Een nieuw 16-jaars dieptepunt

Jonas Lindmark 12 augustus, 2002 | 18:01
Facebook Twitter LinkedIn
De scherpe koersdalingen in juli hielpen de aandelenmarkt in Tokio naar een nieuw 16-jaars dieptepunt op 26 juli (gemeten in yen). Een deel van de daling is toe te schrijven aan de daling van de dollar, eind vorig jaar kostte een dollar nog 135 yen, maar inmiddels is de koers onder de 116 gezakt. Dit betekent lagere inkomsten voor de Japanse exporteurs en maakt Japanse exporten duurder ten opzichte van Amerikaanse concurrenten.

Dankzij goede relatieve prestaties in zowel februari als april, heeft Tokio het goed gedaan tot nu toe dit jaar. De MSCI Wereldindex is 18% gedaald tot en met juli , terwijl de MSCI Japan-index 1% is gestegen (beide in dollars). Dit komt wel naar een slechte prestatie vorig jaar zodat het driejaarsrendement van Japan nog steeds lager is dan dat van de VS of

Europa.

Beurssentiment

Een andere belangrijke verklaring van de recente daling is de toenemende teleurstelling in het succes van Junichiro Koizumi, die na een jaar van minister president zijn er niet in geslaagd is om de financiële hervormingen in te zetten die hij tijdens de verkiezingen had beloofd.

De privatisering van de Japanse postkantoren (die zowel de post versturen als ’s lands grootste bank en verzekeraar zijn) werd door veel beleggers als een belangrijke belofte gezien, maar deze hervorminggen zijn dusdanig verwaterd dat zij volgens het Britse blad The Economist zichtbaar zonder betekenis zijn.

Vooruitzichten

Een belangrijke positieve verrassing is nodig om een duurzame opleving van de Japanse aandelenmarkt te veroorzaken. Het is moeilijk om hier geschikte kandidaten voor te vinden. Zowel het politieke als het fianciële systeem lijken in steen te zijn gebeiteld. De kans dat de beloofde hervormingen van Koizumi doorgevoerd zullen worden, lijkt klein.

Aan de onderkant is er het risico van een externe schok, bijvoorbeeld een aanval van de VS op Irak die de olieaanvoer zou verstoren. Na tien jaar van lage economische groei is het pessimisme dusdanig vasthoudend dat een negatieve verrassing meer invloed zal hebben dan een positieve verrassing.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten