AXA Rosenberg Pacific EJSC Fund

AXA Rosenberg Pacific Ex-Japan Small Cap Alpha Fund wist opnieuw een award in de wacht te slepen. In 2005 behaalde het een rendement van 48,3%.

Freddy van Mulligen 17 februari, 2006 | 10:20
Facebook Twitter LinkedIn
AXA Ros
enberg is een specialistische vermogensbeheerder die zich toelegt op een systematische, modelmatige aanpak. Barr Rosenberg richtte in 1985 de gelijknamige vermogensbeheerder op en is nog steeds aan de onderneming verbonden.

Bij de samenstelling van portefeuilles gebruikt men een drietal modellen. Allereerst worden potentiële beleggingen geanalyseerd aan de hand van een waarderingsmodel. Het bijzondere is de wijze waarop aandelen worden gewaardeerd. De individuele bedrijfsonderdelen van ondernemingen worden onafhankelijk van elkaar geanalyseerd en vervolgens vergeleken met vergelijkbare onderdelen van andere ondernemingen. Hierdoor

wil AXA Rosenberg in spelen op kleine marktinefficiënties.

Nadat de laag gewaardeerde aandelen zijn geïdentificeerd wordt in het voorspellingsmodel een inschatting gemaakt van de winstontwikkeling in de komende 12 maanden aan de hand van een twintigtal variabelen waaronder analistenvoorspellingen.

De uitkomst van de twee modellen genereert een rangschikking van de aantrekkelijkheid van de beleggingen. Aan de hand van deze lijst en het risicobeheersingsmodel wordt de portefeuille samengesteld. Het risicobeheersingsmodel draagt zorg voor een gespreide portefeuille: het fonds heeft meer dan 200 namen in portefeuille. Ook waakt men ervoor om al te grote sector- en landenafwijkingen te hebben ten opzichte van de index.

Het fonds wordt vanuit Singapore beheerd door Mark On. Deze ‘portefeuille engineer’ is verantwoordelijk voor het correct toepassen van het model. Bij grote calamiteiten wordt hij geacht een positie te bevriezen totdat er nieuwe, door het model verwerkbare, informatie beschikbaar komt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten