Azië vat Amerikaanse griep

Morningstar.co.uk Editors 15 augustus, 2002 | 14:27
Facebook Twitter LinkedIn
De les uit de laatste maanden is dat Azië niet zo financieel onafhankelijk is van de rest van de wereld als werd verondersteld. Angsten voor een dubbele dip van de Amerikaanse economie hebben Azië hard geraakt.

De MSCI EMF Asia index stond op 151.4 gemeten in dollars op 13 augustus. Ultimo mei stond de index nog op 168.9. De recente dalingen hebben de index weer terug gebracht tot iets boven het niveau aan het begin van het jaar.

Beurssentiment

Een herbeoordeling van de economische kracht van de binnenlandse vraag en de exportgroei volgde op de daling van de aandelenmarkten. De binnenland

se consumptie door de middenklasse is nog steeds belangrijk alhoewel het belang van de exporten voor de groei opnieuw is ontdekt.

De kracht van de Aziatische export werd onderstreept door een onderzoek van Nihon Keizai Shimbun, de belangrijkste zakenkrant van Japan. Uit het onderzoek bleek dat Zuid-Korea en Taiwan leidend zijn in verscheidene bedrijfssectoren als ruw staal en LCD-schermen.

Zoals altijd bestaan er grote verschillen tussen de afzonderlijke Aziatische landen. Taiwan bijvoorbeeld leunt voor de helft van zijn BBP op exporten terwijl dat bij Korea slechts een derde is.

De regio blijft zwaar aangewezen op de in problemen geraakte technologiesector. Meer dan een derde van de exporten zijn gerelateerd aan technologie.

Ook valutabewegingen hebben een differentiërend effect op de regio. China –wiens valuta informeel is gekoppeld met de dollar- zal profiteren van de depreciatie van de Amerikaanse valuta. Voor veel andere landen gaat de concurrentieposities achteruit. Centrale banken van diverse Aziatische landen hebben hun eigen munteenheid verkocht in een poging om de dollar op te vijzelen.

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor Azië hangen nauw samen met de rest van de wereld en Amerika in het bijzonder. De binnenlandse veerkracht zal de regio in goede staat houden.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten