ABN AMRO Biotech Fund

ABN AMRO Biotech Fund belegt wereldwijd in biotechnologie, wat een risicovolle sector is. Wel is de sector volwassener geworden nu er daadwerkelijk medicijnen worden geproduceerd en sommige bedrijven zelfs winstgevend zijn.

Freddy van Mulligen 29 april, 2004 | 15:02
Facebook Twitter LinkedIn
Met bio
technologie hebben beleggers een haat-liefdeverhouding. Tegenover de veelbelovende vooruitzichten staan ook perioden van enorme koersdalingen als de verwachtingen minder hooggespannen worden. Dat laatste was voor het in november 2000 opgerichte Biotech Fund het geval in 2001 en 2002 toen het rendement respectievelijk -25,7% en –56,9% bedroeg. De Morningstar Rating van 1 ster is ook in dit geval niet nietszeggend, maar nodigt uit tot nadere bestudering. Biotech fondsen presteerden in de bredere Morningstar Categorie met onder andere farmaciefondsen ondergemiddeld in de afgelopen drie jaar.

Ten opzichte van andere biotechnologiefon

dsen is het rendement van ABN Amro met -14% over de laatste drie jaar en 46,2% over het laatste jaar (per 27/4/04) in lijn met andere biotechfondsen. Het laatstgenoemde rendement laat ook duidelijk zien dat de sector een sterke opleving beleeft. De laatste anderhalf jaar stond in het teken van het naar de markt brengen van medicijnen. Ook is de Amerikaanse toezichthouder (FDA) accommoderender met betrekking tot goedkeuring van medicijnen.

Bij de grootste posities vinden we over het afgelopen jaar continue gearriveerde winstgevende biotechbedrijven als Genentech (heeft kankermedicijnen op de markt) en Amgen (producent van Epo).

Een positie in het Europese Serono – eveneens winstgevend en producent van o.a. medicijnen voor MS en vruchtbaarheid– is grotendeels afgebouwd in het laatste jaar vanwege de opgelopen waardering en een matige pipe line. Biogen Idec (ook medicijn tegen MS) is door aankopen inmiddels de grootste positie. De beheerder prefereert laatste onderneming vanweg de fusie die het is aangegaan en hoopvolle resultaten van klinische testen van een nieuw middel tegen MS.

Naast posities in genoemde grotere spelers heeft het fonds ook belangen in veel kleinere en nog niet gearriveerde ondernemingen. In de portefeuille brengt de beheerder bewust een evenwichtige spreiding aan tussen small, mid en large caps. In totaal heeft het fonds 32 posities, een redelijk maar niet overmatig aantal. Bij kleinere ondernemingen wordt een inschatting gemaakt van de mogelijkheid op succes met factoren als: is er een krachtige partner in het spel, beschikt de onderneming over een succesvolle technologie, hoe is de markt voor medicijnen op het specifieke gebied en is de onderneming financieel gezond.

De beheerkosten van het fonds bedragen 1,5%, wat overeenkomstig het gemiddelde bij biotechfondsen is. De laatst bekende totale kosten ratio was 1,88%. Het fonds wordt beheerd door Edward Moolenburgh. Hij maakt sinds 1998 deel uit van het Global Equity Team en beheert het fonds sinds de introductie. Moolenburgh begon in 1993 bij ABN Amro Asset Management.

Het fonds is het overwegen waard voor degene die verwacht dat in de risicovolle biotechsector de opleving voort zal duren of voor degene die op langere termijn hoge verwachtingen heeft van de sector. Het fonds is minder geschikt als kernfonds in een laag-risicoportefeuille.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten