Niks doen verandert veel

PORTEFEUILLEBEHEER - Als u helemaal niets doet aan uw portefeuille, zal het (risico)profiel van uw portefeuille wel drastisch veranderen. De best presterende onderdelen van uw portefeuille, krijgen een steeds hoger gewicht. Eens per jaar moet u daarom uw portefeuille herzien en herbalanceren. Zeg dag tegen uw lievelingetjes.

Freddy van Mulligen 10 januari, 2006 | 18:08
Facebook Twitter LinkedIn

Stel u had een jaar geleden een portefeuille bestaande uit drie fondsen: een emerging markets fonds, een wereldwijd aandelenfonds en een obligatiefonds. In het obligatiefonds stopte u 50% van uw vermogen, in het aandelenfonds 25% en het resterende bedrag (ook 25%) in emerging markets.

Nu zijn we een jaar verder en de emerging markets hebben u 50% rendement opgeleverd, de wereldwijde aandelen 30% en de obligaties 5%. U heeft verder niets aan uw portefeuille gedaan. Met niets doen is de samenstelling van uw portefeuille behoorlijk veranderd: Obligaties maken nog maar 43% van uw portefeuille uit, wereldwijde aandelen 27% en de emerging markets 31% (Nee, het telt vanwege afrondingen niet op tot 100%).

U kunt natuurlijk vanuit uw luie stoel besluiten om niets te doen, dat is uw goed recht. Als het afgelopen jaar zich herhaalt, behaalt u zelfs nog mooiere rendementen op uw gehele portefeuille. Toch zijn er argumenten om eens per jaar uw portefeuille te herbalanceren.

1. Het eerste argument is dat u een jaar geleden toch niet voor niets zal hebben besloten om in de genoemde verhoudingen te gaan beleggen. Als die redenen nog steeds valide zijn, doet u er goed aan om de portefeuille weer in dezelfde verhoudingen terug te brengen.

2. Een jaar niets doen in de portefeuille heeft nog beperkte gevolgen, maar als u nooit wat doet in uw portefeuille, krijgt u op den duur te maken met een enorme scheefgroei in de portefeuille die op een gegeven moment weinig structuur meer zal kennen.

3. Herbalanceren leidt tot discipline, wat voor een belegger toe te juichen is. U bent naast belegger ook mens en de kans is groot dat u “verliefd” wordt op die onderdelen van de portefeuille die het beste hebben gepresteerd en van die fondsen te hoge verwachtingen gaat krijgen. Bij het herbalanceren zal u daarentegen gedeeltelijk afscheid nemen van deze lievelingetjes en besteedt u meer aandacht aan de achterblijvertjes. Dat is niet onverstandig want er is een ijzeren wetmatigheid op de beurs: vroeg of laat zal wat achtergebleven is een inhaalslag maken en wat vooruit is gelopen wordt ingelopen.

Eens per jaar een evaluatie van uw portefeuille – ook al doet u niets – is toch niet te veel gevraagd als u op een verantwoordelijke manier met uw beleggingen wil omgaan? Het voorkomt ook post en telefoon van uw bank. Vroeg of laat zult u “uit uw profiel gaan lopen” als u niets doet.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten