Renteperikelen

Wie geld heeft en niet wil kopen komt voor de keus te staan van sparen of beleggen. Veel producten die zich voordoen als veilige alternatieven voor de vertrouwde spaarrekening bleken helemaal niet zo veilig nu kredietproblemen de markten teisteren.

Freddy van Mulligen 14 september, 2007 | 15:31
Facebook Twitter LinkedIn
Toegeve
n zult u het niet snel, maar het kan zijn dat u (meestal gewild) wat geld over houdt. Daar moet wat mee gebeuren: u kunt het op een spaarrekening zetten of u kunt het beleggen of toch weer uitgeven.

Sparen kent geen risico, of althans een zeer beperkt risico want het kan zijn dat uw bank failliet gaat of dat de spaarrente lager blijkt dan de inflatie. In geval van faillissement wordt de eerste 20 000 euro door de overheid gegarandeerd plus nog eens 90% van uw spaarsaldo tussen 20 000 en 40 000. Als u niet tevreden bent met de rente op uw spaarrekening, kunt u eens naar een andere rekeningvorm, bank of naar deposito’s kijken, maar e

r zijn maar beperkte alternatieven. Een alternatief is een veilig geldmarktfonds, maar deze zal u niet of nauwelijks hoger rendement opleveren terwijl de fiscale behandeling gelijk is aan die van de spaarrekening. In Nederland zijn geldmarktfondsen nauwelijks populair.

De laatste jaren zijn er heel wat producten naar de markt gekomen die de illusie wekken dat ze minstens zo veilig zijn als de spaarrekening, maar niets blijkt minder waar nu de kredietmarkten vrijwel geheel opdrogen in de nasleep van de subprime crisis. Marktneutrale hedge funds, absolute return fondsen, zogenoemde dynamische geldmarktfondsen en hoger renderende high yield obligatiefondsen staan voor een groot deel over de afgelopen maand en drie maanden in de min en voor een overgroot deel presteren ze duidelijk minder dan een spaarrekening. Ook Nederlandse fondsen hebben hiermee te maken: VPV Income fund en de fondsen van Quadriga Superfund moesten zeer zwaar inleveren om maar eens wat voorbeelden te noemen.

De grootste Britse hypotheekbank Northern Rock is nu ook in problemen en moet worden ondersteund door de centrale bank. Alhoewel gelukkig lang de hele financiële sector niet in de gevarenzone verkeert, heeft iedereen die geld moet lenen en minder zekerheid biedt dan de overheid het moeilijker om zijn financieringen rond te krijgen.

Het lijkt met dan ook niet verstandig en is in ieder geval zeer risicovol om de overwaarde van uw huis bij te lenen en deze te beleggen in hedge funds of andere fondsen. Het schijnt dat sommige financieel experts beleggers nog steeds daartoe oproepen. Een afkoeling van de huizenmarkt is niet ondenkbaar en de bank kan op uw deur kloppen, terwijl de rente op dergelijke leningen stijgt en daardoor uw beleggingen het gevaar lopen om in waarde te dalen.

Zelfs minder liquide overheidsobligaties ondervinden hinder van de kredietcrisis en er is een serieus renteverschil ontstaan tussen bijvoorbeeld Nederlands en Duits staatspapier. Toch zal de kapitaalmarktrente zal verder kunnen dalen door de vraag naar 100% veilige obligaties, de neerwaartse druk op inflatie en de afnemende economische groei.

Staatsobligaties zullen hiervan profiteren. Dat hoeft beslist geen goed nieuws te zijn voor de hypotheekrente, want deze zal kunnen stijgen door aanhoudende onrust op kredietmarkten waardoor de risico-opslag toeneemt. Ook spaarders hoeven niet te juichen, want de korte rente staat onder druk. Er wordt verwacht dat de Fed de komende week zijn tarief met 25 of zelfs 50 basispunten zal verlagen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten