale banken en bedrijven moeten behouden.
De US dollar heeft het de afgelopen maanden zwaar te verduren gehad en veel analisten zeggen dat de economische en geopolitieke achtergrond wijst op aanhoudende dalingen.
Sinds het begin van 2025 hebben een aantal factoren samen de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere valuta verlaagd. De US Dollar Index, die de waarde van de dollar volgt ten opzichte van een mandje van andere valuta, is dit jaar tot nu toe met 7,5% gedaald.
Die daling was vooral merkbaar tijdens de wereldwijde onrust op de markten begin april, die volgde op de onthulling van agressieve tarieven door president Donald Trump tegen tientallen landen. In tijden van marktvolatiliteit zien wereldwijde investeerders de dollar meestal als veilige haven. Maar deze keer niet.
Op de achtergrond wijzen analisten op een samenloop van aanhoudende factoren die het sentiment in de Amerikaanse dollar ondermijnen. Deze omvatten zorgen over een vertraging van de Amerikaanse economische groei en hogere inflatie dankzij hogere handelstarieven, evenals een groeiend onbehagen onder niet-Amerikaanse beleggers over het begrotingsbeleid in de Verenigde Staten. Dit werd de afgelopen week benadrukt, nadat kredietbeoordelaar Moody’s de kredietkwaliteit van het land verlaagde, wat de Amerikaanse dollar lager stuurde na een opvering die gepaard ging met de opleving van de Amerikaanse aandelenmarkt.
“Wat belangrijk is, is dat beleggers dit niet alleen zien als een kwestie die te maken heeft met tarieven”, zegt Steve Englander, hoofd global G10 FX Research bij Standard Chartered. “Het was een kwestie die te maken had met een veel bredere reeks beleidsmaatregelen.”
Strategen van de valutamarkt zien de komende maanden een verdere daling van de Amerikaanse dollar in het verschiet. Een zwakkere dollar kan gevolgen hebben voor de markten in de VS en daarbuiten. Strategen zeggen dat internationale aandelen een boost kunnen krijgen, terwijl in de VS gevestigde importeurs een klap kunnen krijgen. Tegen de achtergrond van de tarieven zou een stimulans voor in de VS gevestigde bedrijven die zaken doen op buitenlandse markten kunnen afzwakken, omdat Amerikaanse goederen in het buitenland goedkoper worden. Strategen verwachten echter niet dat de dollar zijn status als wereldwijde reservemunt snel zal verliezen.
Waarom is de dollar gedaald?
Een groot aantal factoren beïnvloedt de waarde van de dollar, van de dynamiek tussen vraag en aanbod tot het handelsbeleid, het beleggerssentiment en de relatieve kracht van de Amerikaanse economie ten opzichte van andere landen. Hoge rentetarieven hebben de neiging om de dollar te versterken, terwijl hoge inflatie de neiging heeft om de dollar te verzwakken.
De conventionele wijsheid zegt dat de nieuwe tarieven de dollar hadden moeten versterken, omdat de importheffingen naar verwachting de uitgaven aan overzees geproduceerde goederen zouden verminderen en het handelstekort zouden verkleinen. Een kleiner handelstekort zou betekenen dat de VS minder buitenlands kapitaal zou moeten aantrekken om te voorkomen dat de dollar in waarde daalt.
Deze dalingen komen na meer dan een decennium van kracht in de dollar en de schijnbaar permanente suprematie van in de VS gebaseerde activa, en ze begonnen lang voordat Trump de wereldwijde financiële markten op zijn kop zette met zijn tarieven. De dollar daalde bijvoorbeeld bijna 4% in de loop van het eerste kwartaal, na een stijging van 7% in 2024.
“We gingen het begin van het jaar in met veel enthousiasme over de dollar in de Amerikaanse economie”, legt Thierry Wizman, valuta- en rentestrateeg bij Macquarie, uit. “De meesten dachten dat de beleidsagenda die uit Washington zou komen, gunstig zou zijn voor Amerikaanse activa,” zegt hij. Hij legt uit dat belastingverlagingen, immigratiebeperkingen en sommige tarieven naar verwachting enigszins inflatoir zouden zijn, waardoor de Federal Reserve een havikistische houding zou aannemen en de rente zou blijven stijgen.
Maar al in februari werden beleggers verrast door het agressieve tariefregime van de regering Trump, waardoor recessievoorspellingen werden gedaan en de vooruitzichten voor de wereldhandel dreigden te veranderen. Weken van heen-en-weer gepraat over de invoering van de heffingen gaven beleggers ook een deuk in hun vertrouwen en de dollar kelderde. “Wereldwijde asset allocators verloren gewoon het vertrouwen in het vermogen van de VS om een samenhangende reeks beleidsmaatregelen uit te vaardigen,” zegt Wizman. “Er was gewoon te veel onzekerheid over de beleidsvorming in de VS.” Hij denkt dat de vlucht uit de dollar in april te maken had met diversificatie.
Schuldafwaardering VS
Een ander belangrijk punt van zorg is de houdbaarheid van de fiscale situatie van de VS. De volgende beleidsprioriteit van de regering-Trump, ingrijpende belastingverlagingen en bezuinigingen op de overheidsuitgaven, zal de schuldenlast, die nu al onder druk staat, naar verwachting nog verder opdrijven.
Vorige week verlaagde Moody’s de rating van de VS naar de hoogste, op basis van een onhoudbare schuldenlast die geen tekenen van verlichting vertoont. “Opeenvolgende Amerikaanse regeringen en het Congres zijn het niet eens geworden over maatregelen om de trend van grote jaarlijkse begrotingstekorten en stijgende rentelasten om te buigen”, aldus het bureau. “We geloven niet dat de huidige begrotingsvoorstellen die worden overwogen zullen leiden tot meerjarige verlagingen van de verplichte uitgaven en tekorten.
David Mericle, hoofdeconoom VS bij Goldman Sachs, schreef in een toelichting aan klanten dat de downgrade waarschijnlijk niet zal leiden tot gedwongen verkopen op de Treasury-markt, maar het “benadrukt de verslechterende fiscale vooruitzichten en komt op een moment dat de markten al zijn afgestemd op fiscale risico’s”. Met andere woorden, investeerders letten goed op tekenen dat de VS niet meer de veilige haven is die het ooit was, en een steeds onhoudbaarder wordende schuldenlast zou een andere rode vlag kunnen zijn. Als de VS er riskant uitziet voor buitenlandse investeerders, kan de rente stijgen omdat ze een hogere premie vragen om dat risico te compenseren.
Kan de dollar de status van wereldwijde reservemunt verliezen?
De waardedaling van de dollar dit jaar ging gepaard met een reeks alarmbellen dat de dollar zijn status als wereldwijde reservemunt zou kunnen verliezen als andere landen besluiten dat de Amerikaanse valuta en schulden niet langer betrouwbaar zijn.
Analisten zeggen dat die trieste uitkomst niet waarschijnlijk is. De dollar speelt een cruciale rol in het wereldwijde financiële systeem en “er zijn eigenlijk geen alternatieven”, zegt Samuel Zief, hoofd van de Global FX Strategy bij JPMorgan Private Bank. “Geen enkele andere valuta of activa kan echt tippen aan de Amerikaanse dollar wat betreft zijn rol in valutareserves, internationale handelsafwikkeling, facturering, algemene financiële infrastructuur en financiële markthandel.
Hoewel een paar dramatische handelsdagen begin april beleggers terecht nerveus maakten, laat de reactie van de regering-Trump zien dat ze bereid was om een aantal van haar extremere beleidsmaatregelen terug te draaien om de financiële markten te kalmeren. “Daarom denken we dat dit meer te maken heeft met een herijking dan met kapitaalvlucht of iets dat zo hyperbolisch is,” zegt Zief.
“Er is een voortdurende zoektocht naar een alternatief voor dollaractiva, en die zoektocht is niet succesvol geweest,” voegt Englander toe.
Zal de dollar blijven dalen?
Zief verwacht dat de herijking de vorm zal aannemen van een geleidelijk zwakkere dollar op de middellange termijn, naarmate de tarieven drukken op de Amerikaanse economie en de groei vertraagt naar een tempo dat meer in lijn ligt met de groei in de rest van de wereld. Hij beschrijft dit als een cyclisch proces, deels gedreven door het feit dat de dollar al jaren zeer sterk in waarde is gestegen. “We denken niet dat dit een herwaardering is van de rol van de dollar in het centrum van het wereldwijde financiële systeem,” zegt hij.
Dat wereldwijde verlies aan vertrouwen zal ook wegen op de dollar, zelfs als de tarieven worden teruggedraaid en hun impact minder groot is. “Het is heel moeilijk voor te stellen dat mensen zullen vergeven en vergeten,” zegt Wizman. Hij voegt er echter aan toe dat de dollar naar historische maatstaven sterk blijft, zelfs als we rekening houden met de verliezen van de afgelopen maanden. “In de mate dat we een daling hebben gezien vanaf de hoogtepunten van een paar maanden geleden, is dat niet genoeg om de sterke dollar die sinds 2012 aan de gang is, volledig teniet te doen.
Een andere factor die de komende maanden op de dollar zal drukken, is een voortdurende verschuiving onder wereldwijde vermogensbeheerders, die de risico’s van een overwogen positie in Amerikaanse activa in de huidige omgeving lijken te herberekenen. Die strategie was jarenlang succesvol, maar de verminderde vooruitzichten voor economische groei en twijfels over de Amerikaanse fiscale stabiliteit werpen nu een schaduw vooruit.
“De structurele bear case tegen de dollar begint zich uit te spelen: beleggers heroverwegen onderwogen activablootstellingen aan de VS, wat zou kunnen leiden tot een langdurige waarderingsaanpassing naar beneden,” schreven strategen van Bank of America vorige week.
De bottom line voor beleggers
Strategen zeggen dat, hoewel een marginaal zwakkere dollar waarschijnlijk geen enorme impact zal hebben op de portefeuilles van beleggers in de VS, het waarschijnlijk een goed moment is voor deze beleggers om hun internationale allocaties te herzien.
Een portefeuille die te zwaar leunt op Amerikaanse activa kan een nieuwe rally op de internationale markten mislopen, zoals die eerder dit jaar toen de Amerikaanse markten in een dip zaten. Zief zegt dat een zwakkere dollar meewind zou kunnen geven aan internationale beleggingen. Hij wijst op de MSCI World Index, een populaire benchmark voor wereldwijde aandelen, die nog steeds voor 71% uit Amerikaanse bedrijven bestaat en voor 29% uit bedrijven buiten de VS.
“Ik durf te wedden dat veel beleggers die in Amerikaanse dollars beleggen niet eens zoveel internationale blootstelling hebben,” zegt Zief. “Alleen al het verkrijgen van de juiste benchmark is iets om te overwegen in deze omgeving.” Voor beleggers met portefeuilles buiten de VS is het advies volgens Zief aan het verschuiven “om ervoor te zorgen dat die blootstelling aan de Amerikaanse dollar in lijn is met wat hun langetermijndoelen vereisen, om ervoor te zorgen dat ze geen onnodige valutarisico’s lopen.”
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.