Op hoogtepunt kopen is slechte strategie

PORTEFEUILLEBEHEER - Zelfs als u weet hoe u uw beleggingsportefeuille zult inrichten, moet u zich vervolgens afvragen wanneer u deze zult opbouwen.

Freddy van Mulligen 09 augustus, 2012 | 7:58
Facebook Twitter LinkedIn

U kunt in één keer een volledige portefeuille construeren of dat stapsgewijs doen en elke maand een bedrag beleggen. U kunt ook fortuin proberen te maken door op het juiste moment in- en uit de markt te stappen. Maar dat blijkt niet eenvoudig.

 

Het kopen van beleggingsfondsen als de koers laag staat om ze vervolgens op hun top te verkopen is op het eerste gezicht een zeer aantrekkelijke strategie. De uitvoering ervan is echter moeilijk, omdat toppen en dalen pas achteraf kunnen worden waargenomen. Het voorspellen van toppen en dalen is nog veel moeilijker. U moet uzelf hierbij niet overschatten. Naast kans op een ‘klapper’ is er zeker ook de mogelijkheid van een ‘zeperd’.

 

Uit onderzoek van Morningstar blijkt, dat u vanwege onder andere de kosten –bij elke keer handelen betaalt u transactiekosten- de timing in twee van de drie gevallen juist moeten zijn om per saldo winst te maken. En blijkt dat veel beleggers kopen als de koersen op hun hoogtepunt staan en verkopen op een dieptepunt. De verkeerde timing dus.

 

Moet u dan helemaal niet aan timing doen? Het hoeft niet, maar als u het niet laten kunt, kunt u een bepaald gedeelte van uw portefeuille inzetten voor dit spel. Daarbij moet u niet opportunistisch zijn, maar vooral proberen grote risico’s te vermijden als koersen in een bepaald segment zeer sterk zijn opgelopen. 

Dat het gros van beleggers instapt als koersen bijna een hoogtepunt hebben bereikt, is niet enkel hun schuld. Ze worden vaak aangemoedigd door reclamecampagnes waarbij de mooie resultaten uit het verleden centraal staan.

 

Periodiek beleggen

Maandelijks een bedrag beleggen, ook wel periodiek beleggen of ‘dollar cost averaging’ genoemd, is een betere vorm van beleggen.  Door maandelijks een vast bedrag te beleggen, koopt u tijdens een dalend koersverloop meer aandelen van een beleggingsfonds. En profiteert u daarna sterker van een eventuele opleving omdat u gemiddeld een lagere aankoopprijs heeft betaald dan in het geval u ineens was ingestapt. Daar is niets tegenin te brengen, maar is wel eenzijdig. In een stijgende markt - en dat is wat we toch in de meeste gevallen mogen verwachten - had u namelijk beter ineens kunnen instappen.

 

Door periodiek te beleggen verbetert u niet uw risico-rendementprestaties, maar u vermijdt wel de kans op een zeer ongelukkig instapmoment. Daarom kan maandelijks beleggen aantrekkelijk zijn als u de risico’s groot acht. 

Het grootste voordeel van deze strategie is de discipline. Door maandelijks een vast bedrag te beleggen, werkt u constructief aan een portefeuille en sluit u emoties bij aan- en verkoopbeslissingen uit. De beste strategie als u een bedrag ter beschikking heeft, is om op korte termijn een volledige portefeuille op te bouwen en vervolgens periodiek ‘bij te storten’.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten