ACM International Health Care Fund

Het ACM International Health Care Fund is een van de minst volatiele fondsen in zijn categorie, maar de rendementen blijven wel achter bij meer agressieve categoriegenoten.

Niklas Tell, 18 juni, 2004 | 15:25
Facebook Twitter LinkedIn
Norman
Fidel, de beheerder van het fonds, is een behoedzame kapitein, wat ook de goede relatieve prestatie van het fonds in 2002 verklaart. Een gediversifieerde strategie en een gelimiteerde positie in biotechnologie, stuwde het fonds naar de top in zijn categorie. Terwijl het fonds relatief een goed resultaat laat zien, is er nog steeds sprake van een absoluut verlies van 30,7% in euro’s (18,3% in dollars).

Het fonds heeft per ultimo mei een rating van vier sterren. De voorzichtige aanpak heeft tot gevolg dat de rendementen achter blijven bij andere fondsen uit de categorie farmacie en gezondheid. Over een periode van vijf jaar is het re

ndement van het fonds goed voor een plaats in de minst presterende helft.

Per maart had het fonds geen positie in kleinere ondernemingen, welke doorgaans risicovoller zijn, terwijl het gemiddelde fonds in de categorie15,6% in small caps belegt. Het ACM heeft daarbij 87,3% van zijn vermogen gestoken in large caps tegenover een categoriegemiddelde van 65,9%. Dit duidt op een behoedzame aanpak. Een ander voorbeeld van behoedzaamheid is dat als Fidel belegt in biotechnologie hij dit bij voorkeur doet in ondernemingen die én al medicijnen op de markt hebben én producten in de pijplijn hebben.

Het fonds slaagt erin om een lagere volatiliteit te bereiken dan andere fondsen. De standaarddeviatie over de laatste drie jaar is 12,5%, aanzienlijk lager dat de 19% van het categoriegemiddelde. Het is echter geen fonds met een laag risico omdat de geconcentreerde portefeuille beleggers aan een significant ondernemingsspecifiek risico helpt. Per maart was Pfizer de grootste positie met 10% van het fondsvermogen terwijl de top tien van de portefeuille 50% van het vermogen voor zijn rekening nam. In april zijn de posities in AstraZeneca en Johnson & Johnson gereduceerd, zo blijkt uit het laatste commentaar van de beheerder.

Risicobewuste beleggers op zoek naar een gespreide health care belegging kunnen de lage volatiliteit van dit fonds aantrekkelijk vinden. Beleggers die meer opwaarts potentieel verwachten kunnen elders beter terecht.

(De rendementen hebben betrekking op de A-klasse, en zijn uitgedrukt in euro’s).

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten