Sterke euro raakt exporterende ondernemingen

De euro won ten opzichte van de dollar meer dan 20% in 2003 en stijgt verder door. Alhoewel dit voor Europese exporteurs problemen veroorzaakt, zijn bij fondsbeheerders Europese aandelen populairder dan Amerikaanse aandelen.

Sara Silano 14 januari, 2004 | 15:46
Facebook Twitter LinkedIn
De MSCI
Euro Index steeg 3,8% in december, gemeten in euro’s, en won 14% over geheel 2003. De euro bereikte een niveau van 1,2570 dollar ultimo december en is sindsdien nog verder gestegen, sinds januari 2003 is de munt ten opzichte van de dollar meer dan 20% duurder geworden.

Ook na deze behoorlijke appreciatie blijven fondsmanagers optimistisch over de Europese munt, zo blijkt uit het Morningstar European Fund Trends onderzoek van december. Niet minder dan 69% van de ondervraagden denkt dat de euro de best presterende valuta in 2004 zal zijn en 90% denkt dat de dollar de slechtste valuta zal zijn in hetzelfde jaar. De euro bereikte zij

n absolute minimum op 26 oktober 2000 en momenteel denken analisten dat een niveau van 1,30-1,35 ten opzichte van de dollar haalbaar is.

Een sterke euro is een probleem voor ondernemingen die exporteren naar de VS en dit gegeven heeft zijn weerslag op het economisch herstel in Europa. Aandelenmarkten laten zich weinig gelegen liggen aan de valutamarkten. Volgens Katie Pybus, strateeg bij Henderson Global Investors, ‘is het belangrijk voor ogen te houden dat veel handel in de Europese economie plaatsvindt tussen de lidstaten [en dus geen valutarisico kent]. Daarbij komt dat de handel met Azië ook stijgt en dat de Aziatische valuta veel stabieler zijn ten opzichte van de euro.’ De Europese Centrale Bank (ECB) hield zijn rentetarieven onveranderd op 2% in december. De bank verwacht een gematigd herstel in 2004 en blijft de dynamiek van de euro in de gaten houden. De sterkte van de euro weerhoudt de ECB van het verhogen van tarieven, een excessieve appreciatie zou eerder een daling rechtvaardigen.

Dankzij de signalen van een economisch herstel wisten cyclische industrieën als automobielfabrikanten, technologie en luxe goederen een koersrally te laten zien. Macro-economische gegevens en winstcijfers zullen de richting gaan bepalen in de eerste helft van 2004 volgens Pybus. Ze verwacht ook dat de DJ Eurostoxx index een niveau van 255 kan behalen aan het eind van het jaar (begin januari stond deze index op 246).

Volgens Gilles Meshake, beheerder bij Fortis Investments, zijn Europese aandelen interessant omdat ze ten opzichte van obligaties en Amerikaanse aandelen ondergewaardeerd zijn. Terwijl 2003 een goed jaar voor small caps was, kan 2004 het jaar voor grote ondernemingen worden. Het gemiddelde small- en midcap fonds in Europa steeg 30% over 2003 vergeleken met een stijging van 20% voor het gemiddelde eurozone large cap fonds.
Over de gehele linie gezien zijn fondsmanagers optimistisch, maar er zijn enkele zorgen zoals onverwachte economische tegenvallers of nieuwe geopolitieke crises.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten