Azië profiteert van Amerikaanse schandalen

Morningstar.co.uk Editors 17 juli, 2002 | 17:12
Facebook Twitter LinkedIn
Azië was één van de best presterende beleggingsregio’s in de eerste jaarhelft van 2002. De MSCI Far East Free excl. Japan steeg met 4.2% in dollartermen terwijl de MSCI Wereldindex in dezelfde periode met 9.5% daalde.

Fonsmanagers zijn eveneens optimistischer over de vooruitzichten voor de Aziatische regio (zonder Japan) dan voor andere regio’s. Bijna de helft van de door Morningstar ondervraagde fondsgroepen gaf in juni aan dat het de best presterende regio zal zijn in de komende 12 maanden.

Tenminste een gedeelte van de sterke prestaties van Azië kunnen worden verklaard. De regio profiteert van de onzekerheid in andere gebieden. De VS heeft duidelijk te lijden onder de vertrouwenscrisis aangaande het bedrijfsleven terwijl vooral in Brazilië politieke onrust een grote ro

l speelt.

Het zou een vergissing zijn om Azië enkel als profiteur te zien van deze trends. Alhoewel sommige markten omhoog spoten, bleven anderen liggen of daalden zelfs.

De sterkste prestaties in de laatste zes maanden liet Indonesië zien met een stijging van 65%, Thailand steeg 34% en Zuid-Korea met 24%. Maleisië deed het eveneens redelijk met een marktstijging van 8%.

Veel van de meer ontwikkelde markten in de regio presteerden relatief slecht. Taiwan daalde met bijna 7%, Hongkong met 6%. Singapore was eind juni nagenoeg op hetzelfde niveau als aan het begin van het jaar.

Beurssentiment

Een belangrijke verschuiving is de groeiende aandacht voor de binnenlandse vraag. Een groot gedeelte van de groei wordt gegenereerd door de groeiende vraag van de steeds groter worden middenklasse.

Dit is in contrast met enige jaren geleden toen alle aandacht gericht was op de export. De vooruitzichten voor de exporteurs zijn momenteel erg onduidelijk door het onzekere karakter van het Amerikaanse herstel.

Voor zover exporten groeien, is dat met name het gevolg van vraag vanuit de regio. De snelgroeiende Chinese markt betrekt veel exporten van landen als Singapore, Zuid-Korea en Taiwan.

Vooruitzichten

Vijf jaar na de Aziatische financiële crisis is de regio in een relatief goede conditie. Het aantrekken van de wereldwijde economische activiteit zal de vorm van deze regio nog verder verbeteren.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten