Bent u geschikt voor garantiefondsen?

Bij specifieke scenario’s op financiële markten leveren garantiefondsen meer op dan aandelen- of obligatiebeleggingen. Er is evenwel een neerwaarts potentieel, terwijl het opwaarts potentieel beperkt is. Garantiefondsen hebben niet enkel voordelen, wel waren ze in de afgelopen jaren een uitstekende belegging.

Freddy van Mulligen 04 oktober, 2002 | 13:22
Facebook Twitter LinkedIn
Financiële markten worden beheerst door twee primitieve emoties: angst en hebzucht. Fondsgroepen speelden drie jaar geleden in op de hebzucht van beleggers door het ene na het andere internetfonds te introduceren. Momenteel appelleren dezelfde fondsgroepen aan de alom aanwezige angst onder beleggers door vooral garantiefondsen te introduceren.

De gelukkige klikbelegger

Ongeveer vijf jaar geleden werden klikfondsen uitgevonden. Er waren genoeg critici die beargumenteerden dat klikfondsen een tweederangs belegging waren. Ook ik was geen grote fan van deze producten. Maar het moet gezegd: de belegger

s die vijf jaar geleden in klikfondsen zijn gestapt, zijn gelukkig te prijzen. Eerst profiteren van de enorme rally op de aandelenmarkten om vervolgens niet geraakt worden door de sluipkrach doordat de koerswinsten zijn vastgeklikt.

Het scenario dat zich de afgelopen vijf jaar heeft afgetekend, is precies het scenario waarin klikfondsen het beste gedijen: oplopende koersen gevolgd door een daling. Als aandelen over deze periode een voortdurende stijging hadden laten zien, waren aandelenfondsen een veel betere belegging geweest. Als aandelen over de gehele periode vlak waren blijven liggen, had een spaarrekening of een obligatiebelegging veel meer opgeleverd dan een klikfonds.

Klikfondsen kunnen zin hebben omdat het scenario van oplopende waarderingen gevolgd door een correctie een bekend patroon zijn in de aandelenmarkt. Maar ze zijn niet een superieure belegging, het zijn producten met voor- en nadelen.

Er zijn nadelen

Er is neerwaarts risico. Laat u niet wijsmaken dat u bij een garantiefonds geen risico loopt. De garantiewaarde bedraagt meestal een deel van de inleg en wordt enkel op afloopdatum gegarandeerd. Ter illustratie: Robeco introduceert momenteel een fonds met een uitgifteprijs van EUR 56.50 en een minimum garantiewaarde van EUR 50. U kunt dus maximaal EUR 6.50 verliezen. Als u deze EUR 56.50 op een spaarrekening zou storten, groeit het uit tot ongeveer EUR 65 en een obligatiebelegging zou over vijf jaar meer dan EUR 70 waard zijn.

Er is een beperkt opwaarts potentieel. Als de aandelenmarkten over de looptijd van een garantiefonds een normale stijging (10-15% per jaar) laten zien, profiteert u daar in een garantiefonds slechts gedeeltelijk van. Ter illustratie hierbij noem ik Verzekerd Beleggen van Delta Lloyd, waar het maximale te behalen rendement is afgetopt. Het beperkte opwaarts potentieel is het gevolg van het feit dat een garantiefonds dure opties moet kopen, waardoor er minder geld over blijft voor aandelenbeleggingen (al dan niet via opties).

De geringe flexibiliteit is een ander nadeel. U kunt besluiten tijdens de looptijd een garantiefonds te verkopen. De intrinsieke waarde ligt dan echter beneden de laatste behaalde klik of de garantiewaarde. Ook betaalt u verkoopkosten.

Een laatste nadeel dat we noemen is dat garantiefondsen vaak ‘los’ worden aangekocht en geen onderdeel uitmaken van een integraal financieel plan. Garantiefondsen lopen slechts enkele jaren, terwijl bij beleggen op lange termijn aan minstens tien jaar moet worden gedacht. Het motief angst bij het kopen van een beleggingsproduct is inferieur aan een gedegen analyse van financiële doelstellingen.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van garantiefondsen hebben we al genoemd. Beurzen laten niet ieder jaar een keurig rendement zien. Nee, perioden van uitbundige koersstijgingen worden gevolgd door diepe dalen. Wie denkt dat er opnieuw een dergelijk scenario voor de deur staat of wie zich tegen een dergelijk specifiek scenario wil 'verzekeren', moet een klikfonds overwegen. De afgelopen vijf jaar heeft ons geleerd dat klikfondsen nuttig kunnen zijn.

Daarbij is het van belang dat uw tijdshorizon beperkt is tot ongeveer de looptijd van het garantiefonds. De echte langetermijnbelegger heeft weinig aan de specifieke garanties die klikfondsen bieden. Wil hij of zij toch zijn risico beperken, dan kan dat ook door te spreiden over aandelen, obligaties en liquiditeiten.

Deze column maakt deel uit van een serie over garantiefondsen. Eerder verscheen ‘Zo werkt een klikfonds’. Binnenkort zullen we de producten die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn, bespreken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten