Fundamenten biotechnologie zijn verstevigd

Het BioPharma Fund was het eerste Nederlandse fonds dat zich specifiek richt de biotechnologiesector. Het fonds kreeg op 2 februari 2000 een notering aan de Amsterdamse beurs en zal naar verwachting binnenkort een zusterfonds krijgen in Luxemburg. Het fonds is onafhankelijk en wordt gerund door 5 specialisten met medische, wetenschappelijke en financiële ervaring. Tevens heeft het fonds een wetenschappelijke adviesraad. We spraken met Tom Brakel, portefeuillebeheerder van het BioPharma Fund.

Freddy van Mulligen 24 september, 2001 | 16:22
Facebook Twitter LinkedIn


U richt zich vooral op Nederlandse beleggers, maar het fonds houdt kantoor in New York. Is dat niet lastig?

Voor ons is het een voordeel om in New York te zitten, drievierde van de biotechbedrijven is gevestigd in de VS. We ontmoeten meerdere keren per week biotechnologiebedrijven. Ook worden er vaak worden bijeenkomsten georganiseerd in New York, bijvoorbeeld door de grote banken. Bovendien hebben we ook een kantoor in Brussel, waar onze marketingcollega zit. Daarbij proberen we zo goed mogelijk met onze beleggers te communiceren door een website, nieuwsbrieven, updates, jaarrapporten en het be

antwoorden van vragen van beleggers per email. Op 3 november aanstaande organiseren we in Utrecht een beleggersdag.

Op welke sectoren en bedrijven richt het fonds zich precies?

Het BioPharma Fund richt zich op kapitaalgroei op de langere termijn in de sector medische biotechnologie. Deze sector bevat alle bedrijven die medisch relevante producten verkopen, inclusief biotechnologie, traditionele farmaceutische bedrijven en medische apparatuur.

Ons fonds is een gediversifieerde portefeuille van meer dan vijftig bedrijven die voor aan lopen in medisch onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. We hebben een scherp oog voor selectie van veelbelovende ondernemingen waarbij het beleggingsrisico zorgvuldig wordt gespreid. De volatiliteit van ons fonds is in vergelijking met biotechnologie-indices laag. Onze focus is wereldwijd.

Heeft het fonds een benchmark?

We volgen geen index, eigenlijk bestaat er geen goede index op het gebied van de biotechnologie. De Nasdaq Biotechnologie-index is voor 18% afhankelijk van Amgen en dus teveel afhankelijk van slechts één bedrijf. De AMEX Biotech-index bestaat uit slechts 17 bedrijven en is dus nauwelijks gediversifieerd. Het BioPharma Fund is goed gediversifieerd over zo’n vijftig tot zeventig verschillende bedrijven. Het merendeel van de posities is kleiner dan 5% van de portefeuille van het fonds.

Sommige personen en ook overheden zetten hun vraagtekens bij sommige ontwikkelingen in de biotechnologie. Wat vindt u daarvan?

Beleggen in bedrijven die nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen, vinden wij zeker ethisch verantwoord. Artsen staan vaak met lege handen omdat ze geen goede medicijnen hebben. Dat probleem doet zich voor bij kanker, Alzheimer en veel andere ziekten. De enige oplossing is investeren om ook deze ziekten aan te kunnen pakken. De overheid kan de wetenschap stimuleren, maar alleen biofarmaceutische ondernemingen kunnen goede geneesmiddelen ontwikkelen. Daar mag best winst op worden gemaakt, dat is nodig voor investeringen. Want zonder nieuwe investeringen kunnen geen nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld worden.

Hoe ziet het beleggingproces eruit?

Uit een wereldwijd universum van zo’n 2000 medische biotechnologiebedrijven selecteren we de meest veelbelovende ondernemingen. Deze bedrijven lopen vooraan in medisch onderzoek en bieden enorme groeikansen maar bezitten wel uiteenlopende risicoprofielen. De meeste ondernemingen zijn nog relatief klein en maken nog geen winst, sommige zijn groter en verkopen al met veel succes nieuwe geneesmiddelen.

De beleggingsbeslissingen zijn gebaseerd op fundamentele analyse en integratie van al onze kennis, informatie en ervaring met betrekking tot zowel de medische als de financiële aspecten. We kijken onder andere naar de kwaliteit van het management, technologie, patenten, klinisch en preklinisch onderzoek, de grootte van de markt, voorspellingen van verkopen, eventuele partners en naar de waarde van vergelijkbare ondernemingen.

Hoe verzamelt u de zeer specialistische informatie over de bedrijven en hun producten?

We vergaren onze kennis door het bezoeken van medisch-wetenschappelijke bijeenkomsten en het bijhouden van wetenschappelijke en medische literatuur om beter te kunnen inschatten of nieuwe producten veelbelovend zijn of niet. We maken ook onze eigen financiële modellen om de verschillende aspecten te incorporeren. Veel bedrijven ontwikkelen slechts één of enkele producten en veel van die producten zullen de markt nooit halen. Het is belangrijk om dit soort risico’s goed te kunnen inschatten. Je weet het nooit helemaal zeker -en ook wij maken fouten- maar het is een belangrijk argument voor een goed gediversifieerde portefeuille.

Het is een jonge sector waarin veel bedrijven zitten die geen winst maken. Waar let u zoal op bij de beoordeling van de waardering?

Ruwweg 50% van de posities in onze portfolio bestaat uit bedrijven die al winst maken. Alhoewel er al nieuwe biologische geneesmiddelen op de markt zijn die miljarden in omzet op gebieden van kanker, infectieziekten en hartziekten genereren, zijn er ook veel biotechbedrijven die zich nog in de ontwikkelingsfase van hun product bevinden. Deze genereren nog geen verkopen en winsten. Dat bemoeilijkt inderdaad de analyse op grond van financiële ratio’s. We selecteren deze bedrijven met name op grond van analyses van de producten die de bedrijven aan het ontwikkelen zijn, zoals de resultaten van wetenschappelijke testen en klinisch onderzoek.

Voor al onze posities hanteren we prijsdoelen, gebaseerd op eigen financiële modellen. Als aandelen hun prijstarget bereiken, verminderen we in het algemeen onze posities. Deze benadering is er één van ‘groei voor een redelijke prijs’, alhoewel in de biotechnologie redelijke prijzen vaak erg hoog kunnen zijn.

Hoe ziet de kostenstructuur van het fonds eruit?

Hoe meer we ons best doen, hoe beter we worden betaald. Het fonds betaalt een managementfee van 2% van de vermogenswaarde van het fonds. Als de NAV toeneemt (door positief rendement en instroom van gelden), dan neemt deze fee ook toe. Verder betaalt het fonds een performance fee van 10% van de winst na aftrek van alle kosten.

Wat drijft de koersen in deze sector?

Nieuwsberichten over de voortgang van klinisch onderzoek of over samenwerkingsverbanden zijn erg belangrijk voor bedrijven die nog geen producten op de markt hebben. De waarde van aandelen kan heftig fluctueren na aankondigingen met belangrijk nieuws. Bijvoorbeeld het bericht dat een geneesmiddel werkt en veilig is, kan de prijs van het aandeel sterk opdrijven. We proberen op deze ontwikkelingen te anticiperen en te voorspellen of een product zal werken of niet.

Bedrijven die in hetzelfde therapeutisch gebied werkzaam zijn kunnen behoorlijk in waarde stijgen vooraf aan een wetenschappelijke bijeenkomst waar klinische gegevens gepresenteerd worden omtrent hun geneesmiddelen. We wonen de belangrijkste bijeenkomsten bij om uit de eerste hand de berichten te horen.

Als bedrijven producten op de markt hebben, kunnen verkoopgegevens die een afspiegeling vormen van het gebruik van een geneesmiddel, een forse invloed hebben op de aandelenprijzen. Ook deze cijfers volgen we nauwkeurig, zodat we kunnen beoordelen of we de verkoopvoorspellingen voor de langere termijn moeten bijstellen.

Hoe is de kwaliteit van het management van biotech-bedrijven, zijn bestuurders vaak niet te veel onderzoeker en te weinig manager?

De kwaliteit van management is zeker belangrijk. Zoals op elk gebied zijn er goede managers en minder goede. Je moet dat van geval tot geval bekijken. Maar sommige bedrijven in de sector zijn al zeer volwassen. Er zijn al nieuwe biologische geneesmiddelen op de markt die miljarden omzet genereren. Amgen heeft een marktwaarde van 65 miljard dollar, dat is twee keer Philips.

Het Humane Genome Project, speelt dat een belangrijke rol in de sector? Wat is het precies?

Het Human Genome Project is een internationale onderzoeksactiviteit gericht op het in kaart brengen van de menselijke genen. Een voorlopige kaart werd vorige jaar afgeleverd. Met informatie over hoe genen werken, kunnen we hopelijk de oorzaken van ziekten beter leren begrijpen. Dat heeft belangrijke gevolgen voor de ontwikkeling van betere geneesmiddelen die meer specifiek kunnen ingrijpen op ziekteprocessen.

Biotechnologie maakt zeer wilde sprongen, hoe verklaart u de stijging in het voorjaar en nu weer de daling ?

De biotechsector is niet immuun voor ontwikkelingen in de bredere markten. In het eerste kwartaal bleven de financiële markten afglijden ondanks pogingen van de Fed om de economie weer aan de gang te krijgen. Ook de biotechnologiesector werd over een breed front getroffen zonder dat de markt rekening hield met onderliggende ontwikkelingen. De farmaceutische sector is een defensieve sector en minder afhankelijke van economische cycli. De biotechsector bestaat daarentegen merendeels uit kleinere bedrijven en gaat meer op en neer met bewegingen in de technologiesector. Toch heeft het fonds het in 2000 beter gedaan dan de technologie sector, wat in 2001 tot nu toe ook het geval is.

De komende maanden hebben belangrijk nieuws in petto voor veel biotechbedrijven, met hopelijk een herstel van de wereldeconomie en hernieuwde interesse van beleggers in de aandelenmarkten. In ieder geval zijn de fundamenten van de biotechindustrie wel verstevigd in de eerste helft van 2001. Veel biotechbedrijven hebben belangrijke vooruitgang gemaakt in klinische ontwikkeling en een aantal heeft ook goedkeuring gekregen van de FDA om hun producten op de markt te brengen.

Hoe zijn de vooruitzichten voor de komende jaren?

De vooruitzichten voor de biotechsector zijn erg interessant: veel ziekten zijn nog niet goed behandelbaar en we willen wel graag gezond oud worden. Doordat het inzicht over de biologische oorzaken zich snel ontwikkelt, komen nieuwe geneesmiddelen binnen bereik. Dit leidt tot een sterke stijging in het aantal producten dat door biotechnologie bedrijven wordt ontwikkeld. De medische biotechnologie belooft een langer en beter leven voor huidige en toekomstige generaties.

Nederlanders associëren biotechnologie momenteel vooral met Pharming. Heeft uw fonds daarin een positie?

Ja, wij hebben daar een kleine positie in. Het is het eerste bedrijf in onze portefeuille met financieringsproblemen. Ik denk dat dergelijke problemen illustreren dat investeren in individuele aandelen risicovol is. Beleggers die willen participeren in de medische biotechnologie kunnen dat het beste doen via een gediversifieerde portefeuille, bijvoorbeeld door middel van ons fonds.

Noemt u eens een voorbeeld van een aandeel uit de portefeuille?

Biogen is een van onze grotere posities en is een biofarmaceutisch bedrijf dat verhandeld wordt op de NASDAQ. Het is relatief goedkoop voor een winstmakend biotechbedrijf. Tegen het einde van volgend jaar zal Biogen een tweede geneesmiddel op de markt brengen, dat de groei zal versterken. Een typisch buitenkansje voor beleggers in de biofarmacie. Veel Wall Street analisten denken dat hun medicijn niet goed werkt, maar medische specialisten spreken er lovend over.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten