Prijs je rijk

Trouwe FD-lezers en bezoekers van deze website zal het niet ontgaan zijn dat Morningstar en genoemde krant 24 februari zullen overgaan tot het uitreiken van een aantal ‘awards’ aan beleggingsfondsen.

Freddy van Mulligen 11 februari, 2005 | 0:07
Facebook Twitter LinkedIn

Voor de duidelijkheid, zelf ben ik betrokken bij dit initiatief en dan met name bij de methodologische aspecten en het vervolgens uitrekenen van genomineerden en winnaars. Bij de nominaties kijken we naar de rendementen over 2004 en risico versus rendement over een periode van drie jaar. Deze gegevens worden vergeleken binnen de Morningstar categorie van betreffende fondsen.

Voordat de prijzen zijn uitgereikt wordt de vraag al gesteld wat een belegger heeft aan dergelijke awards. Die vraag geldt eigenlijk ook voor rankings, ratings en andere resultaten uit het verleden. Nu, het is niet zo dat het kopen van genomineerde fondsen of winnaars een garantie is voor toekomstig succes.

De uitreiking geschiedt in eerste instantie om een aantal fondsen die een opmerkelijk goede prestatie hebben geleverd als het gaat om rendement en risico te complimenteren met de bereikte resultaten. Het is wat dat betreft net als met de Oscars, je krijgt ze voor een film die al is gemaakt en niet voor een film die nog moet uitkomen.

Daarmee is het niet zo dat awards bij voorbaat niet nuttig zijn. Alle fondsen die een prijs zullen krijgen hebben – naast dat ze de wind mee hadden – een goede prestatie geleverd. Dat mag worden beloond. Helemaal als dat gebeurt op een manier waarin de gehele beleggingsfondsensector op extra aandacht kan rekenen. Wel blijven er nog genoeg goede fondsen over die (nog) geen prijs winnen.

Resultaten uit het verleden mag men niet onbekommerd extrapoleren, maar zijn beslist niet waardeloos. Processen, mensen, methoden en technieken zijn ook belangrijk, maar appelleren aan het vertrouwen wat u heeft in de toekomst van een beleggingsfonds. Resultaten uit het verleden daarentegen zijn de enige ‘harde cijfers’ die er zijn. Anders gesteld, verwacht u dat goede fondsen door hun bestaan heen gemiddeld tot de beter presterende zullen behoren of juist tot de achterblijvers? De vraag stellen is hem beantwoorden. Uit ervaring in onder andere België weten we dat sommige prijswinnaars meerdere jaren achtereen naar het podium worden geroepen.

Voor u als beleggers geldt:

I Overweeg alleen prijswinnaars in uw portefeuille op te nemen als het fonds een rol in uw portefeuille vervult die tot voorheen onvervuld bleef.

II Blijf nadenken en zie het winnen van een award als een uitnodiging tot verdere bestudering en niet als eindpunt en profiteer wat dat betreft van alle ophef die om een dergelijke prijsuitreiking wordt gemaakt.

Een langere versie van deze column verscheen eerder op www.fd.nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten